4 - 3

Seizoen 2009 - 2010, het eerste

6 maart 2010 15:00

Klik hier voor de wedstrijdfoto's

Gezien de uitslag zou je kunnen vermoeden dat het vanmiddag een spektakelstuk van de eerste orde is geweest in Kinderdijk. Naar dat is zeker overdreven. Krakende verdedigingsblokken en persoonlijke fouten leidden er in de eerste helft toe dat beide ploegen het net drie keer konden vinden. Na de pauze scoorden de gastheren één keer, hetgeen ook de bezoekers deden, maar, zoals zo vaak de laatste weken, zat het Everstein niet mee. Op advies van de grensrechter van de Zwerver constateerde scheidsrechter Daems buitenspel en keurde de treffer af. Hierdoor bleef het verschil in stand: de thuisclub speelde zo slordig, dat zelfs de beste mogelijkheden onbenut gelaten werden en de bezoekers probeerden het nog wel, maar konden geen vuist meer maken.

Everstein zit duidelijk even in de hoeken waar de (beroemde) klappen vallen! Het wekte zelfs een beetje medelijden, zo direct na afloop van deze wedstrijd. Natuurlijk: de gastheren staan fraai op de tweede plaats en hebben een goede ploeg, maar het geplaagde Everstein (liefst vijf basisspelers waren vandaag niet beschikbaar) werkte hard en bleef, nogmaals gezegd, ook bij gratie van de Zwerver, in de wedstrijd. En dan is het dubbel zuur om de punten in Kinderdijk te moeten laten.

Om het verslag ook eens anders te maken: waar lagen nu eigenlijk de breekpunten van dit duel (en dan zien we ook gelijk dat het nu even niet mee zit!):

a. nadat we twee keer op achterstand zijn gezet komen we terug en nemen zelfs met 2-3 de leiding

b. de gelijkmaker van de Zwerver ontstaat in de eerste helft uit een “gemakkelijk” gegeven strafschop

c. vijf minuten later gaat Michel alleen op de goal van de Zwerver af, tergend verdwijnt de bal aan de verkeerde kant van de paal

d. we kennen inmiddels het gevaar van de thuisclub: de vrije trap met de lange voorhoede spelers als belangrijk wapen: toch lopen we er tien minuten na rust in: 4-3 voor de Zwerver

e. even later kopt André een vrije trap breed voor het doel langs, de inkomende Vincent legt de bal in het doel, maar er wordt (naar onze mening nog steeds ten onrechte) door de arbiter buitenspel gegeven. De gelijkmaker gaat niet door

f. nog eens tien minuten later wordt dezelfde Vincent met rood weggestuurd. Ook dit lijkt wederom een zware beslissing die door veel arbiters met geel wordt afgedaan

En als deze optelsom van a. tot en met f. gemaakt is, dan zal duidelijk zijn dat het stuntje van vanmiddag niet door mocht gaan.

Maar voor alle duidelijkheid: gezien het spelbeeld en het krachtsverschil was de overwinning van de thuisclub dik in orde. Het geplaagde Everstein kon, met name aanvallend, te weinig brengen om de rood-zwarte combinatie het leven al te moeilijk te maken. Bovendien zitten enkele spelers niet echt lekker in hun vel en dat, gevoegd bij de blessures en schorsingen, maakt het niet gemakkelijker.

Ook nu dus grote personele problemen voor Everstein: Geert en Efrem waren geschorst, Ronald geblesseerd, Bart Hugo ziek en Peter nog niet wedstrijdklaar. Opnieuw een flinke puzzel voor het technische brein, maar de volgende elf mochten beginnen:

Martin (doel), Paul, Vincent, Jan Willem en Michel (verdediging), Jeroen, Dennis en Mark (middenveld), André, Frank Bouwman en Guillermo (aanval). Op de bank zaten hedenmiddag Sander, Sidney Krouwel, Frank Kers en Arjo. Scheidsrechter van dienst was de heer Daems uit Gilze, de weersomstandigheden zonnig, maar ijskoud en een goed bespeelbaar veld.

Even na drie uur begon de ontmoeting en de supporters, die wat later kwamen, liepen nogal wat mis. Vanaf de aftrap begon een waar foutenfestival, opgevoerd door beide ploegen. Voor het publiek leuk, want er werd ook nog eens driftig gescoord! Al na vier minuten stonden we achter. Een vrije trap voor de Zwerver werd vanaf links scherp voor het doel gebracht. Omdat de verdedigers niet ingrepen moest Martin, na een uiterste krachtsinspanning, een rebound toestaan. Deze werd door een Zwerver speler hard binnen geschoten: 1-0 en zo snel al! Twee minuten later kon de trouwe aanhang echter al juichen. Vincent probeerde de diepgaande Mark te bereiken, waarna een verdediger van de thuisclub de bal terug wilde leggen. André onderkende dit snel en drukte de punt van zijn schoen op tijd tegen het leder: 1-1.

Rond de tiende minuut kwam de Zwerver wederom op voorsprong. Jeroen kende twee mindere momenten. De eerste keer kwam hij er nog mee weg, de tweede keer werd ie uitgekapt door een aanvaller van de thuisclub, die Martin daarna kansloos liet: 2-1. Ook nu volgde het antwoord van Everstein snel. Een lange bal van Mark slipte door de “slapende” centrumverdedigers en André vond het prima zo, beheerst werkte hij de gelijkmaker achter de doelman: 2-2.

Na dit doelpunt was Everstein bezig aan zijn beste periode in de gehele wedstrijd. Het leidde ook tot een voorsprong. Net op de twintig minuten stuurde Dennis (de verder onopvallende) Guillermo de diepte in. Guilly kon alleen op de keeper af en scoorde fraai: 2-3. En daar hadden zelfs de grootste optimisten niet op gerekend.

Er ontspon zich nu een interessante strijd tot de gelijkmaker van de Zwerver volgde. Everstein controleerde (eigenlijk redelijk eenvoudig) de wedstrijd en loerde in deze fase op meer kansen en op meer goals. De Zwerver was nu geheel van slag, mopperde veel op elkaar, en moest alle zeilen bijzetten om weer in de wedstrijd te komen. Het lukte uiteindelijk wel. De situatie met vermeend hands leidde tot een strafschop en deze werd onberispelijk achter Martin geschoten: 3-3.

Zoals eerder gezegd: direct daarna hadden we weer op voorsprong (moeten) komen. Michel kon alleen naar de keeper van de Zwerver toe, maar zijn schuiver verdween (voor ons althans) net langs de verkeerde kant van de paal. Tijd voor een adempauze, ofwel: de rust brak aan.

Na de pauze bepaalde de thuisclub wat er gebeurde, maar men speelde dermate slordig, dat er een tijdje lang niets noemenswaardig gebeurde. Tot de tiende minuut! Weer zo’n gevaarlijke vrije trap vanaf de linkerkant, Martin bleef op de lijn en van een slordige anderhalve meter kopte een Zwerver spits de bal in het doel: 4-3. Enige twijfel of Martin had moeten “komen” is achteraf onnodig, zeker gezien de puike reddingen, die de roodwitte formatie daarna “in de wedstrijd” hielden.

Toen Vincent even daarna ook nog met rood verdween was duidelijk dat er voor de bezoekers niet veel meer te behalen was. De Zwerver combineerde rustig voort, zonder echt heel veel kansen te creeren (daarvoor gaat de bal te lang rond en wordt vaak te laat diepgang gevonden), maar was wel veruit de gevaarlijkste ploeg. Het wachten was dan ook eerder op de definitieve beslissing, maar die bleef uit. Daarom konden we blijven hopen op beter.

Ook de wissels (Sander voor Frank Bouwman en Frank Kers voor Jeroen) konden hier niets meer aan veranderen.

Na afloop waren de druiven zuur. De overige resultaten in de tweede f zorgen ervoor dat het hele “zooitje” weer als een harmonica in elkaar gaat schuiven. De koplopers verliezen punten de staartploegen beginnen zich te roeren. De komende confrontatie met Hardinxveld, dat steeds verder gaat klimmen op de lijst, zal dan wellicht cruciaal worden voor de afloop van het seizoen. Er is nog zeker geen man overboord, maar de situatie wordt er niet beter op! Laten we in elk geval hopen dat we deze strijd (over twee weken) weer met een volledige en fitte groep kunnen aangaan, dan moet het resultaat zeker komen. Vincent zal er in elk geval niet bij zijn, dat staat na het rood van vanmiddag vast.

Zo zorgde een zeer gehavend Everstein bijna nog voor een verrassing door een punt weg te slepen uit Kinderdijk. Het mocht niet zo zijn: de mannen hebben hard gewerkt, daar lag het niet aan. De thuisclub had echter een groter aandeel in de strijd en daarom was de overwinning aan het eind geen discussie. Waarvan akte!