Capelle sv 1

Seizoen 2008 - 2009, Het Eerste

2 mei 2009 14:30

Pupil van de week: Jeffrey Burgers

"Eind goed, al goed"! Zo luidde (hopelijk voor Everstein) de afloop van de alles beslissende wedstrijd van hedenmiddag aan de Lekdijk tussen Everstein en SV Capelle. En het werd goed want de roodwitten versloegen de pover acterende gasten uit Brabant met maar liefst 4-0. Door dit resultaat eindigde de ploeg van interim staf Arjo Stijsiger en Ruud Wijnings op de achtste plaats in de tweede klasse f, waardoor ook volgend jaar op dit plan geacteerd kan worden.

Eigenlijk waren de gevoelens op het gezellig drukke sportpark verdeeld: enerzijds de "druk" dat er gewonnen moest worden, anderzijds de "ontspannen" gedachte tegen een onthutsend zwakke tegenstander te spelen, die vanaf het begin liet zien voor volgend jaar ook een stapje terug te moeten doen. De wedstrijd tegen bijvoorbeeld Alblasserdam gaf dan ook veel meer ontlading dan deze pot van vanmiddag. Zeker was wel dat voor de meeste spelers van de thuisclub het seizoen 2008-2009 "gelukkig" ten einde was, en wel met lijfsbehoud. Kenmerkend hiervoor was de tijd die aanvoerder André even voor zichzelf nam na het laatste fluitsignaal. Alles bij elkaar was het natuurlijk geen lekker jaar, sportief gezien niet en ook de verwikkelingen van de laatste maanden gaan nu eenmaal niet in de koude kleren zitten.

Maar toch kreeg de vreugde de overhand aan de Lekdijk. Na een potje bier en onder een heerlijk zonnetje werd zelfs alweer stiekem vooruit gekeken naar het komende jaar. Maar eerst rust en rust is de mannen gegund. Na de winterstop en ondanks de perikelen bleef de groep in elkaar geloven en heeft keihard gewerkt om het verblijf in de tweede klasse veilig te stellen. Hulde ook aan de reeds genoemde interim technische staf: door duidelijk en eerlijk te communiceren werden de punten op tijd gehaald en kunnen ook jullie genieten van de verrichte arbeid.

Everstein begon de laatste wedstrijd van het seizoen met een simpele opdracht: winnen! Dan ben je zeker van behoud en niet afhankelijk van de concurrentie. Ten opzichte van vorige week was de ploeg op één plaats gewijzigd: Frank speelde in de basis en Paul nam hierdoor plaats op de bank. De volgende elf vormden dan de basis voor dit beslissende duel: Martin (doel), Michel, Peter, Ronald en Bart-Hugo (verdediging), Jeroen, Geert, Mark den Hertog (middenveld), Francois, Frank en André (aanval). Op de bank namen plaats: Jan Willem, Richard, Paul en Mark Steenbeek. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Collé, die over het algemeen niet in de problemen kwam tijdens deze wedstrijd.

Vanaf de aftrap was er, nogmaals gezegd, maar één ploeg die de dienst uitmaakte: Everstein. Niet dat het direct tot kansen leidde, maar de gasten brouwden er weinig van. Het wachten is dan meestal op de bevrijdende treffer en die zou, na later zou blijken, nog wel even op zich laten wachten. En de kansen? Die waren er voldoende, we noemen er een aantal: na ruim 10 minuten draaide Mark den Hertog naar binnen en schoot met links knap op het doel van Capelle, de keeper redde in twee keer. Een minuut later kopte Geert uit een vrije trap van Peter net over. Rond de 20e minuut speelde dezelfde Geert zich aan de rechterkant knap vrij en speelde Frank in het centrum aan: de spits stuitte in eerste instantie op de keeper en maakte vervolgens hands.

Ronald liep een tegenstander nog fel in de rug en ontving hiervoor geel. Na ruim 25 minuten een fraaie actie van Francois die Michel bediende: de inzet van de opnieuw sterk spelende rechterverdediger werd van de lijn gekopt. Twee minuten later was het dan eindelijk raak en (zo bleek achteraf) stelde de roodwitten lijfsbehoud veilig. Een corner van Geert werd door Peter loeihard met de buitenkant van de pantoffel in het net gejaagd. Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat Peter hierbij een slim overtredinkje nodig had. Maar de arbiter wees resoluut naar het midden: 1-0 en de bevrijding was daar. Weer zo'n vijf minuten later liet de (niet erg overtuigend acterende) keeper van Capelle de bal wederom los, maar Frank was zo verrast dat hij niets kon bedenken bij dit buitenkansje.

We hadden er bijna 40 minuten opzitten (!) voordat de gasten een eerste kansje kregen. Vanuit een corner raakte Martin de bal half en de ingeschoten rebound verdween over zijn doel. De grote beslissing zou toch voor de rust al vallen, en hoe! Francois speelde zich op links vrij en bediende Jeroen op maat. De bekeken inzet van de middenvelder, waardoor de subtiele 2-0 tot stand kwam, oogstte veel applaus bij de supporters (en spelers) van de thuisclub. Op slag van rust verdween tenslotte nog een inzet van Francois net voorlangs het Capelle doel.

Everstein kwam ongewijzigd uit de kleedkamers en kreeg direct vanaf de aftrap in de 1e minuut al een kansje: Francois werd met een steekpass in de diepte gestuurd, maar de scheidende spits produceerde slechts een rollertje richting Capelle doelman. Even later kreeg dezelfde Francois nog geel voor het van achteren aanvallen van een tegenstander, hetgeen ook Bart-Hugo nog overkwam, als was hier nauwelijks sprake van een overtreding, maar goed: ook dit snel vergeten.

Net voor het half uur liet de thuisclub nog eens zien dat het ook voetballend kan: Ronald en Francois combineerde over rechts en de voorzet van laatstgenoemde kwam bij Frank die de bal in twee keer in de touwen joeg: 3-0 en, voorzover nog niet gelopen, nu wel einde wedstrijd. Richard kwam daarna voor Francois, Paul voor Bart-Hugo en Jan-Willem voor Michel. Tussendoor kwam de thuisclub nog op 4-0 door een goal van André, die de bal op maat ontving van Frank (die vanuit duidelijke buitenspelpositie vertrokken was, maar de grensrechter hield de vlag omlaag) en alleen maar binnen hoefde te schuiven.

Daarna kabbelde het duel naar het eind en na het laatste fluitsignaal waren er de felicitaties voor de thuisclub. Ook volgens seizoen blijft Everstein in de tweede klasse en dat is, ook vanaf deze kant, een felicitatie en compliment waard. Door dit resultaat degradeerde SV Capelle definitief naar de derde klasse en zal Sliedrecht moeten proberen zich te redden tegen de winnaar van de nacompetitie van de derde klasse.

Een periode van rust en bezinning kan beginnen. Zo af en toe eens zo'n seizoen langs laten komen kan geen kwaad: pik de goede dingen eruit (en die waren er ook volop!) en vergeet de slechte zaken zo snel mogelijk! Dan kunnen we straks onder leiding van een nieuwe trainer fris (in het hoofd) beginnen aan het seizoen 2009-2010. Ik hoop velen nog te ontmoeten tijdens de familiedag en anders wens ik iedereen een fijne vakantie en wellicht tot volgend seizoen!