... (schot)

Mannen Zaterdag standaard, 1, 1e klasse C

31 maart 2012 15:00

El-Hajouti, Y.

Everstein slaagde er vanmiddag op geen enkele wijze in het succes van de afgelopen week te herhalen. Een wilskrachtig Almkerk behaalde in Everdingen een regelmatige 0-2 overwinning en daar viel niets op af te dingen. Eerlijk gezegd deden de bezoekers zich nog danig tekort, door een zestal dotten van kansen om zeep te helpen, waardoor het voor de thuisclub nog bij een dragelijke nederlaag bleef.

Wellicht ongewenst zetten de thuisclub en arbiter El-Hajouti beiden hun stempel op het verloop van de wedstrijd. Everstein bleef de eerste minuten volharden in de opbouw van achteruit (wat te vaak niet kon en ook te vaak mislukte omdat de gasten de roodwitte formatie lieten komen en perfect profiteerden van de fouten) en de heer El-Hajouti zette na een half uur de toon door aanvoerder André van der Veer direct met rood van het veld te zenden, terwijl hij een (wellicht nog iets zwaarder) vergrijp van een speler van de bezoekers op Efrem Shiferaw afdeed met een gele kaart. Hierdoor kwam Everstein met tien man te staan en was er van een echte wedstrijd geen sprake meer.

Bovenstaande doet echter niets af aan de prestatie van de bezoekers. Almkerk en Everstein presteren zeer wisselend tegen elkaar, maar dit keer was Almkerk duidelijk de betere. En omdat ook de concurrenten links en rechts weer punten behaalden wordt het “bibberen in de kelder van de eerste klasse”. GPC Vlissingen was vandaag de grote winnaar en dat is nu juist de club waar Everstein volgende week op bezoek zal gaan. Het is te hopen dat de groep zich weer snel kan herpakken en dat er weer wat spelers terugkomen uit de ziekenboeg, want André van der Veer en (naar alle waarschijnlijkheid) Ronald Werndly zullen er in verband met een komende schorsing ook niet bij zijn.

Het wordt voor trainer Dennis van der Steen steeds moeilijker om een representatief elftal op de been te krijgen. Over wisselspelers hoeft hij niet eens na te denken, dat zijn spelers, welke in het tweede elftal soms al een hele wedstrijd hebben gespeeld (2-1 winst op VVGZ, proficiat mannen van het tweede), wat eigenlijk, gezien de belangen, niet zou kunnen. Wie konden er vanmiddag wel aantreden voor deze cruciale ontmoeting: doelman Bas van Stralen, de verdedigers Mark den Hertog, Ruben de Gans, Ronald Werndly en Erik Bergshoeff, op het middenveld Geert Dokman, Rick Fierens en André van der Veer, terwijl Efrem Shiferaw, Edin Sylejmani en Thimo Beunis de aanval vormden. De vlag werd gehanteerd door Harold Temminck en de wedstrijd stond onder leiding van de heer El-Hajouti uit Zwijndrecht (die wel eens een betere wedstrijd floot en nu fors compenseerde met het strooien van kaarten), die om drie uur liet aftrappen. Het veld was uiteraard prima bespeelbaar, maar hobbelig en het mooie weer van de laatste weken had plaats gemaakt voor een snijdend koud windje, dikke jassen dus.

Guillermo Ooft, Sander Bergshoeff, Ronald Meering en Dennis Heijkamp waren door diverse blessures en terugslagen niet inzetbaar, waardoor Ruben de Gans een linie zakte en Rick Fierens zijn opwachting op het middenveld mocht maken. Maar het begin was duidelijk voor de bezoekers. Zij lieten Everstein rustig bouwen profiteerden optimaal van de vele foute passes, welke van achteruit werden verzonden. Omdat er telkens teveel spelers voor de bal verbleven waren de daaropvolgende counters van de bezoekers zeer gevaarlijk. Al na vijf minuten snelde de  linksbuiten richting achterlijn, waar zijn voorzet nog net tot corner kon worden verwerkt (hoewel de bal, volgens ooggetuigen, al over de achterlijn was geweest). Uitstel van executie, want, ondanks dat Everstein de kracht van de spelhervattingen van Almkerk zou moeten kennen, mocht de bal vanuit de toch toegekende hoekschop tot drie keer toe worden ingebracht, de derde keer was doelman Bas van Stralen kansloos op de inzet van dichtbij: 0-1

Everstein volharde in het spelletje, irritaties ontstonden (geel voor Ronald Werndly na achttien minuten) en het duurde twintig minuten alvorens Rick Fierens het eerste schot(je) loste op het Almkerk doel, de bal verdween naast. Twee minuten daarna de eerste mooie combinatie van Everstein, waarbij de verdediging van Almkerk de bal nog net tot corner kon verwerken. Maar het waren slechts stuiptrekkingen, in de zesentwintigste minuut wederom een fout aan de zijde van de thuisclub. Ruben de Gans gleed ongelukkig uit en zijn tegenstander verschalkte Bas van Stralen in de korte hoek: 0-2

Even later was het “over en sluiten” toen André van der Veer (die wel duidelijk te laat was, maar zeker niet bewust doorhaalde op zijn tegenstander) direct rood kreeg van de arbiter. Het tegenspel wat Everstein bood was tot de rust uitermate pover en er was geen moment het idee dat er nog niets positiefs zou volgen. Zes minuten voor rust kreeg Everstein nog een vrije trap op zo’n twintig meter van het doel van Almkerk, het schot van Geert Dokman (hoog over een naast) sprak boekdelen. De bezoekers lieten Everstein echter in leven en misten de laatste twee minuten van de eerste helft twee fraaie kansen.

Na de pauze kwam Wessel Scherpenzeel voor Efrem Shiferaw en de thuisclub toonde nu wel veel beleving en op inzet vocht men zich terug in de wedstrijd. En het had wellicht nog mooier kunnen worden, maar een kopbal van Edin Sylejmani uit een voorzet van Ruben de Gans belandde op de binnenkant van de paal, direct in de handen van de keeper. Dat was even pech hebben. Maar Almkerk kreeg ook haar kansen en na twintig minuten kon de Everstein defensie nog maar ternauwernood redding brengen bij een snelle aanval over rechts. Paul Aben kwam Mark den Hertog nog vervangen, maar naarmate de tweede helft vorderde verdween ook de nodige samenhang in het elftal. In hun ijver speelden spelers vaak buiten hun positie en dat kwam het geheel niet ten goede.

Maar toch kwam er nog een grote kans: een vrije trap werd door Geert Dokman keurig teruggelegd met het hoofd op de inkomende Paul Aben. Diens inzet was ook niets mis mee, maar de Almkerk doelman verrichte zijn beste daad uit de wedstrijd: hij tikte de bal, met een feflex, net onder lat vandaan tot corner. Verder was het Almkerk wat de klok sloeg en kon ook Everstein doelman Bas van Stralen zijn talenten tonen. Soms juichte de Almkerk bank al, maar dan liet de keeper van de thuisclub zijn klasse zien. Max Broekhof kwam nog een kwartier voor Thimo Beunis, maar omdat Almkerk de definitieve nekslag uit de delen bleef de schade beperkt tot 0-2.

En daar kon iedereen, na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter, mee leven. Verdiende winst voor Almkerk, dat bij winst in de inhaalwedstrijden nu ruim boven Everstein kan komen. Maar ja, die wedstrijden moeten nog wel gewonnen worden. Maar de beleving van de bezoekers was vandaag groot en daarmede maakten zij het verschil met Everstein.

Dat vond ook trainer Dennis van der Steen na afloop: “we zijn op beleving en geloof in goed resultaat afgetroefd door Almkerk en dat kunnen we ons aantrekken. De ploeg bleef volharden in het voetbal van achteruit, waar vaak meer te halen was met lange ballen. Daarmede haalden we de ellende op ons pad, zeker als je de tegengoals ziet in verhouding met de fouten, welke daaraan vooraf gingen. Dat speelde Almkerk slim uit en na de rode kaart van André van der Veer was de wedstrijd gespeeld. Ondanks het feit dat we het de tweede helft op inzet en karakter nog geprobeerd hebben”, zo luidde zijn oordeel.

De schade voor de mannen blijft nog beperkt, maar de druk wordt groter. En hoe kunnen we volgende week afreizen naar Vlissingen? Dat zal de komende dagen de grote vraag zijn. We wensen de ploeg en de begeleiding (vooral de medische staf) veel succes op wel naar volgende week Paaszaterdag. Dan aanvaarden we de lange reis naar GPC Vlissingen, dat vandaag won van Alblasserdam. Een sportieve revanche zou de (even lange) terugreis een stuk aantrekkelijker maken. Tot volgende week!