... (scrimmage)

Mannen Zaterdag standaard, 1, 1e klasse C

25 februari 2012 15:00

Collé, R.J.

Het zijn niet de gemakkelijkste tijden voor Everstein, zo rondom de Winterstop. Drie thuiswedstrijden tegen de nummers 1, 2 en 3 uit de competitie achter elkaar, een leuk begin aan de tweede helft van de competitie. Na de ongelukkige 3-4 nederlaag tegen Roda Boys ging de ploeg van trainer Dennis van der Steen vanmiddag met 1-2 onderuit tegen lijstaanvoerder Heinenoord. Nog geen bonuspunt, laat staan bonuspunten (zo worden de extra punten uit de wedstrijden, waarvan je het niet verwacht genoemd) met de laatste wedstrijd tegen het sterke Stedoco uit Hoornaar, volgende week, nog in het vooruitzicht.

Was de nederlaag tegen Roda Boys enigszins ongelukkig te noemen, de tweede helft van hedenmiddag leidde ertoe dat er niet meer in zat voor onze mannen. Dit in tegenstelling tot de eerste helft, waarbij de thuisclub, ondanks de vroege achterstand, een ruime periode de bovenliggende partij was en de gelijkmaker dan ook uitermate verdiend was te noemen. Maar na de pauze schakelde de tegenstander een tandje bij, oogde de organisatie lange tijd niet goed bij de thuisclub en was het uiteindelijk nog een schlemielige treffer, waarmee de wedstrijd werd beslist.

Ook op personeel gebied was het vandaag flink puzzelen voor trainer Dennis van der Steen en coach Wim Tersteeg. Ruben Ariaans en de gebroeders Erik en Sander Bergshoeff waren op vakantie, Bobby Reyerse verbleef voor zijn werk in het buitenland en Ronald Meering zat de eerste van twee wedstrijden schorsing uit. Een flinke aderlating, zo mag je zoveel afwezigen toch wel noemen. Wie mochten er dan om 15.00 uur , onder leiding van arbiter Collé uit Leerdam, wel beginnen aan de ontmoeting met de koploper? Doelman Bas van Stralen, de verdedigers Mark den Hertog, Ronald Werndly, Ruben de Gans en Rick Fierens, op het middenveld Geert Dokman, Efrem Shiferaw en André van der Veer, terwijl de aanval werd gevormd door Guillermo Ooft, Edin Sylejmani en Frank Bouwman. Op de reservebank namen plaats Max Broekhof, Peter Verwolf en Dennis Heijkamp, terwijl Harold Temminck de vlag ter hand nam. De weersomstandigheden waren redelijk, als stond er, bij een bewolkte hemel, toch nog een hinderlijk windje over het veld.

Tijdens de laatste wedstrijden van Everstein stond de ploeg steeds vaak op voorsprong. Zo anders was het vanmiddag. De eerste kans was wel voor de gastheren: Edin Sylejmani speelde zijn tegenstander uit en legde de bal terug op André van der Veer. Helaas kon de Everstein aanvoerder te weinig kracht achter het schot brengen, waardoor de uitstekende doelman van de bezoekers kon redden. De aanval daarop stond de thuisclub op achterstand: de spits van Heinenoord werd in de voeten aangespeeld en controleerde de bal. Een mee opgekomen middenvelder mocht afdrukken en deed dat zo hard en nauwkeurig dat doelman Bas van Stralen kansloos was: 0-1.

Maar Everstein ging niet bij de pakken neerzitten en vocht zich terug in de wedstrijd. Het kreeg daarvoor ook de gelegenheid van de gasten, die zich niet al te druk leken te maken. Na dik tien minuten mocht André van der Veer over links komen, zijn voorzet werd door Edin Sylejmani maar net voorlangs gekopt. En Everstein ging door en er volgde twintig minuten, waarbij de thuisclub de bovenliggende partij was. Heinenoord ging wat kleine overtredingen maken en de thuisclub rook dat er misschien wel meer te halen was. Vooralsnog gebeurde er voor de beide doelen echter weinig.

Des te meer mocht het talrijke publiek genieten van het laatste kwartier. Eerst kopte Geert Dokman een bal door, welke door Edin Sylejmani in één keer voorlangs werd geschoten, alvorens Guillermo Ooft de beste kans van de wedstrijd kreeg. Edin Sylejmani verzorgde dit keer de voorbereiding met een prachtige pass en zette Guillermo alleen voor de doelman. De snelle buitenspeler wilde de bal met een lob over de doelman plaatsen, maar de inzet ging ruim over het Heinenoord doel. Maar de toon was gezet en Everstein wilde meer. In deze fase wisten de koplopers echt helemaal niets af te dwingen, een verdienste van de thuisclub. Vijf minuten voor de rust mocht Geert Dokman een vrije trap nemen op zo’n twintig meter, zijn harde inzet werd schitterend gered door de doelman van Heinenoord. Even daarna kreeg Efrem Shiferaw (zoals uw verslaggever dit kon beoordelen) de gele kaart van arbiter Collé en had Everstein een strafschop moeten krijgen. Na terugkoppen van Edin Sylejmani kreeg André van der Veer wel degelijk een zetje in de rug, waardoor hij niet aan de bal kon komen. Maar, de gelijkmaker kwam toch op slag van rust: een vrije trap werd door Ruben de Gans werkelijk schitterend op het hoofd van Edin Sylejmani (wie anders) gelegd en tegen diens kopbal had de goalie van Heinenoord geen verweer: 1-1, op een mooi moment.

De eerste vijf minuten van het tweede bedrijf kenden een ander verloop dat in de eerste helft, behalve de vijfde minuut! Nadat Frank Bouwman geel kreeg namen de bezoekers een corner vanaf de rechterkant. De bal werd teruggelegd en ingebracht in de doelmond. Eén van de Heinenoord spelers kreeg de bal op een vreemde manier op de hak, waarna het leder als een prachtige carambole van Raymond Ceulemans in de verre hoek krulde: 1-2

Maar, zoals gezegd, Everstein kon de tweede helft niet meer brengen, wat in de eerste nog wel lukte.

De gasten wisselden hun spits en de thuisclub kreeg het te druk om een derde (en waarschijnlijk beslissende) goal te voorkomen en dan kom je zelf niet meer aan aanvallen toe. Max Broekhof, Peter Verwolf en Dennis Heijkamp kwamen nog wel in het veld voor respectievelijk Frank Bouwman, André van der Veer en Efrem Shiferaw, maar het kwam het spel van de thuisclub niet geheel ten goede. Er werden nauwelijks nog kansen afgedwongen en ook de vermoeidheid sloeg hier en daar toe. Het was dan ook geruime tijd wachten totdat de bezoekers de genadeslag zouden uitdelen. Gelukkig voor Everstein verzuimde zij dat echter keer op keer. Ook dienen de twee schitterende reddingen van doelman Bas van Stralen gememoreerd te worden: zeker lijkende doelpunten vanuit kopballen werden even zoveel keren door de Everstein goalie over zijn doel gewerkt. En omdat Heinenoord het pleit niet beslechtte bleef er hoop voor de supporters. Helaas konden we geen kansen meer noteren, zodat het, na een rommelige slotfase, bleef bij een nipte, maar achteraf wel terechte, 1-2 nederlaag.

“Het duurde in de eerste helft lang voordat we goed stonden, maar daarna hebben we goed gespeeld”, zo sprak Dennis van der Steen achteraf, “we kregen onze mogelijkheden en de gelijkmaker was het verdiende loon”. Over de tweede helft was hij ook duidelijk: “We zijn er eigenlijk niet in geslaagd de juiste organisatie neer te zetten. Heinenoord speelde wat meer naar voren en we konden niet onder de druk uitkomen”, luidde het vervolg, “resultaat is dat we teveel moeten “tegenhouden”, waardoor we zelf geen kansen meer konden afdwingen”.

Dan moet het volgende week maar gebeuren tegen Stedoco, een wedstrijd die in Hoornaar zoveel moois opleverde voor Everstein. Wellicht kan dit thuis worden voortgezet, al dient Stedoco zich wel steeds meer aan als kampioenskandidaat nummer één, zeker gezien de 0-3 zege vanmiddag bij het sterke VVGZ in Zwijndrecht. Maar de ontmoetingen met Stedoco staan op zich, Everstein heeft en goede reeks tegen deze tegenstander hoog te houden, dus wie weet? Tot volgende week, “same place, same time”!