Seizoen 2009 - 2010, het eerste

27 februari 2010 15:00

Klik hier voor de wedstrijdfoto's

Pupil van de week: Jaimy van der Leeden

Zelden zal de trouwe aanhang meer teleurgesteld geweest zijn na een helftje voetbal van onze mannen. Ook coach Arjo was woedend na afloop van het eerste bedrijf: “als het niet allemaal mee zit mag je in elk geval inzet en beleving verwachten, maar dat was er zeker niet bij iedereen!”, zo oordeelde hij nog mild. “In de rust vlogen in elk geval de tegels van de muur”, en, eerlijk gezegd: dit heeft geholpen.

Na een dramatische eerste helft, waarin de bezoekers domineerden en terecht op een 0-2 voorsprong kwamen, volgde een veel betere tweede: veel meer beleving, geloof en inzet. Na de gelijkmaker wankelde GJS even, maar (en dat is dit seizoen echt niet voor de eerste keer) op slag van tijd drukte arbiter van der Werff alsnog zijn stempel op dit duel. Hij zag, waarschijnlijk als enige, een overtreding van Mark en kende de bezoekers een vrije trap toe. De kansloze inzet werd, tot overmaat van ramp, ook nog van richting veranderd en rolde tergend langzaam langs de kansloze Martin in de verre hoek: 2-3 en einde oefening.

Gezien de hele wedstrijd (GJS voor de rust en Everstein na de pauze) was een puntendeling terecht geweest. Ook de gasten leken, na de gelijkmaker van Everstein, genoegen te nemen met dit punt. Omdat we door de ongelooflijk slechte eerste 45 minuten steeds achter de feiten moesten aanlopen, konden we niet meer claimen, maar door genoemde beslissing werd ook een punt ons niet gegund.

De technische staf kende nogal wat problemen in de aanloop naar deze thuiswedstrijd. Peter ontbrak door privé-problemen en tot overmaat van ramp kon ook centrale verdediger Ronald niet van de partij zijn wegens een kuitblessure. Het gehele centrale verdedigingsduo dus niet beschikbaar. Na rijp beraad stuurden de keuzeheren de volgende elf het veld in: Martin (doel), Mark, Bart-Hugo, Vincent en Michel (verdediging), Jeroen, Geert en Dennis (middenveld), terwijl André, Guillermo en Frank Bouwman de aanval vormden. In de wissel deze middag Frank Kers, Sander, Thimo, Jan Willem, Efrem en Arjo. Scheidsrechter van dienst was de heer van der Werff uit Drunen en om even over drie uur werd afgetrapt om een prima bespeelbaar veld. Voor de toeschouwers was het wat minder: een fris briesje en een gestaag neerdalend regentje maakten het niet echt aangenaam langs de lijn.

En als ze dan ook nog zo’n eerste helft voorgeschoteld krijgen, dan wordt de stemming er uiteraard niet beter op. Over de eerste helft kunnen we eigenlijk maar kort zijn. Alle betrokkenen zullen ongetwijfeld weten waar het schortte en zoveel hoogtepunten waren er (althans voor Everstein) niet. Vooral in het eerste kwartier was het chaos troef in de defensie van Everstein. Vincent ambieert zeker geen positie in het hart van de defensie en met Bart-Hugo, die wel zijn best deed, maar niet beschikt over de nodige vorm, c.q. het wedstrijdritme, om te overtuigen, vormden zij een verdediging, die soms leek op een gatenkaas. Omdat de vleugelverdedigers hierdoor ook de nodige problemen en aanpassingen kenden mocht het een wonder heten dat het na een kwartier pas 0-1 was voor de gasten. Nadat Martin in de tiende minuut nog kon redden op een inzet van de rechterspits van GJS, die, na vermeend buitenspel, alleen mocht doorgaan, was het een minuut later wel raak. Wederom vanaf rechts gelanceerd volgde een droge knal, die hard genoeg was om Martin te verschalken: 0-1.

Het volgende kwartier was ook nog voor de bezoekers uit Dalem, maar tot scoren kwamen ze niet meer. Everstein herpakte zich enigszins en kreeg ook wat kleine mogelijkheden. Guillermo, die overigens ver beneden zijn normale niveau opereerde, werd een paar keer weggestuurd over rechts, maar zijn voorzetten hadden niet het gewenste resultaat. Eerst kreeg André de bal, eigenlijk ook vanuit een onmogelijk hoek, niet langs de doelman van GJS en even later werd Dennis vrijgespeeld, doch zijn inzet was te zwak om de defensie van de bezoekers in problemen te brengen.

Op slag van rust sloegen de gasten nog een keer toe. Terwijl Everstein net dacht de zaakjes wat onder controle te krijgen, viel, vanuit twee scherpe counters, de verdubbeling van de voorsprong. Eerst verprutste de GJS spits de kans nog, maar even later werd hij, in het centrum, aangespeeld. Vanuit een korte draai volgde een schuiver in de linker benedenhoek. Martin viel wel, maar kwam lengte te kort om het tij nog te keren: 0-2, op slag van rust.

Inmiddels was Jan Willem al ingevallen voor Bart-Hugo en bij het begin van de tweede helft bleef Frank Bouwman in de kleedkamer en hij werd vervangen door Thimo. Voor we het wisten had de beslissing wederom al kunnen vallen. In de 2e minuut na rust mocht wederom een voorwaarts van de (in het blauw gestoken) bezoekers alleen op Martin afgaan. De goalie pareerde de bal echter met de voet en voorkwam hiermede een voortijdige beslissing.

De thuisclub was niet meer te herkennen en de woorden van coach Arjo mistten hun uitwerking klaarblijkelijk niet. GJS moest terug en de kansjes kwamen. Het werden kansen en na ruim 20 minuten volgde de aansluitingstreffer. André controleerde de bal en gaf hem Dennis in de voeten. De trainer/speler verschalkte de doelman met een mooi geplaatst schot in de benedenhoek: 1-2 en nog voldoende tijd voor meer.

De bezoekers werden nerveuzer, incasseerden wat kaarten en begonnen meer te praten. Ook Everstein pakte zijn kaarten mee. Meest opvallend was de tweede gele kaart (dus rood) voor een GJS middenvelder, terwijl arbiter van der Werff even later hard uithaalde naar Thimo: direct rood voor het vermeend doorglijden op een tegenstander. Maar ook met tien tegen tien bepaalde de thuisclub het gebeuren. Zo’n kleine 10 minuten voor tijd viel de beloning. Efrem, inmiddels in de ploeg gekomen voor Jeroen, roeide een assist van André direct en hard in het dak van het doel en zorgde zodoende voor de 2-2 stand. Direct daarna had André zich de gevierde man kunnen maken, maar zijn lobje verdween ruim over het Dalemse doel.

Toen iedereen zich had verzoend met het gelijke spel sloeg de arbiter nog een keer toe, zoals in de aanhef van dit verslag omschreven.

Daarom kwam de nederlaag toch nog wel zuur over. Direct resultaat was dat de gasten drie punten voorsprong hebben genomen en ook nog twee wedstrijden tegoed hebben. De poging om mee te draaien voor positie drie op de ranglijst lijkt nu ver weg, maar in de tweede f kan het per week verkeren, dat weten we. Een wedstrijd duurt nu eenmaal twee keer 45 minuten en dat brak de thuisclub vandaag flink op! Kijken of we de groep weer volledig fit kunnen krijgen, de wonden snel likken en dat weer op naar de volgende moeilijke confrontatie: uit bij de Zwerver in Kinderdijk. Een mooie gelegenheid om eens lekker revanche te namen, is het niet MANNEN?!