0 - 2

Seizoen 2009 - 2010, het eerste

5 september 2009 14:30

Klik hier voor de wedstrijdfoto's

De eerste drie punten van het nieuwe seizoen 2009-2010 zijn binnen! De (vooraf) als beladen getypeerde wedstrijd bij Altena in Nieuwendijk werd verdiend gewonnen door het team van coach Arjo en wel met 0-2. Verdiend omdat de thuisclub (ondanks het feit dat ze geruime tijd met een man meer speelden) pas in blessuretijd een echte kans afdwong, maar toen stonden de bezoekers al op 0-2. Na een gezapig verlopen eerste helft, waarbij ook het niveau nog ver te zoeken was, volgde een spectaculaire tweede bedrijf, waarin van alles gebeurde. Toen de rook echter was opgetrokken konden de roodwitten, voorzien van drie punten in de tas, het complex aan de Rijksweg in Nieuwendijk met opgeheven hoofd verlaten.

Na de wanvertoning van vorige week reisden niet alle supporters met een gerust gevoel af. De technische staf kwam met de volgende elf spelers, die aan de aftrap van het nieuwe seizoen mochten staan: Martin (doel), Bart-Hugo, Peter, Ronald en Jan Willem (verdediging), Geert, Vincent, Dennis en Jeroen (middenveld), terwijl Efrem en André als aanvallers begonnen. Omdat Michel op vakantie was namen op de bank plaats: Mark, Frank Kers en Paul. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Jobse uit Middelburg, die ook (gezien het verloop van de wedstrijd) een moeizame seizoensstart kende.

Everstein opende het seizoen dus bij Altena, juist de club waarheen trainer Mari en de spelers Richard, Francois, Mark en Jin (allen bij Everstein vorig seizoen) vertrokken. Een beladen duel dus en dat bleek al snel tijdens de openingsfase. Beide ploegen waren opvallend terughoudend en de eerste tien minuten werd de beroemde “kat” langdurig “uit de boom” gekeken. Bij de bezoekers verraste de technische staf door Dennis een linie terug te schuiven naar het middenveld, terwijl Efrem de omgekeerde weg maakte: van het middenveld naar de spitspositie. Hierdoor zou meer tempo in de aanval moeten komen. Hier was echter in de eerste helft niets van te merken. De bezoekers hadden (te) lang werk om hun organisatie te vinden, waardoor je automatisch ook niet aan voetballen toe kan komen. Hierdoor bleef de thuisclub in de wedstrijd en balden ze de eerste helft lekker mee. Dennis had de eer om het eerste geel van dit seizoen in ontvangst te moeten nemen, nadat hij met gestrekt been was ingekomen. Twee minuten later kreeg de aanvoerder van de thuisclub voor het zelfde vergrijp ook geel.

Na ruim twintig minuten kreeg Everstein een corner te nemen. Geert legde de bal voor en de keeper van de thuisclub kon maar net voor de instormende Vincent komen. Op het half uur moest de geblesseerde Jan Willem plaats maken voor Paul. In deze fase was Everstein duidelijk te slap en probeerde de oranjehemden een voorsprong te forceren. Verder dan een schot van afstand kon men echter niet komen. Direct daarna kreeg Vincent eigenlijk dé kans van de eerste helft. Een verre ingooi van Peter werd verlengd en (zoals afgesproken) komt Vincent dan van achteruit op. Zo ook nu, maar zijn inzet was net te zwak om doel te treffen. Rest voor de eerste helft nog te vermelden dat Ronald geel kreeg van de warrige arbiter van dienst (en we nog steeds aan het raden zijn waarvoor?).

De tips en adviezen in de rust werden waarschijnlijk het best begrepen door de bezoekers, want er kwam een heel ander Everstein uit de kleedkamers. Dat leidde al na vijf minuten tot een mooie combinatie tussen Geert en André, maar de inzet van eerstgenoemde werd van richting veranderd en leverde dus een slechts een corner op. Tien minuten na de hervatting was het wel raak. Everstein profiteerde voor de eerste keer optimaal van de beslissingen van de scheids. Terwijl de discussie nog volop gaande was werd de toegekende vrije trap snel genomen op Dennis. De trainer van dienst stuitte in eerste instantie nog op de uitkomende doelman, maar legde de rebound panklaar voor André. Die wist wel raad met deze intikker: 0-1.

Door deze achterstand raakte de thuisclub wat geïrriteerd en werden op elke beslissing van de arbiter op- en aanmerkingen gemaakt. Op zijn beurt werd de scheidsrechter waarschijnlijk ook overdonderd, want nadat Bart-Hugo de diepte werd ingestuurd en samen met twee spelers van de thuisclub een sliding inzette, sloeg de vlam even in de pan. Veel duw- en trekwerk en een vervelende sfeer. Nadat de verzorgers hun werk hadden gedaan kreeg Mark Steenbeek namens Altena geel, terwijl de scheids rood uit zijn achterzak toverde voor Bart-Hugo. Die baalde na afloop overigens terecht van deze beslissing: opnieuw was juist hij het slachtoffer van een dwaling van de scheidsrechter.

De rest van de tweede helft was weer even rommelig als de eerste helft. De thuisclub kon geen vuist maken (hulde overigens aan de Everstein defensie, die werkelijk – bijna – niets heeft weggegeven) en de bezoekers wilden kost wat kost de voorsprong (en de drie punten) verdedigen. De sfeer in (en buiten) het veld werd er niet beter op, maar ja, daarvoor waren de belangen dan ook groot.

Ruim vijf minuten voor tijd liet Dennis zich vervangen door Mark, opnieuw een teken dat het resultaat over de meet moest. Maar het werd voor Everstein (en haar massaal opgekomen supporters) nog leuker. Nadat men al een paar keer dreigend de counter had ingezet, viel de beslissing op slag van tijd. Nadat Efrem een vermeende overtreding had gemaakt (althans, dat vonden de spelers en aanhangers van de thuisclub) mocht hij doorgaan van de scheids. Hij legde het leder keurig af naar André, die echter verkeerd uitkwam met zijn passen. Keurig schoof hij de bal tussen twee Altena verdedigers door naar diezelfde Efrem. De in de tweede helft prima op dreef zijnde spits schoof de bal in het verlaten doel: 0-2 en een gelopen wedstrijd.

In blessuretijd kwam de thuisclub, zoals eerder gezegd, pas tot hun eerste echte doelkans. Ook dit was niet besteed, daar het leder hoog over het doel van Martin verdween. Jeroen had het slotakkoord bijna op de schoen: een boogbal van grote afstand verdween echter net naast het Altena doel. Daarna blies de leidsman af en waren spelers en supporters van Everstein dik tevreden. De eerste lastige uitwedstrijd was tot een goed einde gebracht.

Coach Arjo (morgen jarig, alvast van harte proficiat!) vond de zege in orde. De eerste helft waren de ploegen nog gelijkwaardig en gebeurde er eigenlijk te weinig, aldus de Everstein coach. De tweede helft waren wij de bovenliggende partij. Zo hadden ook wij de kansen en kreeg Altena er slechts ééntje in blessuretijd, toen de koers al was gelopen. Zonder de overigen tekort te doen wilde de coach nog wel even Paul en Efrem (tweede helft) complimenten geven voor hun wedstrijd. “De rode kaart van Bart-Hugo (belachelijke beslissing overigens) is voor ons eigenlijk bepalend geweest voor het verloop van de wedstrijd”, aldus de winnende coach. Er is voetbaltechnisch nog genoeg te doen, maar het eindresultaat was vandaag goed!

Uiteraard kan uw verslaggever zich hier goed in vinden. Gezien het spelpeil (zeker op sommige momenten) is er nog veel werk aan de winkel, maar er staat een team (en dat is ook zeker zo belangrijk). Ik heb vorige week gezegd: “een goed begin is het halve werk”! Blij dat de mannen het ook zo begrepen hebben en de vervelende smaak van vorige week volledig wegpoetsten. Op naar de presentatie voor eigen publiek, volgende week tegen het Dordtse Oranje Wit. Proficiat mannen met de eerste driepunter!