Seizoen 2009 - 2010, het eerste

28 november 2009 15:00

Pupil van de week:

Rick Kortenoever

Een uur voor de wedstrijd liep scheidsrechter Deurlo uit Tholen, in gezelschap van consul Rinus, over het hoofdveld om een laatste keuring toe te passen. Want het had nogal wat geregend de laatste dagen. Maar de arbiter van dienst moest constateren dat het veld er uitstekend bij lag en gaf de complimenten aan onze consul. Dus kon de belangrijke confrontatie tussen Everstein en Wilhemina ’26 gewoon doorgaan. En de thuisclub had haar lesje goed voorbereid. Al na vijfenveertig minuten was het voor de (soms) onthutsend zwakke gasten bekeken, want de roodwitte formatie was toen al uitgelopen tot 4-0. Na de pauze de (te verwachten) terugval, waarbij Everstein nooit in de problemen kwam en tenslotte een keurige 5-0 op het scorebord.

Na de oefenzege bij IJFC te IJsselstein (afgelopen dinsdag) was dit een prima gelegenheid om weer zelfvertrouwen te tanken voor de komende wedstrijden. De gasten uit Wijk en Aalburg werkten vanaf het begin mee en dat was voor de gretige thuisclub zeker prettig.

Omdat het tweede (evenals zovele wedstrijden) werd afgelast en de selectie compleet is, was er volop keus voor de technische staf om de juiste mensen op te stellen voor deze belangrijke wedstrijd. Na de puzzel kwamen de volgende elf aan de aftrap: Martin (doel), Mark, Peter, Ronald en Michel (verdediging), Geert, Efrem en Vincent (middenveld), Guillermo, André en Frank Bouwman (aanval). De reservebank was hedenmiddag bezet door Jeroen, Bart-Hugo, Frank Kers, Paul, Dennis en John. Het geheel stond onder leiding van de heer Deurlo uit Tholen, die een gemakkelijke wedstrijd had en de kaarten op zak hield.

Al snel na het beginsignaal moesten de (in redelijk grote getale) opgekomen Wilhelmina ’26 supporters constateren dat hun manschappen weliswaar hard werkten, doch geen enkel moment in de wedstrijd kwamen. Daarvoor was het krachtsverschil vandaag te groot. De thuisclub startte fanatiek en wilde zo snel mogelijk een beslissing forceren. En na zes minuten was het dan ook raak. Een vrije trap vanaf links, genomen door Peter, kwam achterin terecht bij André, die de bal voor het doel langs kopte (waar hebben we dit al vaker gezien dit seizoen!). Efrem was er als de kippen bij om de 1-0 binnen te lopen.

Toch was er een antwoord van de gasten, hoewel hier een enorme verdedigingsfout bij Everstein voor nodig was. Een vrije trap vanaf rechts werd door (een volledig vrijgelaten) spits van de geel-zwarten op de paal gekopt. Daar kwam Everstein goed weg.

De gastheren waren echter niet onder de indruk en de gasten kwamen niet meer onder de druk vandaan. Vroeg storen leverde vaak balbezit op en, zoals zo vaak, dan ben je op zijn best! Bovendien werd er in de eerste helft vaak zeer acceptabel voetbal gespeeld door de thuisclub en da’s mooi meegenomen voor de komende weken. Zo ook in de dertiende minuut. Guillermo werd over de rechterkant gelanceerd. De snelle rechtsbuiten liet twee verdedigers zijn hielen zien en leverde vanaf de achterlijn een voorzet af, welke door André in 2-0 werd omgezet. Een mooie en tevens bevrijdende goal.

Maar, zoals gezegd, de roodwitten bleven goed voetballen en vrij snel daarna kwam nummer drie op het scorebord te staan. Op het middenveld ging Efrem een één-tweetje aan met Ronald, waardoor hij vrije doortocht had aan de rechterflank. Ook zijn voorzet was op maat en Guillermo tikte de bal over de doellijn: 3-0 na nog geen twintig minuten. Vanaf deze derde treffer gebeurde er zo’n twintig minuten weinig: Everstein bleef de betere ploeg, creeerde nog wat kansen (Efrem en Frank Bouwman waren nog het dichtst bij een volgende treffer), maar het duurde tot op slag van rust, voordat er weer een doelpunt viel. Efrem werd (redelijk grof) onderuit gehaald op zo’n vijfentwintig meter van het Wilhemina doel. De variant  bij deze vrije trap bracht Vincent in stelling. Zijn inzet werd wel gestopt door de doelman, maar die moest hierbij een rebound toestaan. Guillermo was er het snelst bij en schoof de 4-0 binnen.

Frank Bouwman blesseerde zich bij zijn schietkans in de eerste helft dermate, dat hij zich moest laten vervangen door Dennis. In de loop van het tweede bedrijf kwamen ook Frank Kers (voor Efrem) en Bart Hugo (voor Mark) nog in de ploeg. Deze tweede helft werd echter van een geheel ander niveau als de eerste doorgang. De concentratie verslapte uiteraard wat en de combinaties liepen niet meer zo gesmeerd. Everstein bleef echter wel de betere ploeg en kreeg nog voldoende mogelijkheden om de voorsprong uit te bouwen. Guillermo bleef op rechts soms onnavolgbaar voor zijn tegenstander, maar (en dat mag hij zich wel aanrekenen) zijn vervolgpasses waren ruim onvoldoende. Als ze wel kwamen, dan was het ook gelijk gevaarlijk. Zoals op het kwartier: nu werd Efrem wel bereikt, maar die wilde de bal geplaatst verzenden richting Wilhelmina “26 doel. De doelman kon de inzet nu gemakkelijk keren. Tot aan het half uur gebeurde er echter weinig meer en, omdat Everstein het zo af en toe wel geloofde, kregen de bezoekers ook paar (kleine) kansjes. Zo ook in de twee en dertigste minnut van de tweede helft. De inzet was echter van dien aard dat Martin er niet van onder de indruk kon raken.

Dennis legde, na een weer goed lopende aanval, de bal nog een keer terug op Geert, maar diens inzet werd door de doelman van de Wijk en Aalburgers knap tot hoekschop verwerkt. Even daarna mistte Frank Kers een enorme kans voor open doel (werd later onterecht afgescheept met buitenspel), maar Guillermo moest er weer aan te pas komen om de laatste treffer voor te bereiden. Ditmaal legde hij keurig af op Ronald en die plaatste de bal met een schuiver voor de vijfde keer in het doel van Wilhelmina ’26: 5-0.

Nadat Frank Kers nog een keer was gestuit op de keeper (na een mooie blokactie kon hij alleen doorgaan) maakte de scheidsrechter er een eind aan en kon de thuisclub (eindelijk) weer eens drie punten bijschrijven op de ranglijst. Een zege die volledig in orde was, al waarschuwde coach Arjo wel dat hij over het eerste half uur van de tweede helft allerminst tevreden was! “Na een goede eerste helft lieten we het te lang afweten”, zo concludeerde Arjo achteraf. Duidelijk mag zijn dat de zege in orde was, maar gelukkig pakte de ploeg het aan het eind van de tweede helft weer op en dat geeft vertrouwen voor de komende weken, zo vervolgde de Everstein coach zijn bevindingen.

Deze zege was fraai, verdiend en er werd sommige momenten sterk gespeeld. We dienen ons echter  te beseffen dat de gasten uit Wijk en Aalburg wel een heel matig potje op de mat konden leggen. Maar toch tellen deze drie punten lekker mee. Volgende week beginnen we aan de tweede helft van de oompetitie en wel thuis tegen Altena. Een beladen duel, waarbij ook zal gelden dat alleen de volle winst telt, want na de overwinning van vanmiddag willen we langzamerhand weer omhoog gaan kijken op de ranglijst. Het woord (en de daden) is dus weer aan de mannen.