3 - 3

Kockengen 1

Mannen, 1, 3e klasse D

25 november 2017 14:30

Op deze zure zaterdagmiddag, waarbij het gelukkig wel droog bleef gedurende de wedstrijd, zakte het collectief Everstein volledig door de ondergrens. En dat terwijl de tegenstander Kockengen volledig meewerkte aan het succes van de thuisclub. Wellicht tegen het beeld van de wedstrijd leidde Everstein, halfweg de tweede helft, binnen twee minuten met 3-1, maar de algehele malaise, waarin de ploeg verkeerde, zorgde uiteindelijk voor zeer duur puntenverlies, want de gasten kwamen, zeker verdiend, terug tot 3-3 en deze puntendeling moet voor heel Everstein als nederlaag worden beschouwd. De bezoekers lieten nogal wat mogelijkheden aan zich voorbij gaan, anders hadden de punten meegegaan naar Kockengen.

Opstelling SC Everstein:

Emiel Schippers, Roderick van Duinen, Erik Bergshoeff, Rick Fierens, Klaas Hazendonk, Victor Snoek, Nader Mechichi, Simon van Zante, Yently Lemmer, Guillermo Ooft en Robbie de Roos

Wisselspelers: Mitchell Vanenburg, Davey Diks, Arjan Cornelisse, Ricardo de Keijzer en Walter Snoek

Geschorst: geen

Geblesseerd: Sander Bergshoeff en Bryan Steen

Scheidsrechter: de heer G.D. Dorrestijn uit Loenen aan de Vecht

Assistent namens Everstein: Harold Temminck

De wedstrijd tegen laagvlieger Kockengen zou de mannen van Everstein de nodige lucht moeten verschaffen om weg te komen van de staartgroep in 3D. Dat had ook zeker gekund, gezien de tegenstand van de bezoekers. Maar het grote verschil zat hem vanmiddag in de zogenaamde mindset (een mindset is een denkstijl of geesteshouding, die bepaalt hoe je naar jezelf en je kwaliteiten en vaardigheden kijkt). En hoe vreemd het wellicht ook zal klinken: daar kunnen onze mannen veel leren van de tegenstanders van vanmiddag, Kockengen. Die wisten dat hun kwaliteiten en vaardigheden beperkt waren en stelden daar een grote wilskracht en wedstrijdmentaliteit tegenover. Als Everstein deze mindset ook had meegenomen, dat waren de punten, bijna voor zeker, aan de Lekdijk gebleven.

Het gerommel begon al binnen twee minuten in de defensie van Everstein. De ploeg speelde slordig, de aannames en passes waren verre van verzorgd en de eerste mogelijkheid voor de gasten werd over geschoten. Maar ondanks deze beperkingen voerde de thuisclub wel de boventoon in het eerste bedrijf en ontstonden er kansen. Voor alsnog waren ze niet besteed aan Simon van Zante (vanaf rand zestien meter net voorlangs) en Yently Lemmer (diep gestuurd door Erik Bergshoeff, maar lob naast het doel van Kockengen).  Na twintig minuten lukte het ook Robbie de Roos niet om de doortocht naar het doel van de tegenstander te bekronen. Zijn inzet werd nog net geblokt tot een hoekschop.

In de vijfentwintigste minuut was het wel raak. Er ontstond een rommelige situatie in het strafschopgebied van Kockengen, waarna de bal voor de voeten kwam van Simon van Zante, zijn schuiver zorgde voor de 1-0 voorsprong van Everstein. Vermeend buitenspel werd door de arbiter terecht weggewuifd. De treffer had echter een verlammende werking op de thuisclub. Waar de ruimtes voorin groot waren, besloot men telkens terug te spelen, waardoor de angel  uit de aanvallen verdween. Nader Mechichi en Roderick van Duinen pakten in de volgende fase geel, na acties die aangaven niet geheel de focus te hebben op hetgeen waarmee je bezig bent. De waarschuwing van Kockengen kwam op slag van rust. Het zoveelste balverlies zette twee spelers van de gasten voor het doel van Everstein. De bal werd rustig langs de kansloze doelman Emiel Schippers geschoten: 1-1.

Het gemor in de rust kon nog even worden ingedamd, want Everstein zal getergd uit de kleedkamer komen, althans, dat waren de wensen van de gedachten. Maar niets was minder waar, het werd met de minuut beroerder en de gasten waren, mede door hun tomeloze arbeid en inzet, plotseling kansrijk aan de Lekdijk. Emiel Schippers redde met de voet bij een kans voor de bezoekers en even later werd een treffer wegens buitenspel geannuleerd. Even later mocht een voorzet vanaf rechts door een speler van Kockengen, geheel vrijstaand, worden binnen gekopt, maar de bal verdween alsnog naast. En in dezelfde minuut moest doelman Emiel Schippers wederom handelend optreden, door de hand nog net achter de bal te krijgen bij de eerste paal.

De staf reageerde direct en brachten Walter Snoek en Arjan Cornelisse voor Yently Lemmer en Roderick van Duinen. Het leek een gouden “wissel”, want binnen twee minuten leidde Everstein, zo uit het niets, met 3-1 en leek de koers alsnog gelopen. Robbie de Roos werkte een dieptepass van Guillermo Ooft prima af voor de 2-1 en even later kopte Rick Fierens, uit een vrije trap van Simon van Zante, de 3-1 bij de verste paal binnen. Maar met hetgeen Everstein vanmiddag bracht, vonden velen het nog te vroeg gejuicht en (helaas) kreeg men gelijk. Met nog twintig minuten te spelen ging Arjan Cornelisse in de fout en kregen de bezoekers een strafschop, die tot 3-2 werd gebombardeerd.

Rick Fierens kreeg geel en even had de thuisclub het idee de punten toch over de streep te brengen. Maar een verre ingooi, die werd doorgekopt, werd bij de eerste paal pardoes in de winkelhaak geschoten en deze fraaie treffer zorgde voor de 3-3 eindstand. Daar kon ook de wissel Davey Diks voor Nader Mechichi niets aan veranderen. En dus veel onvrede na het laatste fluitsignaal van de prima arbiter Dorrestijn. En terecht, want dit was verreweg het minst wat Everstein dit seizoen heeft gepresteerd. Ook niets met negatief te maken, want er waren weinig redenen om hier positieve zaken uit te halen.

We kunnen hopen dat dit daadwerkelijk de ondergrens is geweest, volgende week al wacht de zware uitwedstrijd bij Lopik. Meerdere spelers dienen zich inderdaad de spiegel maar eens voor te houden en de eigen kwaliteiten en mogelijkheden te bezien. Als ze dan, aan de andere kant van de mindset, de kwaliteiten van de tegenstander van hedenmiddag, Kockengen, meenemen, dan liggen er toch weer mogelijkheden. Want als het voetballend niet allemaal lukt, dan kan wat extra arbeid geen kwaad.

En zo wordt het voor de mannen volgende week bij Lopik een uitgelezen kans voor sportieve revanche en om te laten zien waar Everstein voor staat. Succes en tot volgende week!