Sponsors

De proloog als epiloog, of de epiloog als proloog?

4 januari 2021 8:30


Zoals gebruikelijk wordt aan het begin van een kalenderjaar, middels een proloog, vooruitgekeken op hetgeen gaat komen in de komende periode. Maar er wordt zeker ook, middels een epiloog, een terugblik gedaan op het afgelopen jaar. Omdat 2020 een ‘vreemd’ jaar is geweest en het onduidelijk is of we nu gebruik moeten maken van een proloog of epiloog, hebben we deze waarheid, middels een vraagteken, maar in het midden gelaten.....

Het jaar 2020 zal ongetwijfeld worden gekenmerkt door het vervelende COVID-19 virus, waar we, met pieken en dalen (ofwel: met vrijheden of beperkingen), ook nu nog steeds geen grip op hebben. Integendeel, het staat nog maar te bezien of we, vanaf medio half januari 2021, weer een aantal vrijheden terug krijgen, als je alles afzet tegen het aantal besmettingen in geheel Nederland. Het kan dus ook nog wel even duren voordat we elkaar, binnen ons cluppie Everstein, weer persoonlijk kunnen ontmoeten en de beroemde ‘bal weer kan gaan rollen’. Wie het weet mag het zeggen.

Terug naar het afgelopen jaar! Toch nog een vorm van een epiloog dus, gevoed door de positieve signalen, die op diverse manieren werden afgegeven door alles en iedereen, die betrokken zijn bij het wel en wee van ons Everstein. Zeker voor mijn persoontje, opererend op grote afstand van het o zo fraaie Sportpark Ries van Arnhem, waren een aantal zaken opvallend te noemen. Ga er uiteraard zo verder op in! 

Het was wellicht toeval dat ik een mail stuurde naar onze hoofdtrainer, Remko Versteeg. Een doodnormale mail, waarin ik vroeg naar zijn status in relatie tot het virus en hoe hij de ‘stilte’ heeft ervaren. Met toch wel een beetje (blije) verbazing was de reactie van Remko als volgt: “Ook in deze gekke fase heb ik het enorm naar mijn zin. We hebben goede stappen gezet met door ontwikkeling van de staf en heb het gevoel dat we op dit moment op de juiste weg zijn, kijkende naar teamspirit en betrokkenheid bij de rest van de club, helaas lukt het niet om dit op het veld te laten zien”.

Teamspirit en betrokkenheid bij de rest van de club, het moet toch een iedereen als muziek in de oren klinken! Maar bij grote woorden horen uiteraard ook grote daden en dat is vaak wat lastiger in te vullen. Doch niet bij Everstein! Ik zet een aantal zaken op een rij, waardoor het voor iedereen duidelijk zal zijn: ook in de vervelende tijd, die we achter ons hebben (lees: bijna geheel 2020), stapelden de gezamenlijke activiteiten zich op bij ons cluppie! We zullen het beperken tot de laatste twee maanden van het jaar en de volgorde is eigenlijk willekeurig:

 • Vanuit de KNVB kwamen al de nodige beperkingen, burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden deed er nog een schepje bovenop: “zoek niet naar de grenzen van wat wel en niet mag”, zo luidde zijn advies. Met meerdere clubs in de gemeente heeft SC Everstein hier volledige medewerking aan gegeven, hetgeen valt onder samenwerking en solidariteit.
 • De inmiddels traditionele dag dat de dames bij elkaar komen om Kerststukjes te maken kon uiteraard geen doorgang vinden. Wel werd deze teleurstelling afgesloten met een vooruitblik op Pasen 2021, hetgeen valt onder het nemen van verantwoording, met hoop voor de toekomst.
 • Ook in de Corona tijd werd maar weer duidelijk hoe dicht het leven en de dood soms bij elkaar liggen: vrolijk werden we van het bericht van de geboorte van Kris van de Wetering, onlangs gevolgd door het trieste bericht dat verslaggever en clubman Peter Verbeek was overleden. Het laatste werd niet alleen op de website weergegeven, maar ook in het Kontakt liet Everstein, middels een advertentie, blijken Peter zeer te gaan missen. Ook van mijn kant nog sterkte voor iedereen!
 • Maar de tijd gaat door en zo wenste onze kersverse voorzitter Jeff van Snippenberg ons allemaal hele fijne feestdagen en het beste voor 2021. Ook in dit memo het gemis van de Nieuwjaarsreceptie, maar de hoop voor een spetterend evenement in 2021. Wederom een teleurstelling, gevolg door hoop!
 • Eind november werd op wel heel speciale wijze de Algemene Ledenvergadering van SC Everstein gehouden. De betrokkenen in de kantine en de leden via een lijnverbinding verbonden met hetgeen binnen de club speelde en wat te gebeuren staat. Niets geen uitstel, gewoon de vergadering houden, je weet immers niet wat volgend jaar zal brengen. De nieuwe bestuursleden werden benoemd en ze kijken allemaal uit naar betere tijden. Dat heet regeren en regeren is vooruit zien, zo luidt een beroemd gezegde.
 • Uiteraard werden ook het Oliebollentoernooi en de Nieuwjaarstraining afgelast, maar dat zullen de meesten als vanzelfsprekend hebben ervaren
 • Inmiddels zijn er, naast de mondkapjes met Everstein logo, ook mutsen en ballen met dezelfde opdruk te verkrijgen. Zo zet je de naam van de club op de kaart!
 • De Rabobank, een van onze trouwe sponsoren, maakte het mogelijk dat de leden rond de Sinterklaastijd allemaal een lekkere letter met een prachtig gedicht mochten ontvangen. Een mooi gebaar, onder de noemer: we zijn niemand vergeten, hierbij alvast een kleinigheidje op weg naar betere tijden. Ook zo zet je de naam Everstein op de kaart!
 • De grote Clubactie gaf onze club een prachtige financiële injectie, die konden we ook wel gebruiken in deze moeilijke tijden. Iedereen die heeft meegewerkt: toppie en ook hier geldt: zo zet je de naam Everstein op de kaart!
 • Tussendoor zagen we telkens mooie berichten langs komen, zowel op de site als op Regio-voetbal: de contracten met een groot aantal van de trainers werden verlengd. Een teken van vertrouwen in elkaar en in de toekomst en de overtuiging dat de rek er voor alle betrokkenen nog lang niet uit is. Zo zetten we de club ook positief op de kaart!
 • De mannen van Everstein 1 kondigden op mooie wijze een prestatieloop van 1000 kilometer aan, onder de noemer “Everstein 1 loopt zich warm”. Gevolg was een prachtig bedrag voor de club, die dit uiteraard heel goed kon gebruiken. Dank aan de mannen en alle gulle gevers, een prachtig voorbeeld van vindingrijkheid, collectieve inzet en clubliefde, wat zijn uitwerking niet heeft gemist, hulde!
 • Om de kilootjes nog wat te bevorderen volgde alweer een volgende actie: Appeltaart en een bus slagroom voor 6,95. Wederom een activiteit om centjes bij elkaar te sprokkelen om de crisis te overleven. Je moet het maar weer even bedenken, maar ook bij de uitvoering kun je wat handjes gebruiken. Ook hier dank aan alle medewerkenden, weer een Everstein gevoel op de kaart
 • Als laatste toonde Everstein 1, inclusief begeleiding, net voor Kerst een prachtige compilatie op Facebook, waarbij alle betrokkenen een korte Kerst- en Nieuwjaars boodschap konden inspreken. Ik kan iedereen zeggen dat dit, niet alleen bij Everstein, nogal wat indruk heeft gemaakt! Een schitterende manier om betrokkenheid met club en supporters duidelijk te maken. Hulde voor dit stukje Everstein op de kaart, binnen en buiten de regio!

Ik schrok er nu zelf van hoeveel activiteiten er wel niet hadden plaats gevonden bij ons kleine cluppie. Denkend ook aan al die mensen, die op welke wijze dan ook, hebben meegewerkt om dit tot een succes te maken. Er wordt vaak gezegd: in tijden van nood leer je vrienden kennen! Om maar met de deur in huis te vallen: ons Everstein kent (gelukkig) heel (maar dan ook heel) veel vrienden, die er met elkaar het mooiste van willen maken, ook in deze Corona tijd. Het is een genoegen om dit, op gepaste afstand en vanuit mijn eigen bubbel, te mogen ervaren. 

SC Everstein is springlevend, bruist van de energie en klaar voor betere tijden,  hopelijk zo snel mogelijk in de komende weken/maanden. Ik hoop dat velen, op welke wijze dan ook, de talloze taken die er nog liggen als vrijwilliger mede in willen gaan vullen. We kunnen iedereen hierbij gebruiken en als de afgelopen periode een voorbode is geweest, dan zien we dat in 2021 met veel vertrouwen tegemoet!

Als laatste wens ik alle Everstein leden en hun dierbaren uiteraard een voorspoedig en sportief 2021! Voor nu: blijf gezond en let op elkaar!

Gert van der Gun

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!