"Als je mee wil blijven doen moet je ook slechte wedstrijden winnen"

Sparta'30

3e klasse D

19 januari 2019 14:30

de heer J.M. (Jan) IJpelaar uit Kaatsheuvel

“Als je mee wil blijven doen moet je ook slechte wedstrijden winnen” zei Brayton Biekman in de kantine, na afloop van de wedstrijd tussen Everstein en Sparta ’30. Een betere typering voor hetgeen we vanmiddag mochten aanschouwen op het ijskoude Sportpark Ries van Arnhem, maar wel op een prima bespeelbare grasmat, kunnen we niet bedenken. Vooral in de eerste helft was hetgeen de mannen van trainer Carel van der Velden boden niet om aan te zien. De achterstand, opgelopen in de extra tijd van het eerste bedrijf, was dan ook verklaarbaar. Na de pauze, met het inbrengen van de twee Wessels (Bergshoeff en Scherpenzeel) werd het allemaal wat intenser en na het wegsturen van een speler van Sparta ’30, twee keer geel, kon uiteindelijk toch nog een driepunter worden bijgeschreven, omdat Simon van Zante zijn beste moment in deze ontmoeting in de kruising zag verdwijnen. Dus toch nog lachende gezichten in de warme kantine.

Opstelling SC Everstein:
Emiel Schippers, Klaas Hazendonk, Luuk van der Harst, Brayton Biekman, Erik Bergshoeff, Victor Snoek, Marijn van Helmondt, Sander Bergshoeff, Ilias Lakhal, Robbie de Roos en Simon van Zante

Wisselspelers: Rens Huntjens, Rick Fierens, Wessel Bergshoeff, Wessel Scherpenzeel en Gerwin het Lam

Geschorst: geen
Geblesseerd: geen
Scheidsrechter: de heer J.M. (Jan) IJpelaar uit Kaatsheuvel
Assistent namens SC Everstein: Dimitri de Gans

Over de eerste helft kunnen we dan ook kort zijn: Everstein had duidelijk een halve snipperdag opgenomen. Maar dat kun je tegen een ploeg als Sparta ’30 beter op een ander moment doen. De gasten speelden compact met veel mensen achter de bal, waarbij met lange ballen werd gezocht naar de vaardige en hard werkende spitsen. Dat had overigens binnen de minuut al twee keer fataal kunnen zijn: eerst werd Brayton verrast door een lange bal, was er geen rugdekking, maar leek Emiel nog gemakkelijk te kunnen redden. De aanvaller van Sparta ’30 geloofde echter meer in de situatie en tikte de bal net langs Emiel. De bal, die op het verlaten en lege doel werd geschoten, belandde op de paal en geluk dus voor de thuisclub. In dezelfde minuut nog een vrije doorgang over rechts, waarbij de inzet over het doel van Emiel verdween. Een derde keer in korte tijd verdween een kopbal naast het doel, maar ook hierna oogde Everstein niet wakker.

Toch kwam ook in de zevende minuut de beste kans voor de gastheren. Een combinatie tussen Sander en Robbie bracht de bal bij Ilials, die verlengde naar Simon. Maar de inzet was te zwak en werd uiteindelijk niet meer dan een rollertje naast het doel. De rest van de eerste helft zullen we u verder besparen, totdat de blessuretijd was aangebroken. Wat volgde was wellicht kenmerkend voor het Everstein van de eerste helft. Erik liet over rechts zijn opponent ontsnappen, die de bal laag voor gaf. Twee verdedigers misten de bal volledig, waardoor de 0-1 simpel kon worden binnengeschoten. Toch nog het beroemde deksel op de neus!

In de pauze nam de staf maatregelen: Erik en Marijn kwamen niet meer terug en zij werden vervangen door Wessel B en Wessel S. En dat bracht in elk geval direct wat meer beleving bij de thuisclub. In de tweede minuut al bracht Ilias een vrije trap vanaf de rechterflank voor het doel, bij de tweede paal. Luuk was er als de kippen bij om de 1-1 in
het dak van het doel te deponeren. Lekker begin dus en direct doorpakken, zo zou je  denken. Maar het liep allemaal anders: in de zevende minuut een werkelijk prachtige aanval van de bezoekers. Na een combinatie vanaf het middenveld werd aan de rechterkant een vrije speler gevonden. Die schoot de bal hard en diagonaal over de grond in de uiterste hoek, Emiel was kansloos: 1-2 en een nieuwe achterstand.

Maar er volgde ook een negatief breekpunt in de wedstrijd voor Sparta ’30, doordat een speler na een kwartier voor de tweede keer geel ontving van arbiter IJpelaar. En Everstein maakte vanaf dat moment ook de indruk de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken. Een strak kwartiertje was hiervoor voldoende. Eerst belandde een lage voorzet vanaf rechts door Wessel B, via de kluts, voor de voeten van Robbie, die de gelijkmaker binnen schoof en vijf minuten later leek Everstein op voorsprong te komen: bij de eerste paal werkte Wessel S de bal achter de doelman van Sparta ’30, maar die treffer werd (terecht) alsnog geannuleerd op advies van de grensrechter.

Maar het werd uitstel van executie, want vier minuten later legde Robbie de bal terug op Simon. Die nam de bal een paar meter mee naar rechts, alvorens deze loepzuiver in de kruising te werken: 3-3 en het beste moment van Simon. Klaas had al wat kleine blessures gekend en hij werd nu vervangen door Rick. De wedstrijd kabbelde nu voort, zonder dat er veel gebeurde voor beide doelen. Met tien man werden ook de krachten bij de bezoekers minder en Everstein wist zich te weinig raad met de ruimtes die ontstonden. In blessuretijd toch nog even billen knijpen voor de fans van de thuisclub, toen Sparta ’30 een vrije trap kreeg op zo’n twintig meter van het Everstein doel. Gelukkig werd de bal over het doel van Emiel geschoten. Een grapje van Wessel B (bal onder de arm houden) leverde hem nog geel op, alvorens scheidsrechter IJpelaar voor het laatst floot.

Dus toch nog drie punten, na een armetierige wedstrijd. Dus blijft de aansluiting behouden en reizen we volgende week (ijs en weder dienende) af naar SV Capelle. Dat het daar een stukje beter zal moeten, dat hoeven we waarschijnlijk niemand binnen of buiten het veld uit te leggen. De staf en de mannen zeker, dus gaan we er vanuit dat dit ook zal gaan geschieden. Was er dan toch nog een lichtpuntje bij Everstein tegen Sparta ’30? Jawel, en we zetten het ook maar in het verslag: Luuk was voor ons man of the match! Mag ook maar eens gezegd zijn, tot volgende week in Sprang Capelle!