90'

Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse F

2 februari 2013 14:30

Drunen, A.H. van

Velen hadden wellicht een herboren Everstein aan de start gehad van de tweede seizoenshelft, welke vanmiddag werd geopend met een uitwedstrijd bij Capelle. Het is maar goed dat hoop doet leven, maar we moeten ons nu echt vasthouden aan een “gezegde of spreekwoord”. Want ondanks de waarschuwing die de thuisclub binnen 30 seconden (!) uitdeelden – een vlammend schot op de lat na slordig uitverdedigen -, kwamen de roodwitte mannen niet in de wedstrijd. Het is dat de thuisclub daarna nog eens vijf opgelegde kansen om zeep hielp, waardoor de rust toch nog met een 0-0 stand kon worden gehaald.  Ook de impulsen in de rust hadden hun uitwerking vandaag niet op de mannen. Lullig was dan wel dat juist de man die Everstein voor de rust in de wedstrijd hield, doelman Bas van Stralen, een foutje moest maken om de ban voor de gastheren te breken. Maar ook daarna waren de Brabanders heer en meester en speelden zij de wedstrijd uit naar een regelmatige 3-0 overwinning. En daar wist niemand wat op af te dingen.

Niet alleen (af en toe) donkere wolken boven het veld van Capelle, maar ook zeker donkere wolken boven het elftal: hoe gaan we dit weer op de rails krijgen? Een schone, maar mijns inziens zeer zwarte taak voor trainer Dennis van der Steen en coach Wim Tersteeg. Ik wens de beide heren, inclusief overige begeleiders hierbij veel succes,maar er zijn momenteel teveel spelers die hun niveau niet halen en dat niveau is hard nodig, ook in de tweede klasse. Vervelende bijkomstigheid van deze middag: als het dan voetbaltechnisch niet loopt, dan is nog veel te compenseren met inzet en arbeid. De thuisclub had dit veel beter begrepen en vocht voor elke bal. Resultaat is dan ook duidelijk: van de tien duels verliest je er negen en dan loop je negentig procent van de tijd achter de feiten aan. Het is soms aandoenlijk om te zien hoe apathisch en gelaten sommige spelers over zich heen laten lopen en daar kan als eerste iets aan gedaan worden.

Aanvoerder André van der Veer, verdediger Peter Verwolf en middenvelder Harry Harskamp ontbraken vanmiddag wegens blessures, dus moest de staf improviseren om het volgende basisteam op de been te brengen: doelman Bas van Stralen, de verdedigers Mark den Hertog, Rick Fierens, Ronald Meering en Erik Bergshoeff, op het middenveld Tim van Breukelen, JamalOuassif, Geert Dokman en Sander Bergshoeff, terwijl Mark Daalderop en Guillermo Ooft de twee spitsen waren. Op de reservebank namen plaats Marcel Matton, MaxBroefhoff en Arjan Cornelisse, die allen in het tweede bedrijf in de plaats kwamen van respectievelijk Tim van Breukelen, Sander Bergshoeff en Rick Fierens. Assistent van arbiter van Drunen, die een redelijke wedstrijd floot (maar ook weer niet consequent) was namens Everstein Harold Temminck. Het veld was, ondanks de aanslag van de laatste weken, prima bespeelbaar en langs de lijn was het guur en viel er af en toe een hagel en/of regenbuitje. Petje af dus voor de Everstein supporters, die wel kwamen opdagen en de kou moesten trotseren tot het einde toe.

Zoals gezegd opende de thuisclub furieus. De eerste de beste aanval verdedigde Everstein door “het midden” uit. In de voeten van een Capelle speler, die de bal lekker raakte en de lat boven doelman Bas van Stralen teisterde. De toon was gezet. Maar in de tegenaanval kwam Guillermo Ooft in het strafschopgebied in balbezit, kapte zijn tegenstander uit,maar zijn inzet was te zwak om de prima doelman van Capelle te verschalken. Weer een minuut later sneed de thuisclub weer als een mes door de roodwitte verdediging. Tot drie keer toe kreeg men de kans de trekker over te halen, maar de bal verdween niet in het doel.

Net op de tiende minuut nog een momentje voor Everstein. Een afvallende bal werd door Tim van Breukelen maar net over het Capelle doel geschoten. Even op de twintigste minuut verdween een indraaiende corner van Sander Bergshoeff nog net voorlangs het vijandelijke doel. Maar het bleef Capelle dat nadrukkelijk voor het gevaar zorgde. Nog drie keer mocht men, na drie goede aanvallen, proberen de nul weg te poetsen op het scorebord, maar of het nu geplaatst ging (doelman Bas van Stralen stopte bekwaam), vanuit de kluts op rechtstreeks, de bal verdween vaak op miraculeuze wijze niet achter de lijn. En dat mochten de gastheren zich aanrekenen. Everstein haalde nu ongeschonden (op twee gele kaarten na) de rust, terwijl het bij een 3-0 achterstand niets te zeggen had gehad. Hopen dan maar op meer na de pauze!

Maar we kregen eerst een herhaling van de eerste minuut van de eerste helft. Everstein trapte af (!), maar leed onmiddellijk balverlies. Vanaf de linkerkant kapte een Capelle speler eerst twee Everstein verdedigers uit, alvorens een geplaatst schot los te laten. Bas van Stralen kon nog niet de hand onder de bal krijgen en deze tot corner verwerken. Even later kreeg Capelle op zo’n zestien meter van het doel een vrije trap te nemen. De bal verdween rakelings over de kruising. Maar je voelde gewoon dat een goal niet kon uitblijven, maar toch…. Even leek het erop dat de thuisclub, die veel kracht had gegeven, op adem wilde komen en Everstein wat meer controle over de wedstrijd kreeg. En, zoals al in mijn inleiding aangegeven, wat is het dan vervelend wat doelman Bas van Stralen overkwam. Hij kreeg de bal niet onder controle en de rebound werd door Capelle onberispelijk in het net geschoten: 1-0. En geen discussie of het verdiend was.

Vier minuten later was het pleit beslecht. Verdediger Ronald Meering leed balverlies en de daaropvolgende voorzet werd prima in het netje gelegd: 2-0 en een gelopen koers. Wie Everstein zag zwoegen kreeg geen enkele keer het idee dat het toch nog goed zou komen. Vijf minuten voor tijd werd een vervelende overtreding op Rick Fierens (waardoor hij het veld moest ruimen) niet met “geel” bestraft, waar wij de prent wel ontvingen in de eerste helft. Opnieuw balverlies aan de linkerzijde leidde de laatste goal van Capelle in. De voorzet was dermate op maat dat twee spelers van Capelle alle tijd hadden om de bal in te schieten. Een van beiden voltrok het vonnis: 3-0.

En Everstein, waren er dan geen kansen. Misschien wel een paar mogelijkheden, maar echte kansen, o ja, in de laatste minuut voor Mark Daalderop. Vanuit vrije positie knalde hij de bal nog zo’n vijf meter over het Capelle doel. Kenmerkend voor de wedstrijd, die Everstein vanmiddag speelde.

Twee weken de kans om de pruttelende motor weer aan de praat te krijgen. En dat in een competitie, waarvan we weten: twee keer winnen en je staat vierde of vijfde, maar twee keer verliezen en je staat vierde van onder! En dat met de eerstvolgende wedstrijd bij het sterke LeerdamSport ’55 (tweede in de stand) voor de boeg op 16 februari a.s. Ik wens de mannen en de begeleiding alle succes om er weer iets moois van te maken. Uw verslaggever en de meegereisde trouwe aanhang kunnen het alleen maar hopen. En hoop doet….., juist ja: LEVEN! Tot over twee weken.