75'

Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse F

22 september 2012 14:30

Drunen, A.H. van

Trouwe lezers en supporters, u leest het goed. Everstein ging vanmiddag met 4-1 keihard onderuit tegen de, voor deze wedstrijd nog puntloze, Genderen-Drongelen-Combinatie. De laatste minuten van deze partij zat de complete bank met de handen over elkaar en de hoofden diep gebogen te kijken naar de stuiptrekkingen van Everstein. Ook voor hen zal het verbijsterend geweest zijn om dit 90 minuten lang te moeten aanschouwen.

Het heeft weinig zin om je nog af te vragen hoe dit nu kan gebeuren, één week voor de wedstrijd tegen Rijsoord. Er rest de technische staf en mannen dan ook slechts diezelfde week om de bakens te verzetten. Een ieder zal zich dan de spiegel voor moeten houden en bepalen welke rol hij heeft gespeeld in deze dramatische wedstrijd. Het is in elk geval te hopen dat er vanmiddag sprake was van een incident, anders ziet het er niet goed uit voor de mannen.

Everstein trof in GDC een tegenstander die wel 110% en meer ging voor de punten. Inzet en beleving was bij de gastheren vele malen meer aanwezig dan bij Everstein. Zij gingen voor elke bal, wonnen bijna alle duels en claimden ook vaak de afvallende bal. En de roodwitte formatie zakte gedurende de wedstrijd steeds verder weg in het diepe. Na een 2-1 ruststand mocht GDC, na even zoveel persoonlijke fouten , na de pauze nog twee keer scoren, waardoor het uiteindelijk 4-1 werd. En dat had, gezien het beeld van het laatste kwartier, nog wel meer kunnen zijn.

Dennis van der Steen en Wim Tersteeg hadden vanmiddag gekozen voor de volgende basisspelers: doelman Bas van Stralen (weer terug van vakantie), de verdedigers Rick Fierens (verving de geblesseerde Mark den Hertog), Tim van Breukelen, Peter Verwolf (verving de afwezige Harry Harskamp) en Ronald Meering, de middenvelders Geert Dokman (licht geblesseerd, toch begonnen), Sander Bergshoeff en Jamal Ouassif en de aanvallers André van der Veer, Mark Daalderop en Guillermo Ooft. De reservebank werd warm gehouden door Erik Bergshoeff, Wessel Scherpenzeel en Walter van Soolingen. Assistent scheidsrechter was wederom Harold Temminck en arbiter A.H. van Drunen liet om even half drie beginnen op het Gemeentelijk Sportpark in Eethen. Wederom prima weer om te voetballen en een goed bespeelbaar veld, alle ingrediënten voor een mooie middag voetbal.

Vanaf het eerste moment oogde Everstein niet geheel bij de les. Veel misverstanden, lange passes, die niet aankwamen en (te) weinig combinatievoetbal van achteruit. In het begin liep dat nog wel los, de gastheren hebben geen wonderploeg en keken ook de kat uit de boom. Maar de vlam sloeg al snel in de pan. Een eerste misverstand, centraal achterin bij Everstein, bracht een GDC spits in stelling. Die kon alleen met een overtreding worden gestopt. Vanuit de vrije trap op zo’n zestien meter van het doel krulde een GDC speler de bal in het doel, achter de verbouwereerde doelman Bas van Stralen: 1-0. Maar nogmaals gezegd, nu ging het allemaal nog wel. Binnen twee minuten was er weer evenwicht. Sander Bergshoeff nam een corner vanaf rechts en de bal belande precies voor de voeten van Mark Daalderop. Die haalde verwoestend uit: 1-1 en weer opnieuw beginnen.

In de twaalfde minuut dreigde dezelfde Mark Daalderop vanaf links, draaide naar binnen en probeerde de doelman te verschalken in de korte hoek. Die redde echter tot corner.  Na een kwartier ging de Everstein defensie wederom in de fout, maar de hard ingeschoten bal werd een prooi voor doelman Bas van Stralen. Na vijfentwintig minuten ging Geert Dokman een kopduel aan op een voorzet van Mark Daalderop. De bal belandde precies voor de voeten van Guillermo Ooft, die de bal pardoes in de handen van de keeper schoot. Op het half uur wederom een goede aanval van de bezoekers. Na veel schijven werd de bal teruggelegd op de mee opgekomen Peter Verwolf. Zijn ziedende schot verdween net aan de verkeerde kant van de paal. En nog een minuut later kreeg Sander Bershoeff een nog betere kans. Geheel vrijstaand verdween ook zijn inzet langs de verkeerde kant van de paal. Kansen voldoende dus om op voorsprong te komen, maar het lukte niet. Het laatste kwartier van de eerste helft zakte de ploeg langzamerhand weg en roken de gastheren weer kansen en konden ze zich weer ontdoen van de druk van Everstein. En met succes. Rick Fierens ging op links in de fout en de daaropvolgende voorzet van de thuisclub werd door Jamal Ouassif in eigen doel gegleden: 2-1. Twee minuten later had Rick Fierens zijn fout weer goed kunnen maken door, geheel vrijstaand, een kopbal doeltreffend af te ronden. De inzet was echter te zwak om de doelman in problemen te brengen.

Na de pauze zou het dan moeten gebeuren, als waren daar lang niet alle supporters gerust op. Dezelfde elf kwamen voor het tweede bedrijf en eigenlijk kon je na vijf minuten de afloop al voorspellen. De spiraal, ingezet aan het eind van de eerste helft werd negatief doorgetrokken. En toch waren de eerste kansen weer voor Everstein, hetgeen aangeeft dat de thuisclub echt geen wonderploeg genoemd mag worden. Sander Bergshoeff wurmde zich na tien minuten door de defensie van GDC, maar zijn inzet verdween in de handen van de prima doelman van de gastheren. Een minuut later soleerde Mark Daalderop prachtig door de verdediging van GDC, maar ook zijn inzet strandde op de doelman. Een kleine tien minuten later mocht Mark Daalderop aanleggen middels een vrije trap op zo’n vijfentwintig meter, maar de inzet verdween wederom in de handen van dezelfde keeper.

Het spel werd nu als maar rommeliger en het tempo ging eerder omlaag dan omhoog, wat nodig was om de gelijkmaker te forceren. Met nog twintig minuten te gaan verliet Jamal Ouassif het veld en hij werd vervangen door Erik Bergshoeff, die als linkerverdediger ging spelen. Daardoor ging Ronald Meering naar het centrum en schoof Rick Fierens op naar de rechtsback positie. Tim van Breukelen kon nu doorschuiven. Een minuut later voltrok zich het noodlot over Everstein. Peter Verwolf strandde op een tegenstander, die plotseling alleen op doelman Bas van Stralen af mocht gaan. De afwerking via de binnenkant van de paal was in orde: 3-1. Nog maar net van de schrik bekomen kwam de eindstand al op het bord. Wederom een misverstand, nu tussen Ronald Meering en Peter Verwolf, bracht opnieuw een GDC aanvaller voor Bas van Stalen. Nu werd de Everstein goalie middels een soort lob verrast: 4-1.

Wessel Scherpenzeel kwam nog voor Ronald Meering en Walter van Soolingen nog voor Geert Dokman, maar het werd er niet beter op. Everstein snakte naar het eind en maakte op geen enkele manier meer de indruk er nog iets van te willen (of kunne) maken. Arbiter van Drunen, die een prima wedstrijd floot en geen problemen kende, verloste tenslotte de mannen uit hun lijden. Zijn eindsignaal werd door GDC uiteraard met veel gejuich ontvangen. De strijd tegen Everstein brachten hen de eerste dik verdiende punten van het seizoen. Men had de favoriete Everdingers afgebluft op inzet, beleving en werklust. En dan blijkt eens te meer dat je ook op deze wijze de nodige punten kan halen.

Als Everstein er in slaagt de wonden snel te likken en zich spiegelt aan het voorbeeld van GDC vanmiddag (wedstrijdinstelling,beleving enzovoorts), dan zullen we dit maar, zoals gezegd, als incident beschouwen. De mannen dienen zich tevens te beseffen dat de trouwe aanhang en overige supporters, vanmiddag naar Eethen gekomen, nog wat tegoed hebben. Daar rekenen zij dan ook op, volgende week, thuis tegen Rijsoord, tot dan!