Zaterdag 18 maart 2017:  SC Everstein – ZBC ’97  3-2

Z.B.C. '97 1

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse C

18 maart 2017 14:30

Akooy, J.M. van

De wedstrijd tussen Everstein en ZBC ’97 was de strijd, in de staart van de derde klasse C, tussen de nummers elf en twaalf op de ranglijst. Een clash dus, die door beide teams gewonnen diende te worden. Vreemd genoeg hadden de gasten dit, zeker in de eerste helft, beter in de oren geknoopt. Als je alle negatieve ingrediënten van voetbal bij elkaar veegt in een grote hoed, deze flink schudt, dan heb je ongeveer wat Everstein de eerste helft liet zien. Vreemd genoeg leidden de gasten bij rust slechts  met 1-2 en na de pauze zetten de gastheren aan, op weg naar eerherstel. Omdat de krachten bij de bezoekers in  het laatste kwartier wegebden en Everstein uiteindelijk toch nog de geest vond, werd de achterstand, in een zeer vermakelijke eindfase, alsnog omgebogen in een, o zo belangrijke, 3-2 overwinning.

Opstelling Everstein:
Ricardo de Keijzer, Klaas Hazendonk, Bryan Steen, Erik Bergshoeff, Mark Fierens, Sander Bergshoeff, Tim van Willigenburg, Roderick van Duinen, Guillermo Ooft, Simon van Zante en Robbie de Roos

Wisselspelers: Walter Snoek, Jori Goené, Nader Mechichi en Jeroen van Kuik
Geschorst: geen
Geblesseerd: Wessel Bergshoeff, Mark den  Hertog en Yently Lemmer

Scheidsrechter: de heer J.M. van Akooy uit Gorinchem
Grensrechter namens Everstein: Dimitri de Gans

De belangen waren dus groot aan de Lekdijk in Everdingen. Dat hadden we vooraf ook duidelijk aangegeven bij de mannen. En was scherts dan de verbazing: de thuisclub speelde wellicht zijn meest miserabele eerste helft van het seizoen! De gasten, zeker geen wonderploeg, werden hierdoor automatisch in het zadel geholpen. De ploeg van ZBC ’97 kent een aantal prima voetballers en die mochten, in het eerste bedrijf, rustig hun gang gaan. Dan komen de moeilijkheden vanzelf naar je toe, da’s een ongeschreven wet in het voetbal.

Vreemd dat de beste kans in het eerste half uur voor Everstein was. Al na zes minuten werd Robbie de Roos, middels een steekpass vanaf het middenveld, alleen voor de doelman van ZBC ’97 geposteerd. De sluitpost redde alsnog en het leverde niet meer op dan een hoekschop. Verder gebeurde er weinig goeds tussen de lijnen. Net voor het half uur dan weer een aanval van de thuisclub, die er op leek. Ook nu sprong de doelman in de bres, net alvorens Sander Bergshoeff kon worden bereikt. Maar de voorsprong kwam toch nog, een paar minuten later. Robbie de Roos werd op rechts weggestuurd, zijn voorzet was op maat en Simon van Zante kopte de 1-0 binnen.

Maar Everstein ging gewoon door met hetgeen men was begonnen. Vijf minuten later werd hiervoor de rekening ontvangen. Nadat men de bal weer niet weg kreeg volgde een afstandschot van ZBC ’97, dat van richting werd veranderd. Ricardo de Keijzer stond op het verkeerde been en zag de bal in het doel verdwijnen: 1-1. Volledigheidshalve: voor de gasten zeker verdiend, op dat moment. Maar het werd nog erger! Eerst incasseerde Roderick van Duinen geel en bracht de toegekende vrije trap voor ZBC ’97 niets op, even voor de pauze mochten de gasten weer door de Everstein defensie kruipen. De eerste inzet werd nog gestopt, maar de rebound kon eenvoudig worden ingeschoten: 1-2

Na de pauze kwam Nader Mechichi voor debutant Tim van Willigenburg en probeerde Everstein de morrende trouwe aanhang, wat meer voor te schotelen. Maar het wedstrijdbeeld kantelde maar moeizaam. Wel legde Simon van Zante in de zesde minuut een voorzet panklaar met het hoofd voor Mark Fierens, maar diens inzet werd knap gestopt door de doelman. En dat was het dan ook weer voorlopig. De gasten bleven gemakkelijk overeind en dreigden in bepaalde situaties om de genadeklap uit te delen. Na een dik kwartier ging Mark Fierens over de linkerflank aan de haal, passeerde drie tegenstanders, maar de eindpass was helaas niet in orde. Met nog ruim twintig minuten te gaan een combinatie tussen Sander Bergshoeff en Simon van Zante, maar de inzet verdween net voorlangs het doel.

De technische staf nam maatregelen: Jori Goené en Walter Snoek (terug na langdurig blessureleed!) kwamen voor Bryan Steen en Mark Fierens. Everstein moest dan ook risico’s gaan nemen. Het venijn zat hem bij deze Everstein tegen ZBC ’97 duidelijk in de staart. De brandstof bij wat spelers van de bezoekers was op, Everstein (en het publiek) zetten nog een keer aan en in de stromende regen ging het alsnog goed komen. Acht minuten voor tijd werd Sander Bergshoeff in de zestien meter aangespeeld. Hij tilde de bal over de doelman, maar het leder kwam tegen de binnenkant van de paal. Simon van Zante was erbij om de 2-2 binnen te werken. Het vlagsignaal van de assistent van ZBC ’97 kon geen genade vinden bij arbiter van Akooy.

Walter Snoek, Jori Goené en Robbie de Roos pakten nog geel en de laatste minuten werd op het scherpst van de snede gestreden om de bevrijdende treffer. En die kwam in blessuretijd: Roderick van Duinen werd op zo’n twintig meter van het doel onderuit gehaald en de vrije trap van Simon van Zante verdween, via de binnenkant van de paal en de hak van de ZBC ’97 doelman, in het doel: 3-2. Deze winnende werd uitvoerig gevierd, maar de gasten kregen, diep in blessuretijd nog een dot van een kans op de gelijkmaker! Vanuit een vrije trap verschenen drie ZBC ’97 spelers voor de neus van Ricardo de Keijzer. De doelman hoefde niet in te grijpen, de vrije kopkans werd naast gewerkt.

Na het laatste fluitsignaal van de prima leidende arbiter van Akooy, toch nog lachende gezichten bij de thuisclub. De drie punten waren binnen, gezegd dient te worden: sneu voor de bezoekers en op basis van de allerbelabberdste eerste helft, nauwelijks verdiend. Maar daar maalde niemand meer om. Gelukkig was één ding heel duidelijk voor de meeste spelers: het zal volgende week bij EBOH, in de tweede finale van deze competitie, aanzienlijk anders, maar vooral beter moeten. De kaarten worden geschud en het lijkt zinvol zoveel mogelijk azen binnen te halen. Tot volgende week in Dordrecht!