MVV'58

3e klasse D

19 september 2020 14:30

B.Cakir

Op een zonovergoten sportcomplex Rinus van Arnhem is zaterdag alweer een nieuwe competitie van start gegaan voor Everstein 1, ditmaal weer eens in de derde klasse D van Zuid 1. Zoals er in het verleden al zo vaak competities gestart zijn, maar deze keer is toch anders. Waarschuwingsborden, vooraf registratie van bezoekers, registratie bij de ingang van het complex, bij de ingang van het clubgebouw, aangegeven looproutes enz. Kortom, de start van een voetbalseizoen in coronatijd. En daarom ook, kort voor het begin van de wedstrijd, een oproep van voorzitter Perry Bloks aan een ieder om zich vooral aan de noodzakelijke regels te houden. En wie zich daar niet in kan vinden is op het verkeerde veld, die moet op het Malieveld zijn in plaats van op een voetbalveld besluit hij zijn betoog.

Wat mag het thuispubliek deze middag verwachten van ons keurkorps? De 3 bekerwedstrijden voorafgaand aan de competitiestart gaven wel een erg wisselend beeld, van goed (Meerkerk), redelijk (Leerdam Sport), tot slecht (Asperen). Althans, volgens onze ‘huisverslaggever’ Gert van der Gun, die uitgerekend de wedstrijd tegen zijn plaatsgenoten uit Meteren aan zich voorbij moet laten gaan door een welverdiende vakantie. Vandaar dat ondergetekende deze openingswedstrijd van het seizoen de honneurs waarneemt.

Het is lang geleden dat Everstein en M.V.V.’58 elkaar troffen in competitieverband. Geen 40 jaar geleden zoals iemand meende maar 20 jaar, tijdens seizoen 2000-2001 in de derde klasse C. Everstein verloor de thuiswedstrijd met 0-3 in november maar op de laatste competitiedag volgende een 2-3 overwinning in Meteren. En daarmee redde Everstein het vege lijf door M.V.V.’58 te passeren op de ranglijst wat daardoor degradeerde naar de vierde klasse.

Met nog 10 minuten te gaan voor de wedstrijd is daar een schrikmoment als Klaas Hazendonk enkele minuten op het gras ligt met een bezorgde verzorger over zich heen gebogen. Een per ongeluk geplaatste elleboog in de ribbenkast van Klaas bezorgt hem gelukkig niet zo veel last dat hij de wedstrijd aan zich voorbij moet laten gaan.

Dan de match. De volgende 11 mogen van de technische staf Remko Versteeg en Frank Kers van start: Ricardo de Keijzer, Wessel Bergshoeff, Klaas Hazendonk, Rick Fierens, Erik Bergshoeff, Sven de Blok, Jort Binnenveld, Gerwin het Lam, Bjorn Stathi, Simon van Zante en Robbie de Roos.

Op de bank nemen plaats: Bart Orsel, Mark Fierens, Nader Mechichi, Davey Diks, Jeffrey Burgers en Tim van Zal. Niet inzetbaar: Sander Bergshoeff en Dennis Heikamp. De grensrechtersvlag wordt gehanteerd door John Philipsen.

Iets over half 3 trapt M.V.V.’58 af en direct volgt de eerste lange bal richting de linksbuiten. Er zullen er deze wedstrijd nog vele volgen, de lange trap wordt graag gehanteerd door onze bezoekers. De linksbuiten krijgt deze keer de ruimte om een goede voorzet af te leveren maar de spits wordt niet echt bereikt en de defensie van Everstein kan voor opruiming zorgen. Tijdens de openingsfase heeft M.V.V.’58 optisch een klein overwicht maar dan is daar de 5e minuut: Simon neemt een aantal meters over de middellijn een hoge bal perfect onder controle en stuurt direct Robbie op rechts weg. Robbie is net iets sneller als zijn tegenstander die niet ingrijpt en met een lob wordt de uitgelopen keeper vanaf de hoek van het strafschopgebied verslagen, 1-0, een lekkere start voor de thuisclub.

Een aantal minuten later ontsnapt Simon op rechts en levert een voorzet af voorbij de tweede paal waar Bjorn een schot produceert wat echter hoog over en naast de goal gaat. Weer even later blijft een overtreding op Simon onbestraft en dit lokt bij enkele Eversteiners wat reacties uit waarvan de derde resulteert in een vrije trap voor M.V.V.’58. Weer enkele minuten later een vrije trap voor de bezoekers voor de dug out van Everstein en dat levert waarschijnlijk commentaar op op scheidsrechter Cakir, want hij beent naar Remko die even bestraffend wordt toegesproken. In de 20ste minuut wordt een mogelijk kansrijke aanval van Everstein afgeblazen vanwege een, zo lijkt het van afstand, bloedneus van Bjorn.

De scheids laat een aantal kleine irritante overtredingen onbestraft en hierdoor lijkt het spel even grimmiger te worden. We zitten dan in een fase waarin het spel heen en weer golft, gekenmerkt door de al genoemde lange bal van M.V.V.’58 die op jacht zijn naar de gelijkmaker. Everstein tracht vanuit de omschakeling via enkele schijven de aanvallers te bereiken en dat levert enkele goede combinaties op die echter niet tot het gewenste resultaat leiden. In de 21ste minuut later verslikt Rick zich echter in weer een hoge bal over de defensie en er volgt een schot wat hoog over de Everstein goal gaat. Twee minuten later wordt de stand op 2-0 gebracht door een rollertje van Simon waarbij de keeper op het verkeerde been komt te staan. De aangever is Bjorn die uit een inworp op links handig langs de achterlijn ontsnapt aan een tegenstander en Simon zodoende in stelling brengt.

In het vervolg krijgt M.V.V.’58 een aantal corners waaruit geen gevaar komt tot in de 32ste minuut, wanneer een Meterense aanvaller aan de verdediging ontsnapt en Ricardo probeert te omspelen maar die plukt de bal kundig van zijn voeten. In het vervolg van de eerste helft krijgen beide teams de gelegenheid om bruikbare voorzetten af te leveren maar echt gevaar leveren deze voor de goals niet op. De eerste helft nadert het einde als Ricardo de bal bij Wessel bezorgt die Robbie niet direct kan bereiken en besluit een crosspass op broer Erik te geven. De bal wordt direct op Bjorn doorgespeeld die een hoge voorzet richting tweede paal aflevert waar Robbie in kansrijke positie staat. Die ziet de bal via het lichaam van een verdediger over de achterlijn gaan maar hij schampt daarbij echter een arm en de bal gaat op de stip. De keeper gaat naar links en de bal gaat hard door het midden: 3-0 door Simon. Het laatste wapenfeit voor rust is voor de gasten, vanuit de 2e lijn wordt Ricardo onder vuur genomen maar hij bokst de bal richting zijkant waar Erik het gevaar verder beteugeld en vervolgens scheidsrechter Cakir de rust aankondigt.

Everstein trapt de tweede helft af met dezelfde elf en na enkele minuten is er het eerste gevaar wanneer Jort in een klutssituatie de bal net naast ziet gaan. Daarna leveren twee corners niets op en vervolgens is het M.V.V.’58 wat zich een aantal keren meldt op de Everstein helft. In de vijfde minuut is Ricardo bij de les als hij met de voet een doorgebroken speler van scoren afhoudt. Drie Meterense aanvallen leveren echter evenzoveel buitenspelgevallen op dankzij een attente Everstein defensie. Het lijkt wachten op het moment dat het een keer fout gaat maar dan is daar de 9e minuut, als Simon na een prima individuele actie in de 16 de bal bij Jort bezorgt die de bal in de touwen schiet, 4-0.

Bij M.V.V.’58, wat overgaat op 1 tegen 1 achterin is de dadendrang daarmee wel zo’n beetje voorbij. In de 19e minuut volgt nog een kans uit een corner maar de kopbal bij de tweede paal verdwijnt naast het doel van Ricardo. Voorin ontstaat meer ruimte voor de Everstein aanvallers maar daar wordt niet echt van geprofiteerd. Wessel kan nu wel een paar keer doorstomen naar de achterlijn maar zijn voorzetten leveren niets op. In de 24e minuut een overtreding op Sven die de strijd moet staken, voor hem komt Nader binnen de lijnen waardoor Jort naar de spits doorschuift. Mark komt als rechtsback Wessel vervangen. Ook Jort mag na een half uur naar de kant en Bart vervangt hem. Doelrijpe kansen vallen er niet meer te noteren deze periode, vrije trappen en schoten uit de tweede lijn leveren niets op.

Naarmate het einde van de match nadert wordt het spel van Everstein wat slordiger, pogingen om de bal in de ploeg te houden stranden te snel maar de tegenstander kan echter geen vuist meer maken en zo eindigt na 92 minuten de eerste wedstrijd van dit seizoen in een flinke overwinning voor ons eerste elftal. Een aantrekkelijke eerste helft werd gevolgd door een iets mindere tweede maar toch een prima start van de competitie die volgende week in Hei- en Boeicop een vervolg krijgt met de eerste derby tegen H.S.S.C’61. En dan zal meteen blijken wat deze overwinning waard is tegen een tegenstander die we hoger in moeten schatten als die van vandaag. Het wisselvallige van de bekerwedstrijden moet uit de ploeg en er zal vanaf de aftrap weer een team moeten staan wat met 100% inzet en passie de strijd aan gaat voor een goed resultaat. Tot volgende week op het Plein!