... (schot)

Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse F

29 september 2012 15:00

Jong, J.A. de

De tweede minuut van de officiële speeltijd en twee minuten voor tijd pakten respectievelijk Everstein en Rijsoord aan om een boeiende confrontatie aan de Lekdijk af te sluiten op een remise van uiteindelijk 2-2. De thuisclub kwam al na twee minuten op voorsprong en twee minuten voor tijd dwong de lijstaanvoerder alsnog een gelijkspel af door de gelijkmaker op het bord te zetten.

Maar ook tussen deze twee doelpunten gebeurde er veel in de topper tussen Everstein en Rijsoord. Beide ploegen hebben hun eigen speelstijl en dat zorgt ervoor dat ook beide teams kansen afdwingen, waardoor het (zeker voor de neutrale toeschouwer) uitermate amusant moet zijn om naar dit soort confrontaties te kijken. Maar omdat wij natuurlijk wat “gekleurd” naar zo’n wedstrijd kijken was het voor Everstein zuur dat de drie punten niet in Everdingen bleven.

De grootste winst is wellicht nog gelegen in het feit dat de roodwitte formatie (vanmiddag extra gehandicapt door de blessures – en afwezigheid – van Geert Dokman en Ronald Meering) liet zien dat de uitglijder van vorige week bij GDC eenmalig is geweest. De ploeg van Dennis van der Steen en Wim Tersteeg maakte er nu wel een heuse topper van en dat siert de ploeg. Rijsoord heeft een goede ploeg neergezet en zal ongetwijfeld blijven strijden om de prijzen. Everstein gaf echter vanmiddag aan zeker niet onder te doen en dat geeft voor de komende wedstrijden perspectief en vertrouwen.

Toch waren er in de voorbereiding naar deze belangrijke wedstrijd weer de nodige problemen op personeel vlak voor de technische (en uiteraard medische) staf. Geert Dokman zal de komende weken niet inzetbaar zijn vanwege een liesblessure, terwijl Ronald Meering niet kon spelen in verband met onwillige spieren. Gelukkig kon twijfelgeval Bas van Stralen gewoon onder de lat plaats nemen,waardoor de volgende elf aan de aftrap verschenen: in het doel, zoals gezegd, Bas van Stralen, de verdedigers Mark den Hertog (weer fit), Tim van Breukelen, Peter Verwolf en Erik Bergshoeff, op het middenveld Sander Bergshoeff, Rick Fierens en Jamal Ouassif en in de aanval Mark Daalderop, André van der Veer en Guillermo Ooft. Als reserves begonnen Thimo Beunis, Harry Harskamp, Jimmy van Veen en Max Broekhoff op de bank.

De weersomstandigheden waren redelijk, maar er stond wel een straffe wind aan de Lekdijk, waardoor het ook wat frisser aanvoelde. De grasmat is bijna perfect te noemen en arbiter van dienst, de heer J.A. de Jong uit Heukelum, liet om even na de klok van drie aftrappen, namens Everstein geassisteerd door Harold Temminck.

En de start van de thuisclub was ronduit fantastisch te noemen. We waren nog maar net bezig toen Peter Verwolf zijn specialiteit, een verre ingooi, mocht proberen vanaf de linkerkant. Normaal kopt André van der Veer de bal dan door, maar hij kreeg nu, tussen twee verdedigers van Rijsoord in, zoveel ruimte dat hij de bal in de korte hoek langs de doelman kopte: 1-0 en nog maar net begonnen.

En de gastheren gingen door. Men wilde het blazoen na afgelopen week zo snel mogelijk oppoetsen en dat ging uitstekend. Na negen minuten snelde Guillermo Ooft over rechts langs zijn tegenstander, haalde de achterlijn en legde de bal terug op Mark Daalderop. Diens harde inzet werd gestopt en tot corner verwerkt. Na zo’n kleine twintig minuten werd dezelfde Mark Daalderop vanuit een ingooi direct weggestuurd richt doel Rijsoord. Nu belandde de inzet recht in de handen van de doelman. En na bijna een half uur probeerde Sander Bergshoeff het met een geplaatst schot dat, gedragen door de wind, net over de kruising verdween.

Het doet de gasten uit Rijsoord tekort om niet te vermelden dat zij wel degelijk meededen in de wedstrijd. Met verzorgd veldspel, controle over de bal, waardoor spelers bij kunnen sluiten, probeerden zij het doel van Bas van Stralen te vinden. Tot echte grote kansen leidde dit tot dit moment niet en omdat die er voor de thuisclub wel waren was het wachten op een vervolg.

En dat kwam op het half uur. Peter Verwolf ontdeed zich in een mooie (en gewaagde) rush op eigen helft van twee tegenstanders en gaf een nog mooiere steekpass door het midden. De verdediging van Rijsoord stond geblokkeerd, André van der Veer niet. Hij omspeelde de doelman en zorgde daarna voor een prachtige afwerking: 2-0.

Een paar minuten later versnelde Guillermo Ooft weer vanaf links en legde nu af op Jamal Ouassif, wiens inzet over het doel verdween. Even later kwam de domper van de eerste helft, althans voor de thuisclub. Een hoekschop vanaf links werd ingekopt en de bal verdween, tussen een aantal benen door, in het Everstein doel

2-1.

Tot aan de rust kreeg de thuisclub nog een paar mogelijkheden, net voor het rustsignaal nog een goede mogelijkheid voor de gasten. Na een aanval over rechts werd een spits bereikt die de bal, gelukkig voor Everstein, totaal verkeerd raakte. Hiermee kwam een eind aan een boeiende eerste helft.

Na de pauze begon Everstein ongewijzigd aan de tweede helft. Iedereen was benieuwd naar de eerste tien minuten: gingen de bezoekers massaal voor de gelijkmaker, of konden de gastheren de voorsprong uitbouwen? Het antwoord was simpel: Rijsoord had zeker wel die intentie, maar Everstein dwong de beste mogelijkheden af. En, eerlijk is eerlijk, de mannen hadden ook echt pech. Binnen een paar minuten werd het houtwerk twee keer de redding voor Rijsoord: eerst pikte Mark den Hertog een bal op halverwege de helft van Rijsoord. De bal stuiterde precies goed en Mark haalde in één keer verwoestend uit. De doelman stond aan de grond genageld en de inzet spatte op de lat uiteen. Even later draaide Mark Daalderop naar binnen, maar ook zijn inzet werd gekeerd door het houtwerk. Dat had dus de beslissing kunnen zijn.

Maar de bezoekers waren ook nu niet onder de indruk en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Halfweg het tweede bedrijf hun eerste grote mogelijkheid. Een vrije trap werd scherp voor het doel gedraaid en een geheel vrijstaande spits kopte de bal net over het doel van Bas van Stralen. Even later verving Thimo Beunis Mark Daalderop. En de prima spelende Erik Bergshoeff stuurde met een prachtige steekpass Guillermo Ooft op het Rijsoord doel af. Maar de vermoeidheid ging meespelen en Guillermo’s inzet was te slap om de doelman te verontrusten.

Na een half uur pakte Mark den Hertog geel en verdween een inzet van Rijsoord op de lat boven doelman Bas van Stralen. Zodoende was het ook hier, wat betreft het houtwerk, 2-1 voor Everstein. Tien minuten voor tijd kwam Harry Harskamp voor Jamal Ouassif en voerde Rijsoord de druk verder op, op zoek naar de gelijkmaker. En nadat eerst Sander Bergshoeff een mooie actie van Guillermo Ooft over het doel had geschoten, diende zich het onheil voor de thuisclub een beetje af. Rijsoord kreeg twee dotten van mogelijkheden om gelijk te komen: eerst zette doelman Bas van Stralen nog een uitermate nuttig handje tegen de bal om een doelpunt te voorkomen, even later schoot een geheel vrijstaande spits de bal net voorlangs het Everstein doel.

En toen kwam de ongelukkige drieënveertigste minuut van de tweede helft. Een langdurige aanval van de “kraaien”, die over rechts begon, bracht de bal uiteindelijk aan de linkerkant van het strafschopgebied van Everstein. En waar menigeen wellicht een voorzet verwachtte werd de bal hard en hoog in de korte hoek geschoten. Bas van Stralen was kansloos en de gelijkmaker verscheen alsnog op het bord: 2-2. Gezien het moment, nogmaals gezegd, zuur voor Everstein.

Een paar minuten later maakte de prima leidende arbiter de Jong een eind aan een boeiend spektakel. Rijsoord behield de voorsprong van vijf punten en Everstein moest de teleurstelling even verwerken.

Maar het geboden spel, de instelling en beleving van vanmiddag bieden zeker perspectief voor de komende wedstrijden, te beginnen zaterdag a.s. in en tegen Wieldrecht. Traditioneel heeft Everstein het moeilijk aan de Smitsweg in Dordrecht en dat zal volgende week niet anders zijn. Kom dus mee naar Dordrecht en steun onze ploeg in de strijd om de aansluiting te behouden. Na vandaag verdienen de mannen het weer, tot zaterdag!