Meerkerk sv 1

4 - 0

Seizoen 2008 - 2009, Het Eerste

28 maart 2009 14:30

De eerste helft duurde voor de bezoekers net een minuutje te lang. Door de vele blessurebehandelingen van spelers van de thuisclub telde arbiter van dienst, de heer Wattel uit Serooskerke, twee minuten blessuretijd bij. Even een onachtzaamheid in de verdediging van de roodwitten, die de daaropvolgende 1-0 achterstand nimmer meer te boven kwamen. In het tweede bedrijf werden de fouten achterin wel gemaakt, was de thuisclub alerter in de afwerking en kwam tenslotte een kansloze 4-0 nederlaag tot stand. Wellicht iets geflatteerd, maar gezien de tweede helft dik in orde. Door dit resultaat wordt de druk op de roodwitte formatie weer opgevoerd en alle zeilen dienen te worden bijgezet om niet te ver af te zakken in de bodem van de tweede f. Vanuit dit oogpunt volgt volgende week de (wellicht) beslissende confrontatie met Altena, waarvan beslist niet verloren mag worden.

De eerste helft liep eigenlijk best wel goed voor Everstein. Na de blamage tegen Sliedrecht was er wat goed te maken en de roodwitten balden lekker mee, sterker nog: in de eerste helft hoefde men niet onder te doen voor de sterke thuisclub. Met de wind mee begon de wedstrijd met zo'n slordige tien minuten aftasten van de mogelijkheden. De thuisclub zocht snel naar de spitsen, maar de defensie van Everstein stond goed en gaf weinig weg. De eerste kans was dan ook voor Everstein. Richard werd net buiten het strafschopgebied onderuit gehaald en Peter mocht van twintig meter uithalen (met de wind in de rug). De kans was echter niet besteed: de bal verdween hoog over het doel van de geelzwarten. Vijf minuten later plofte een omhaal van André maar net naast het Meerkerk doel. Door twee verre inworpen van Peter ontstond zowaar wat druk op het doel van de thuisclub, wat resulteerde in genoemde omhaal.

Na vijfentwintig minuten ging Jan Willem in de fout en nadat hij geel had ontvangen mocht Meerkerk een vrije trap nemen op twintig meter van het doel van Martin. Meerkerk aanvoerder Sander Vink schoot twee keer op Peter, waarna een derde rebound werd overgeschoten. Dit luidde de beste periode van de thuisclub in. Na vijfendertig minuten kwam Everstein goed weg: een voorzet van rechts was net iets te hoog voor de inkomende spits, waardoor de bal naast verdween. Direct daarna strooide (voor de zoveelste keer dit seizoen) een grensrechter weer roet in het eten: André werd in de diepte gestuurd (kon alleen op de keeper van Meerkerk afgaan), maar werd (zeer ten onrechte) teruggevlagd door de grens.

Alles leek erop dat de rust bereikt kon worden met een dubbelblanke stand, tot het moment, zoals in de inleiding beschreven. Even geen organisatie, twee mannetjes van Meerkerk vrij en de tweede kon de bal achter Martin prikken.

Na de thee kwam Everstein ongewijzigd uit de kleedkamer. De pot had eigenlijk al direct beslist kunnen worden maar de rechtsbuiten van de thuisclub plaatste het leder met een schuiver net naast het doel van Martin. Vijf minuten later deden de bezoekers iets terug. André rommelde in de diepte en Richard schoot de bal op de vuisten van de Meerkerk keeper. Maar langs de lijn merkte je al dat het niet meer goed kon komen. Eerst verdween nog een bal via de bovenkant van de lat over het doel van Martin, waarna dezelfde doelman, in eendrachtige samenwerking met de goed oplettende Ronald, een tweede treffer voorkwamen. Hamid kwam inmiddels in het veld voor Michel. Net op de twintig minuten deelde de thuisclub de genadeklap toe, hoewel: de bal werd door Peter op een presenteerblaadje gegeven. De voorzet vanaf rechts werd feilloos achter Martin in het doel gewerkt: 2-0 en een gelopen koers.

Ook met Paul Aben voor de (veelal met het publiek bezig zijnde) Jan Willem wijzigde het spelbeeld niet. De bezoekers raakte geïrriteerd, stapelden fout op fout en de organisatie in het veld liet veel te wensen over. Ook vanaf de kant komt weinig inbreng meer om het tij te doen keren en laat men het allemaal gelaten over zich heen komen. En de thuisclub was nu uiteraard heer en meester. Bovendien hoefde men zich niet bovenmatig in te spannen, de roodwitten spreiden telkens weer het bedje. Zo ook na een dik half uur: na een nieuwe fout in het hart van de verdediging (nu miste Ronald de diepe bal) bracht wederom een Meerkerker vrij voor Martin. Hij faalde niet en schoof de bal langs de Everstein keeper: 3-0. Weer vijf minuten later werd een corner met vereende krachten door Martin voor de lijn weggewerkt. Duidelijk was dat de bezoekers verder een kansloze wedstrijd speelden. Erik Bergshoeff kwam nog voor Mark den Hertog, maar het mocht allemaal niet meer baten. Wel kregen de bezoekers in de slotfase nog wat kansjes: Ronald schoot vanuit de kluts in, doch de bal verdween naast het doel en Geert plaatste de bal, na een actie van André, in de handen van de keeper. Tussendoor wilde Meerkerk's Sander Vink een bal nog langs Martin "krullen", maar de precisie ontbrak.

Op slag van tijd ging de overigens verder goed leidende scheidsrechter Wattel ook nog eens in de fout! Na een overtreding in het strafschopgebied van Everstein gaf hij voordeel. De spits van Meerkerk zocht de hoek uit, maar plaatste de bal over het doel van Martin. Terwijl het voordeel dus al was geweest floot hij alsnog en kende een strafschop toe. Te gek voor woorden, maar in het kader van de wedstrijd niet erg meer. Vink benutte de penalty en zorgde zodoende voor de 4-0 eindstand.

Het enige wat Everstein kan doen is terug denken aan de eerste vijfenveertig minuten, toen het gelijke tred hield met Meerkerk. Daarna was het over en uit en werd het alsnog een kansloze nederlaag.

De confrontatie van zaterdag a.s. in Nieuwendijk tegen Altena is (wellicht) van heel groot belang. We zijn benieuwd welk elftal aan de start zal verschijnen en hoe sommige spelers (inclusief trainer) om zullen gaan met deze cruciale pot. Motivatie zal ongetwijfeld niet meer nodig zijn: spelers van een eerste elftal dienen het belang van dit duel op hun klompen aan te voelen. De nederlaag van vandaag in Meerkerk lijkt, zoals het er nu uitziet, nog geen directe ernstige gevolgen te hebben door de resultaten van de directe concurrenten. Na de match tegen Altena zullen de kaarten waarschijnlijk anders geschud zijn. We roepen de roodwitten op zich te herpakken en de punten mee te nemen uit Nieuwendijk. Jullie maken het ook voor jezelf voor de rest van het seizoen dan een stuk gemakkelijker. Vanwaar akte!

De volgende elf spelers vormden het basisteam van hedenmiddag: Martin (doel), Bart Hugo, Peter, Ronald en Jan Willem (verdediging), Geert, Mark den Hertog, Jeroen en Michel (middenveld), André en Richard (aanval).