75'

Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse F

3 november 2012 14:30

Herk, F.A. van

Het beste kwam zowaar even boven bij de mannen van ons eerste elftal. De uitwedstrijd bij Meerkerk leek een beginnetje te kunnen worden van herstel. Een uur lang waren de gasten de bovenliggende partij, kwam er de voorsprong en kwamen er kansen. De thuisclub kon daar in het eerste bedrijf eigenlijk weinig tot niets tegenover zetten.

Maar de beker is nog lang niet leeg, zo bleek ook vanmiddag weer op sportpark ’t Hoog in Meerkerk. Soms is het, als verslaggever met een “kleurtje”, beter om de feiten dan maar eens op een rijtje te zetten. Puur gebaseerd op hetgeen iedereen kon aanschouwen, aanwezig bij deze wedstrijd, behalve…..

Everstein begon niet slecht aan de belangrijke ontmoeting met Meerkerk. De doorgevoerde wijzigingen binnen de formatie leken aan te slaan en een gedeelte van het lek was boven. Inzet en beleving waren dik in orde en de voorsprong was zeker verdiend te noemen. Maar dan die laatste minuten voor de rust: Mark Daalderop wordt, zeker een meter achter de laatste verdediger, diep gestuurd en kon alleen op de doelman van Meerkerk afgaan. Tot ieders stomme verbazing steekt de assistent namens Meerkerk de vlag omhoog. De eigenlijke baas in het veld, arbiter van Herk bevond zich nog ergens halverwege de helft van Everstein en besloot het signaal over te nemen: in elk geval een kans om de voorsprong uit te bouwen volkomen incorrect ontnomen. Even later een dieptepass vanuit de verdediging van Meerkerk. Centrale verdediger Ronald Meering komt, na het duel met een voorwaarts van Meerkerk, volledig correct in balbezit en wil over rechts uit gaan verdedigen. Het fluitje van van Herk klinkt onheilspellend, althans voor Everstein. Meering ontvangt, geheel incorrect, de rode kaart, mede op “advies” van het halve elftal van de thuisclub. De bezoekers met tien man verder en de volgende vrije trap vormde direct de aanleiding tot de gelijkmaker van de thuisclub.

Ik heb het niet altijd bij het rechte eind en uiteraard is de verslaglegging iets “gekleurd”, maar er zullen er slechts weinigen zijn, die iets anders gezien hebben. Duidelijk zal zijn dat de sfeer direct optimaal was en dat zou de tweede helft niet meer veranderen. Scheidsrechters, en met name de jonge garde, verdienen alle credits, maar soms moet je zelf ook aantonen kredietwaardig te zijn. Als je met de genoemde beslissingen een team, dat net met zijn allen uit een dal begint te kruipen, benadeeld, dan ben je zeker mede verantwoordelijk voor de irritaties (en de daaruit vloeiende gevolgen, zelfs na afloop van de confrontatie en zeker niet goed te praten) binnen de lijnen.

Feit blijft wel dat Meerkerk nu een puntje meer heeft dan Everstein en dat de positie van de elf van trainer Dennis van der Steen penibel blijft. We dienen ons echter vast te houden aan het eerste uur (want ook de eerste tien tot vijftien minuten van de tweede helft, in ondertal, waren de bezoekers het gevaarlijkst). Harry Harskamp en Mark den Hertog konden wegens blessures niet spelen en de technische staf liet Arjan Cornelisse, weer hersteld van zijn blessure, in de basis beginnen. Rick Fierens moest hierdoor plaats nemen op de reservebank, waar hij werd vergezeld door Erik Bergshoeff en Max Broekhoff.

De volgende elf kwamen aan de aftrap: Bas van Stralen, Jamal Ouassif (weer hersteld en een linie gezakt naar de rechtsbackpositie), Peter Verwolf, Ronald Meering, Arjan Cornelisse, Geert Dokman, Sander Bergshoeff, Tim van Breukelen (een linie opgeschoven naar het middenveld), Guillermo Ooft, André van der Veer en Mark Daalderop. Assistent was Harold Temminck en hij ondersteunde de arbiter van dienst, de heer F.A. van Herk uit Breda, die even half drie liet aftrappen op een koel en koud sportpark ’t Hoog in Meerkerk, waar het veld bovendien zwaar bespeelbaar was door de gevallen hoeveelheden regenwater.

Zoals gezegd begon Everstein gedreven en fris. Op de tiende minuut werd Mark Daalderop weggestuurd over rechts en zijn inzet werd met moeite tot corner verwerkt door de doelman. Het antwoord van Meerkerk volgde direct. Een afgevallen bal vormde de aanleiding tot een harde schuiver, welke door Bas van Stralen naast zijn doel werd gewerkt. Tien minuten later had Everstein op voorsprong moeten komen. De verdediging van Meerkerk leidde de situatie zelf in: Guillermo Ooft was over het hoofd gezien en stond plotseling moederziel alleen voor de Meerkerk goalie, de inzet werd wederom gekeerd. Vijf minuten later combineerden Tim van Breukelen en André van der Veer richting Meerkerk doel De Everstein aanvoerder probeerde het met een gericht schot, dat net naast verdween. De thuisclub probeerde het wel, maar Everstein stond goed en gaf weinig weg. De voorspong, tien minuten voor rust, was dan ook verdiend te noemen. Uit een corner van Sander Bergshoeff bleef de bal wat hangen voor het doel van Meerkerk. Eerst raakte Tim van Breukelen de bal half, daarna was de inzet van Geert Dokman ook “half” te noemen. De bal verdween echter over de grabbelende handen van de doelman in het Meerkerk doel: 0-1.

De laatste minuten van het eerste bedrijf heeft u al “live” kunnen volgen, eerder in dit verslag. Rest nog te vermelden dat Mark Daalderop nog geel ontving, op slag van rust.

Na de hervatting kwamen de tien van Everstein ongewijzigd uit de kleedkamer. Na tien minuten demarreerde Guillermo Ooft vanaf de linkerflank naar binnen. Zijn harde schuiver werd tot corner verwerkt door de Meerkerk doelman. Drie minuten later eiste hij wederom de hoofdrol op, door twee inzetten achter elkaar uit zijn doel te ranselen. Daar had Everstein zo op voorsprong kunnen komen en, op dat moment, nog steeds verdiend te noemen.

Na twintig minuten dat de compleet onverwachte domper! Meerkerk kreeg, ter hoogte van de achterlijn, op zo’n twintig meter van het Everstein doel een vrije trap te nemen. Waar iedereen een voorzet verwachtte werd ineens op doel geschoten. Bas van Stralen was dermate verrast dat het leder onder hem door in het doel verdween: 2-1 op een zeer vervelend moment.

Nog een vijf minuten later was het pleit beslecht: een dieptepass van Meerkerk zorgde voor een vlagsignaal van assistent Temminck, namens Everstein. De bal werd daarna wel van richting veranderd, maar het moment van spelen is bepalend. Arbiter van Hal negeerde de assistent en de thuisclub kon eenvoudig de 3-1 binnen lopen. Grote protesten wederom,maar, zoals zo vaak als de leiding niet lekker in het vel zit, strooide de man met gele en rode (voor leider Coen van Zante) kaarten.

Everstein wisselde nog naar vermogen en Max Broekhoff, Erik Bergshoeff en Rick Fierens kwamen nog in de ploeg. Maar het maakte allemaal niet veel meer uit. Meerkerk hoefde natuurlijk niet meer en maakte, zeer tot ongenoegen van de eigen bank, ongelooflijk weinig gebruik van de geboden ruimte en Everstein kon met tien man geen vuist meer maken.

Het siert de mannen wel dat de laatste kans nog voor de bezoekers was. Uit een goeie assist van Jamal Ouassif strandden eerst Max Broekhoff en later André van der Veer op de prima doelman van Meerkerk. De sfeer was inmiddels al geruime tijd verpest en op het laatst was men meer met de leiding bezig, dan met de wedstrijd. Ook niet goed en zeker geen handvat om nog niets van zo’n wedstrijd te maken.

Zuur dus voor de mannen, volgende week zal nu wel gewonnen “moeten” worden, thuis tegen Rijswijkse Boys. Als we ons vast kunnen houden aan het eerste uur, dan moeten er mogelijkheden liggen. Tot dan!