55'

Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse F

6 oktober 2012 14:30

Deurloo, A.C.

Soms moet je als verslaggever (weliswaar met een gekleurde pet op) ook “verslag leggen” van de prestaties van een scheidsrechter. Ik ben daar vaak heel terughoudend in, omdat de mensen in het “zwart” meestal proberen er het beste van te maken. Vanmiddag waren vriend en vijand het er over eens dat de “zwakste” man van het veld nu eens niet tot de tweeëntwintig spelers behoorde. Wat arbiter Deurloo onder het prachtige zonnetje in Dordrecht (over het veld van Wieldrecht) presteerde, promoveerde hem in elk geval niet tot “man of the match”.

Dat vooral de bezoekers nogal mopperden is niet zo gek te noemen: na vijf minuten ontging de beste man een prachtige stop van de bal (met de hand) van een Wieldrecht speler en vijf minuten voor tijd negeerde de leidsman, terwijl hij er dit keer bovenop stond, een handsbal in het Wieldrecht strafschopgebied, toen een speler zich duidelijk “breed” maakte en dus voordeel trok uit de hands bal. Neemt niet weg dat Everstein de strijd in de tweede helft had moeten beslissen, direct na de gelijkmaker, vijf minuten na rust. Met name Jamal Ouassif zal nog wel eens terug denken aan de “niet te missen” kans, een paar minuten na de gelijkmaker. Dan had er, achteraf gezien, nog niet zoveel aan de hand geweest, maar nu moest Everstein genoegen nemen met een punt in Wieldrecht.

Over de gehele wedstrijd gezien (Everstein speelde een belabberde eerste helft, was na de pauze de bovenliggende partij, maar stond de thuisclub toch nog drie uitstekende mogelijkheden toe, waardoor ook verlies nog mogelijk was) moet je dan kunnen leven met dit gelijkspel. Eens temeer blijkt dat het tegen dit soort tegenstanders extra moeilijk is om verloren gegaan terrein uit de eerste helft weer goed te maken in het vervolg. Direct na de gelijkmaker probeerden de bezoekers wel even om door te drukken, maar in deze fase bracht men net te weinig om Wieldrecht over de knie te kunnen leggen. Dan is een draw aan het eind voorspelbaar te noemen.

Het had enorm veel geregend de laatste dagen, maar aan het eind van de morgen kwam het zonnetje erbij, deed de wind zijn werk en lag er om half drie een prima bespeelbare grasmat te wachten op de teams van Wieldrecht en Everstein. Hier en daar wel zacht, maar verder dan wat uitglijpartijen kwamen de spelers niet. De technische staf zag de groep, op Geert Dokman na, compleet worden en dat biedt keuzemogelijkheden. Zo moest Rick Fierens het veld ruimen voor de weer herstelde Harry Harskamp en zodoende stuurde Dennis van der Steen de volgende elf het veld op: Bas van Stralen, Mark den Hertog, Tim van Breukelen, Peter Verwolf, Erik Bergshoeff, Jamal Ouassif, Sander Bergshoeff, Harry Harskamp, Guillermo Ooft, André van der Veer en Mark Daalderop. Op de bank de weer teruggekeerde en inzetbare Arjan Cornelisse, naast Ronald Meering en Rick Fierens. Namens Everstein assisteerde Harold Temminck de scheidsrechter van dienst, de heer A.C. Deurloo. Wat de man had weten we niet, maar laten we het maar op een complete offday houden. Het weer was (ongelooflijk na al die regen) prima te noemen, zo’n vijftien graden en een lekker zonnetje aan de Smitsweg in Dordrecht.

Over de eerste helft kunnen we bij dit verslag kort zijn. Het leek op sommige momenten op een herhaling van de wedstrijd tegen GDC, met dien verstande dat deze tegenstander, Wieldrecht, niet zo optimaal profiteerde dan GDC destijds. De thuisclub heeft een redelijk elftal, niets speciaals, maar kon naar hartenlust profiteren van de foutjes bij Everstein. Al na vier minuten leidde balverlies achterin tot de eerste mogelijkheid voor de gastheren. Het schot verdween echter recht in de handen van doelman Bas van Stralen. Pas na tien minuten het eerste signaal van Everstein. Na een fout van de rechterverdediger van Wieldrecht mocht Mark Daalderop op het vijandige doel af. De poging, een vluchtige lob, spreekt wel vertrouwen uit, maar miste elk doel. Twee minuten later een volgende poging van de thuisclub over rechts. De voorzet werd prima ingeschoten, maar doelman Bas van Stralen lag tijdig op de grond en redde fraai. Maar het bleef rommelig bij de bezoekers en bij de derde poging was het wel raak. Erik Bergshoeff reageerde een fractie te laat bij een steekpass op zijn tegenstander. Die ging alleen op Bas van Stralen af, schoot in eerste instantie op de binnenkant van de paal, maar liep de rebound alsnog binnen: 1-0 voor de thuisclub. In de rest van het eerste bedrijf bleef het geboden beneden peil, al dient nog gezegd te worden dat een kopbal, na een afgeslagen hoekschop, boven op de lat belandde. En ook daar kwam Everstein goed weg.

Na de pauze een ander, maar wel ongewijzigd, Everstein. Maar het eerste gevaar kwam weer van de thuisclub. De rechterspits speelde de Everstein verdediging uit en wilde scherp en laag terugleggen. Maar daar was ineens weer het beroemde “handje” van doelman Bas van Stralen, die hiermede een zekere treffer voorkwam.

De schroom was eraf, er werd een tandje bij geschakeld en Everstein ging op jacht naar de gelijkmaker. En die kwam al snel, binnen vijf minuten. Een prima aanval over rechts bracht de bal bij André van der Veer. Die verlengde de bal naar de inkomende Mark Daalderop. De inzet, die volgde was van grote schoonheid: de bal verdween pardoes en hard in de kruising, achter een kansloze doelman van Wieldrecht: 1-1. Direct daarna kreeg Erik Bergshoeff geel. En de bezoekers gingen door. Na zesenvijftig minuten een mooie lange bal op Mark Daalderop. Het leek op buitenspel, maar hij mocht door. André van der Veer diende weer als schakel en legde de bal door naar Jamal Ouassif. Het gevolg is inmiddels bekend: het leder verdween, tot vertwijfeling van iedereen, over het Wieldrecht doel.

Het offensief luwde eigenlijk ook direct daarna. Het spel ging over en weer en door de warrige beslissingen van de arbiter kon ook weinig of niets meer doorgang vinden. Resultaat is dan meestal volledig onnodige irritatie bij beide partijen, zo ook nu. Zo’n kwartier lang gebeurde er eigenlijk niets meer. Rick Fierens kwam in de ploeg voor Erik Bergshoeff en Mark Daalderop zag nog een inzet vanaf rechts voorlangs het doel van Wieldrecht verdwijnen.

Het toont de veerkracht van de gastheren dat zij, met nog zo’n tien minuten voor de boeg, ineens weer zeer dreigend waren. In een paar minuten kwam Everstein goed weg: eerst mocht een invaller spits vanaf links vertrekken en op de paal schieten, even later maakte de rechtsbuiten, na een prima actie, de verkeerde keuze, waardoor de bal kon worden weggewerkt en weer een paar seconden later verdween een kopbal, terwijl iedereen bij Everstein aan de grond stond genageld, net voorlangs het doel van Bas van Stralen.

Ronald Meering kwam Jamal Ouassif vervangen en Mark den Hertog liep nog tegen geel aan. Ook hier weer zo’n speciale actie van de scheidsrechter: een overtreding tegen Wieldrecht wordt gefloten door de scheids, Mark den Hertog wil de bal snel afpakken van de speler van Wieldrecht, die de bal met opzet tegen zich aangedrukt houdt. Puur spelbederf dus, zo zou je zeggen en de reactie van Mark den Hertog misschien wat te opgewonden. Resultaat: Mark den Hertog krijgt geel, de speler van Wieldrecht niets en de vrije trap ging naar…. Wieldrecht! Maar, nogmaals gezegd, het zal wel een offday geweest zijn.

Aan het eind nog twee kleine kansjes voor de bezoekers. Eerst kopte Sander Bergshoeff een balletje door op André van der Veer, maar zijn inzet kon worden geblokt door een verdediger, even later, op slag van tijd, kwam Mark Daalderop wederom naar binnen en haalde uit. De bal werd nog van richting veranderd, maar kon worden gepakt door de Wieldrecht doelman.

En zo kwam het eind met een 1-1 gelijkspel. Voorlopig maar even adem halen en ons opmaken voor de wedstrijd bij DFC, wederom in Dordrecht, zaterdag a.s. Dan zal winst puur noodzakelijk zijn, willen we voorlopig mee blijven doen in de tweede klasse. Tot dan!