... (schot)

Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse F

27 oktober 2012 15:00

Takacs, G.W.A.

De ontlading was redelijk groot te noemen bij de gasten uit Waardenburg, zo direct na het eindsignaal van scheidsrechter Takacs. Natuurlijk, het ging ergens om (aansluiting bij de kopgroep behouden), maar het zal meer een beleving geweest zijn om weer eens drie punten bij te schrijven. In de voorgaande ontmoetingen lukte dit steeds niet, waardoor er zes gelijke spelen werden behaald. Nu lukte het dus wel om aan de Ledijk de overwinning over de meet te slepen. Maar dat het nog zo spannend werd hebben de bezoekers aan zichzelf te wijten. Everstein spartelde wel wat tegen, maar de beste (en ook niet te missen) kansen waren voor WNC. Omdat de wedstrijd niet op slot werd gegooid bleef het dus spannend, vandaar de genoemde ontlading.

WNC haakt dus aan en Everstein zal zich voorlopig bezig moeten houden met het “rechter” rijtje. De ploeg blijft op negen punten staan en een vlugge blik op de ranglijst leert dat zorgzaam- en voorzichtigheid geboden is.

Toegegeven, er was veel meer beleving en strijdlust aanwezig bij de mannen van Dennis van der Steen, maar hetgeen de toeschouwers werd voorgeschoteld was voorzichtig gezegd “niet goed” te noemen. Er zijn, gemiddeld over een wedstrijd genomen, twee spelers, die, door welke omstandigheden dan ook, niet brengen, wat nodig is om mee te kunnen doen. Dan speel je een spelletje van elf tegen negen en daar kom je er niet mee. Bovendien ligt het tempo, zeker bij de opbouw, vaak een tandje te laag, waardoor middenvelders en aanvallers moeilijk kunnen worden aangespeeld. Veel balverlies is dan het gevolg, waarbij, zeker vanmiddag, de tegenstander fors sneller was in de schakeling van verdediging naar aanval. Zodoende worden er ook weinig echte kansen gecreëerd en wordt er dus weinig gescoord.

De gasten uit Waardenburg zagen hun topschutter vertrekken naar het Leerdamse LRC. Dat scheelt een slok op een borrel en dat was ook vandaag te merken. Doordat Everstein het in de tweede helft met de moed der wanhoop bleef proberen, ontstonden er vele kansen voor WNC, maar de trekker werd, na de 1-2, niet meer overgehaald. Het zorgde er ook voor dat het wel spannend bleef aan de Lekdijk, ook voor het opgekomen publiek.

Het zit trainer Dennis van der Steen ook niet echt mee. Hij rekende op een volledige groep, maar zag voor de aftrap Jamal Ouassif (bronchitis) en Mark den Hertog (blessure) afhaken. Geert Dokman maakte wel zijn rentree en de volgende spelers vormden de basiself: Bas van Stralen, Ronald Meering, Tim van Breukelen, Peter Verwolf, Rick Fierens, Geert Dokman, Harry Harskamp, Sander Bergshoeff, Mark Daalderop, André van der Veer en Guillermo Ooft. De wisselspelers Thimo Beunis, Arjan Cornelisse en Erik Bergshoeff namen plaats op de bank. Scheidsrechter was de heer G.W.A. Takacs, namens Everstein geassisteerd door Harold Temminck. Het was flink koud aan de Lekdijk, maar het was prachtig weer om te voetballen op een prima bespeelbare grasmat.

Na een paar minuten was al duidelijk dat de “les van Dordrecht” nog niet geheel was doorgekomen. De bal bleef achterin weer rondgaan, met als gevolg dat middenveld en aanval niet gevonden werden. De bezoekers mochten van achteruit wel rustig opbouwen en de eerste kans was dan ook logischerwijze voor WNC. Een steekpass door het centrum verraste de complete Everstein achterhoede. De lage inzet van de spits werd door Bas van Lopik keurig gekeerd. Het was tekenend dat het tot de achttiende minuut duurde eer het doel van WNC onder vuur kwam te liggen. En dat uit een dood spelmoment. Peter Verwolf mocht van een kleine veertig meter aanleggen vanuit een vrije trap. De prachtige knal verdween via de onderkant van de lat weer in het veld, daar hadden de gasten geluk.

Halfweg de eerste helft kwamen de bezoekers op voorsprong. Een aanvaller van WNC mocht geruime tijd in balbezit blijven aan de linkerkant. Maar omdat de defensie niet ingreep kreeg dezelfde speler ook nog de gelegenheid de bal voor te zetten. Struikelende verdedigers zorgden ervoor dat een inkomende man vanaf rechts vrij kon inkoppen. Bas van Lopik stond op het verkeerde been: 0-1.

Bijna kwam Everstein in dezelfde minuut weer langszij. Sander Bergshoeff draaide in het strafschopgebied weg van zijn man en schoot uit de draai knap in. De redding van de Waardenburgse doelman was prima te noemen. Daarna sudderde de wedstrijd naar de rust en ineens stond de 1-1 op het bord.

Mark Daalderop werd over rechts in de diepte gestuurd. Zijn inzet werd door de doelman in twee keer gekeerd, waarbij Everstein appelleerde dat de bal over de lijn zou zijn. Geert Dokman wachtte deze discussie niet af en deponeerde de bal alsnog langs de doelman: 1-1.

Na de pauze geen wissels bij de thuisclub. En, zoals gezegd, ten opzichte van de wedstrijd bij DFC probeerde Everstein het nu wel. Arbiter Takacs maakte het echter beide ploegen niet gemakkelijk te voetballen. Op vele momenten werd afgefloten, waarbij een paar spelers helemaal geen goed meer konden doen bij de arbiter. Maar daar hadden beide ploegen mee te maken. Er kwamen wel wat “momentjes” voor het Waardenburgse doel, maar de doelman kon de situatie gemakkelijk meester blijven.

Op het kwartier viel de beslissing. Eerst werd Rick Fierens overlopen over de linkerflank, waarna de voorzet nog werd naast geschoten, de aanval daaropvolgend werd hij ten tweede male overmeesterd. Nu was de inzet in de kruising doelman Bas van Stralen te machtig: 1-2.

De Everstein bank reageerde. Nadat eerst Ronald Meering al was vervangen door Arjan Cornelisse, werden Geert Dokman en Rick Fierens naar de kant gehaald en vervangen door Erik Bergshoeff en Thimo Beunis.

Halfweg het tweede bedrijf rechtte Everstein nogmaals de rug en de druk nam even toe. Een mooie combinatie tussen Sander Bergshoeff, André van der Veer en Thimo Beunis leidde ertoe dat de inzet van laatstgenoemde van de lijn werd gehaald door een WNC verdediger. Even later paniek aan de andere kant toen Guillermo Ooft mee terug ging om te verdedigen. Hij leed echter balverlies, waarna de inzet net voorlangs het doel van Bas van Stralen ging.

De krachten namen gedurende de slijtageslag wel af en nadat de WNC keeper nog een keer had gered bij een kleine “scrimmage” voor zijn doel werd het rap minder met het roodwitte offensief. Nu kregen de bezoekers hun kansen om de zaak te beslissen, waaronder eentje “die niet te missen leek”. Gelukkig voor Everstein raakte de vrijstaande spits de bal helemaal niet, terwijl het doel al leeg en verlaten was.

Maar het maakte allemaal niets meer uit. Nadat Sander Bergshoeff, André van der Veer en Mark Daalderop nog geel hadden geïncasseerd binnen dertig seconden, blies de arbiter, na zes minuten blessuretijd af en bleef Everstein achter met lege handen. De punten gingen verdiend mee naar Waardenburg en voor de thuisclub bleven de zorgen.

Volgende week een wel zeer cruciale ontmoeting in Meerkerk. Daar zal Everstein haar uiterste best moeten doen om niet geheel in een vrije val terecht te komen. Afspraak aldaar, volgende week, 14.30 uur.