90'

Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse F

15 december 2012 15:00

Klerx, J.H.M.

De druiven waren, na afloop van Ameide tegen Everstein, even zuur als het weer! Maar daar kochten de mannen van Everstein niets voor! De mokerslag die arbiter Klerkx in de blessuretijd van deze spannende slotfase uitdeelde, miste zijn werking niet. Nog enigszins verdoofd zochten de mannen de warme kleedkamer op. Trainer Dennis van der Steen sloot enigszins hoofdschuddend de rij.

Net voor het eindsignaal leek Jamal Ouassif de taaie ploeg van Ameide te elimineren met zijn fraaie treffer. De drie punten over de streep brengen, zo luidde het devies. Ameide zocht nog één keer, met de moed der wanhoop, de aanval. De steekpass op rechts noopte assistent scheidsrechter Harold Temminck, namens Everstein, tot een vlagsignaal. De ontvangende speler stond minimaal een meter buitenspel. Tot ongeloof van velen (inclusief Ameide supporters, op één lijn) toonde scheidsrechter Klerkx geen respect voor zijn assistent , liet hem in de kou staan en, tot overmaat van ramp scoorde de thuisclub uit de voorzet de gelijkmaker.

Dit spelen met “eigen” regels van de arbiter was niet alleen in blessuretijd voelbaar. Gedurende de wedstrijd zag alleen de scheids ballen, die over de zijlijn waren (terwijl de daartoe in het leven geroepen assistenten niet vlagden, simpelweg omdat de lijn niet gepasseerd was) en zag hij alleen dat een Ameide aanvaller buitenspel stond (terwijl de assistent namens Everstein niet vlagde, omdat het dit ook niet was). In deze situaties is er weinig sprake van invloed op de wedstrijd, zo niet in de genoemde blessuretijd.

Geen drie punten dus voor Everstein, maar slechts één. Temeer zuur omdat er eigenlijk maar één ploeg was die, gezien het complete wedstrijdbeeld, bepaalde wat er op de “rubberbaan” van Ameide gebeurde en dat was Everstein.

Deze ingelaste wedstrijd van vorige week kon trainer Dennis van der Steen niet beschikken over Geert Dokman (geschorst) en Harry Harskamp (geblesseerd). De volgende ploeg stond vanmiddag aan de aftrap: doelman Sebastiaan van Stralen, de verdedigers Mark den Hertog, Ronald Meering, Peter Verwolf en Erik Bergshoeff, op het middenveld Tim van Breukelen, Jamal Ouassif, Guillermo Ooft en Sander Bergshoeff, terwijl André van der Veer en Mark Daalderop de aanval vormden. Op de bank namen plaats Arjan Cornelisse, Beer Moorelisse, Thimo Beunis, Rick Fierens en Max Broekhoff. Arbiter van dienst was de heer Klerx uit Waalwijk en namens Everstein werd hij geassisteerd door Harold Temminck. De lichtinstallatie was om drie uur al aan en het begon bij aanvang direct met regenen, zodat het een grijze en zure middag werd in Ameide. Ook het “kunstgras”veld werkte voor de bezoekers niet mee, dat moge duidelijk zijn.

Maar Everstein verraste de in grote getale opgekomen supporters! Vooral de eerste vijfentwintig minuten van de eerste helft domineerden de bezoekers en kon de thuisclub zich eigenlijk alleen maar beperken tot verdedigen. En al die sores van de laatste minuten hadden al lang niet meer belangrijk moeten zijn. Dat moeten de mannen zich wel aanrekenen, want in de negentiende minuut noteerden we al de vijfde scoringsmogelijkheid voor Everstein. Grote makke: stand, ook na twintig minuten, nog steeds 0-0. En dan wordt het steeds moeilijker tegen een opponent, die het van opportunistisch voetbal moet hebben: lange ballen, net van richting veranderd en een tomeloze sportieve inzet.

Al in de tweede minuut snelde rechtsback Mark den Hertog over de rechterflank en zijn voorzet werd door André van der Veer voorlangs het doel geschoten. Drie minuten mocht Jamal Ouassif het over links proberen, aangegeven door Mark Daalderop. Nu redde de doelman van Ameide tot corner. En nog voor de tiende minuut bereiden Sander Bergshoeff en Mark Daalderop een kans van André van der Veer voor. De aanvoerder nam de bal ineens uit de lucht en het leder verdween over het Ameide doel.

Tekenend wellicht dat pas na zestien minuten het eerste gevaar kwam van de thuisclub. Een kopbal uit een vrije trap verdween toch nog ruim naast het doel van Bas van Stralen. Maar daarna was het wederom Everstein: Sander Bergshoeff werd over links weggestuurd, maar zijn inzet was de kruising tussen een voorzet en een lob, het werd uiteindelijk geen van beiden.

De tweede mogelijkheid voor de thuisclub was het gevolg van een verkeerde pass van Erik Bergshoeff, maar de naar links verplaatste bal verdween over het Everstein doel. In deze fase zakten de bezoekers wat weg, waardoor de thuisclub zich weer in de wedstrijd kon knokken. Verder dan een inzet achter het doel langs, vanuit wederom een vrije trap kwam men echter niet en ook Everstein kon tot aan de rust geen vuist meer maken.

Na de pauze kwam Rick Fierens voor de geblesseerde Peter Verwolf. En Ameide kwam even beter tevoorschijn dan Everstein. Twee vlotte aanvallen leverden een corner op en een inzet, die de lat nog even raakte. Maar Everstein antwoordde direct: Jamal Ouassif schoot vanaf twintig meter net naast het vijandelijke doel. Even later sneed Sander Bergshoeff vanaf rechts naar binnen, maar zijn schot werd gekeerd door de prima doelman van Ameide.

Everstein werd sterker en domineerde de partij. Door soms met wat teveel mensen voor de bal te spelen en teveel ruimte weg te geven op het middenveld kon ook Ameide van tijd tot tijd nog in de buurt van Bas van Stralen komen. Maar de dreiging van de bezoekers werd groter. Halverwege de tweede helft moest een inzet van André van der Veer van de lijn worden gekeerd en kort daarna kwam Max Broekhoff in de ploeg voor Sander Bergshoeff. En Max had zich onsterfelijk kunnen maken. Zijn eerste balcontact kreeg hij de bal mee en kon alleen op de Ameide doelman af. Die bleef ook nu de situatie echter met zijn been meester.

Een minuut later verdween een schot van Ronald Meering, nadat André van der Veer de bal had teruggekopt, over het Ameide doel. Even deed de thuisclub vanuit een aanval over rechts iets terug, maar de bal werd uit de voorzet naast gekopt. En nadat Tim van Breukelen ook nog eens de lat had geraakt kwamen de bezoekers een minuut voor tijd toch nog op voorsprong: vanaf de linkerkant speelden Jamal Ouassif en Guillermo Ooft de bal naar elkaar. Jamal legde de bal voor zijn rechterbeen en schoot onberispelijk de 0-1 binnen. De bal verdween in het uiterste hoekje, net langs de paal.

De afloop is inmiddels, zoals boven beschreven, bekend. Nog vervelender voor Everstein als je bedenkt dat doelman Bas van Stralen de punten echt leek te pakken voor zijn ploeg! Net na de voorsprong van Everstein sloop Ameide door de defensie bij Everstein. De kopbal uit de verzonden voorzet leverde al juichkreten op van het Ameide publiek. Maar met een miraculeuze redding (het inmiddels bijna beroemde “handje”) verdween de bal alsnog naast het doel. Ook deze grootse prestatie viel even later in het niet door de dwaling van de arbiter.

Toch een puntje, maar inderdaad, het hadden er drie moeten zijn. Positief is zeker dat deze lastige (en ook vervelende) uitwedstrijd achter de rug is en we na de Winterstop weer van voor af aan kunnen beginnen. Nu lekker rust nemen, de kwaaltjes laten verhelpen, een lekker trainingskamp en een mooie voorbereiding op de tweede helft van het seizoen. Ik wens iedereen Prettige Kerstdagen en een Gezond en Sportief 2013 toe. Geniet ervan en tot 19 januari 2013, waarschijnlijk in Leerdam.