Seizoen 2009 - 2010, het eerste

26 september 2009 14:30

Klik hier voor de wedstrijdfoto's

Pupil van de week: Nino Herremans

De thuisclub bewees zich vanmiddag een slechte dienst, waarbij direct opgemerkt kan worden dat de wedstrijd tegen Meerkerk slechts 24 minuten heeft geduurd. Vanaf de rode kaart voor Jan Willem konden de roodwitten het nog (soms met veel kunst en vliegwerk en zeker met dank aan de gasten uit Meerkerk, die wel erg slordig met de kansen omgingen) tot de rust volhouden, maar na de thee walsten de bezoekers Everstein volledig plat. Het is, nogmaals gezegd, dat men de meest fraaie mogelijkheden om zeep wist te helpen, anders hadden de cijfers waarschijnlijk nog verder opgelopen.

De bezoekers wilden kost wat kost wegkomen van de laatste plaats en zodoende de eerste punten pakken in deze competitie. Everstein, dat vorige week ook verloor van SVW, staat nu met zes punten – boven – in de middenmoot, maar het spel zal zeer snel moeten veranderen om niet op zeer afzienbare tijd de problemen op je af te roepen. Want wat vanmiddag aan het wederom in grote getale  opgekomen publiek werd vertoond was ruim onvoldoende. Niet zozeer de nederlaag, doch de reacties na afloop baren uw verslaggever de meeste zorgen. Wellicht dat het in het veld nog ergens op leek, maar langs de kant had niemand de indruk dat het in tweede helft alsnog goed zou komen! De koppen zullen de komende week bij elkaar gestoken moeten worden en er dient weer een strategie te worden uitgezet, die ergens toe zal leiden.

De technische staf was genoodzaakt voor dit treffen tegen Meerkerk het elftal op de nodige plaatsen te wijzigen. Efrem was nog steeds niet hersteld van zijn hamstringblessure, Michel nog op vakantie en Bart Hugo zat zijn laatste wedstrijd schorsing uit. Na wat verschuivingen leverde dit de volgende basiself op: Martin (doel), Paul, Peter, Ronald en Jan Willem (verdediging), Geert, Jeroen, Vincent en Mark (middenveld), André en Dennis (aanval). De bank was (omdat de A vooraf thuis had gespeeld) wederom goed bezet: Frank Kers, Frank Bouwman, Sander, Efrem en Guillermo vonden er plaats. Onder leiding van de “piepjonge” scheidsrechter Goutier uit Arnhem (die een voortreffelijk wedstrijd blies) begonnen de roodwitten even na half drie (na wederom een prachtige ontvangst door een haag van roodwitte vlaggen) aan de klus tegen Meerkerk.

De thuisclub begon eigenlijk nog niet eens zo slecht aan deze pot en in de prille beginfase moesten de gasten terug. Verder dan een vrije trap van Peter (over en naast het Meerkerk doel) kwamen we echter niet. Nog voor de 10 minuten kregen echter Dennis (schot in één tegen één situatie, gestopt door de keeper) en André (fraaie kopbal net over uit een voorzet van Paul) ook nog de nodige mogelijkheden. Het duurde tot de twintigste minuut voordat de bezoekers voor het nodige gevaar gingen zorgen: een prachtige combinatie door het midden werd veel te slap ingeschoten, waardoor Martin kon redden.

Een paar minuten later gaf Everstein de wedstrijd, zo bleek later, uit handen. Jan Willem’s directe tegenstander ging een één-tweetje aan en vertrok een meter voor Jan Willem richting doel van Everstein. De linkerverdediger bedacht zich geen moment en trok de aanvaller neer, hetgeen door de arbiter (ook zonder zich te bedenken) werd gezien als het neerhalen van een doorgebroken speler: rood, exit Jan Willem en Everstein met tien man. De vrije trap, net buiten het strafschopgebied, leverde overigens niets op voor de geelzwarten.

Toch ging Everstein niet bij de pakken neerzitten, integendeel: waar de bezoekers het veldspel beheersten, kreeg Dennis nog twee keer een schietkans. De eerste keer pareerde de Meerkerk doelman opnieuw en de tweede keer werd de bal van richting veranderd, waardoor het leder langzaam over de achterlijn hobbelde. De corner bracht niets.

Het laatste deel van het eerste bedrijf werd verder een aangelegenheid van overleven. Maar omdat de bezoekers de mooiste kansen lieten liggen (één keer voor open doel zelfs huizenhoog over!) bleef Everstein in de wedstrijd en hopen op een goed resultaat. Maar de pauze werd, nogmaals, met veel fortuin ongeschonden gehaald.

De tweede helft vochten de bezoekers nog harder om de eerste goal achter Martin te krijgen en ze hadden al vroeg succes. Een aanval over rechts werd keurig voorgebracht, waarna een Meerkerk aanvaller de bal liet vertrekken richting verre hoek. De bal was zo zuiver ingeschoten, dat Martin alleen nog maar kon kijken: 0-1 en uiteraard volledig verdiend. Deze vroeg tegengoal leidde ertoe dat er vanaf dat moment geen sprake meer was van een wedstrijd. Meerkerk heeft nu eenmaal een goede ploeg en als het gaat draaien, dan hoeft men voor niemand bang te zijn. Zeker niet voor het Everstein van hedenmiddag, dat bleef volharden in foute passes, weinig beweging voorin en vrijwel nooit spelend vanuit een organisatie. Toch duurde het tot de twintigste minuut, voordat de bezoekers de eenzijdige partij op slot gooiden. Een ideale aanval (“tik-tik”, en één keer raken) bracht de bal bij een aanvaller, die het leer pardoes in het kruis legde: 0-2 en een gelopen koers. Net voor het half uur viel de definitieve beslissing (als die nog niet gevallen was). Uit een aanval over links werd de bal panklaar teruggelegd en hoefde alleen nog maar in het lege doel te worden geschoven: 0-3.

Pas daarna vond de technische staf het tijd om te wisselen, maar dat uiteraard weinig zin meer. Zeker niet als je net in het veld gekomen bent (Guillermo voor Dennis en Frank Kers voor Jeroen), zoals Frank Kers: wat de kleine aanvaller bezielde zou ik niet weten, maar bij het eerste balcontact schoffelde hij een bezoeker giga onderuit: wederom twijfelde de leidsman niet en trok het rood uit de achterzak. Het kan niet anders uitgelegd worden dan dat je de eigen ploeg hiermede gigantisch dupeert, waar ook dat hielp na gedane zonden niet meer. Met negen man moest de thuisclub met het schaamrood op de kaken de eindstreep halen. Efrem bleef overigens aan de kant en dat was, gezien de stand en de situatie, begrijpelijk. Zijn blessure is te gevoelig om enig risico te namen.

Met name over deze tweede helft en de onbezonnen actie van Frank zal nog eens flink nagepraat moeten worden om de zaak voor volgende week tegen Sliedrecht thuis weer op de rails te krijgen. “De zege van Meerkerk van volledig, maar dan ook volledig verdiend”, zo verklaarde aanvoerder André direct na het laatste fluitsignaal. En toch was de rode kaart voor Jan Willem de ommekeer, zo onderkende ook de roodwitte aanvaller. “Na de pauze zijn we alle kanten opgespeeld”, zo oordeelde hij, waarbij vooral het positiespel, wat de gasten hanteerden, respect afdwong. Zoals het een aanvoerder betaamd verliet André met een “onbevredigend gevoel” het speelveld.

Volgende week zijn Bart Hugo en Michel weer terug en laten we hopen dat ook Efrem weer speelklaar is. Dit zal nodig zijn, want als de zaak in de komende week weer op scherp staat, volgt wederom een lastige wedstrijd tegen (het tegen Everstein altijd goed presterende) Sliedrecht. De laatste woorden van André waren echter hoopgevend: “dan moet dat maar eens omgezet worden in het voordeel van Everstein”. Een leuke klus om direct aan te beginnen, zo zouden we zeggen.

Dit soort wedstrijden zijn inderdaad om snel te vergeten. Omdat er zo weinig zaken goed gingen is het toch goed om de fouten te onderkennen en te gebruiken om de volgende wedstrijd goed te maken. We wensen de mannen daarbij veel succes en tot zaterdag a.s., thuis tegen Sliedrecht!