24 april 2010 14:30

Onstenk, C.G.M.

Klik hier voor de wedstrijdfoto's

Pupil van de week: Joris Hartog

Er zijn van die momenten dat het kwartje “wel” de goede kant opvalt! Dat constateerde na afloop van het duel tussen Everstein en Stedoco de coach van de thuisclub Arjo. Het viel goed, maar deze middag ook nog eens voor het geplaagde Everstein. En omdat het fortuin aan de juiste kant viel speelt Everstein ook volgend jaar weer in de tweede klasse. Natuurlijk is dit absoluut een felicitatie waard. Uitgerekend tegen Stedoco, normaal gesproken een maatje te groot voor de thuisclub, vielen de stukjes op hun plaats. En omdat concurrent Altena verloor bij SVW en Meerkerk weliswaar won van Wilhelmina ’26, kan één van beide genoemde ploegen Everstein, met op Altena-Meerkerk op het programma volgende week, niet meer achterhalen. Zodoende was de thuisclub (één wedstrijd voor het eind van het seizoen) dus veilig en werd alvast een plaats in de tweede klasse voor het seizoen 2010-2011 gereserveerd. Reken maar dat dit door spelers, staf en supporters werd gevierd op deze zonovergoten middag. Omdat ook de gasten uit Hoornaar even lekker uit wilden blazen in het zonnetje was het gezellig binnen en buiten de kantine aan de Lekdijk.

Trainer Dennis en coach Arjo hebben hun selectie weer bijna compleet. Geert zat zijn laatste wedstrijd schorsing uit en ook Mark is er volgende week, na één verplichte rustdag, weer bij. Jan Willem heeft de training weer hervat, maar was uiteraard nog niet wedstrijdfit. De volgende elf kwamen aan de start om de laatste twee cruciale wedstrijden (om te overleven) aan te vangen: Martin (doel), Bart-Hugo, Peter, Ronald en Michel (verdediging), Jeroen, Dennis, Vincent en Guillermo (middenveld) terwijl André en Efrem de aanval vormden. Op de bank de beide “Franken”, later vergezeld door Sander en Thimo. Scheidsrechter was de heer Onsterk uit Wageningen, die een vrijwel probleemloze middag kende en de laatste twee wedstrijden van de competitie moeten verplicht om 14.30 uur aanvangen. Zo ook in Everdingen, waar het prachtig weer was, waar veel supporters waren komen opdraven en op een veld, wat goed, maar ook moeilijk (droog, waardoor de bal soms zeer vreemde kanten zoekt) bespeelbaar was.

En voor we het eigenlijk in de gaten hadden stond de thuisclub al met 1-0 voor! Al direct in de 2e minuut kreeg Everstein een vrije trap te nemen vanaf de rechterflank. Dennis legde de bal achter de verdediging van (het nog niet echt wakkere Stedoco) en aanvoerder André liet zich deze kans niet ontnemen en liet direct de 1-0 aantekenen. Het was de basis voor een ijzersterk eerste kwartier van de thuisclub, die onherkenbaar was ten opzichte van de laatste weken. Enige probleem was dat men verzuimde definitief afstand te nemen van de bezoekers uit Hoornaar. Net voor het kwartier veroverde André de bal middels een (voor hem karakteristieke) sliding en legde de bal panklaar voor Efrem, die echter toch nog naast het doel mikte.

Na het eerste kwartier kwamen de pas gepromoveerde gasten in de wedstrijd. Everstein moest terug en de rood-zwarte formatie combineerde er flink op los. Toch moest er slap uitverdedigen van de thuisclub aan te pas komen om de gasten in het zadel te helpen. Hierdoor kon de rechtsbuiten de bal vanaf rechts hard voor het doel brengen, waar de spits alleen nog maar tegen het leder aan hoefde te lopen om Martin (van dichtbij) te passeren: 1-1. In deze fase speelde Stedoco gemakkelijker, maar kreeg Everstein de kansen.

Ook rond de 25e minuut. Wederom werd André over links weggestuurd. Nu mocht Jeroen aanleggen op het doel van Stedoco. Hij schoot juist uitgerekend op het been van de verdediger, die zijn keeper op de doellijn te hulp schoot. In de 39 minuut volgde een prachtige aanval van de thuisclub. In hoog tempo en met directe passing  probeerde men de meegekomen Michel vrij te spelen. Helaas kwam de prima spelende linker verdediger net te kort om verder gevaar te stichten. Net voor rust geloofde André nogmaals in een dieptepass. Hij was net eerder bij de bal dan de keeper en probeerde de bal daarna in het doel te lobben. Helaas viel de bal op het net, waarna de scheidsrechter de eerste helft tot het verleden benoemde.

Na de pauze een ongewijzigde thuisploeg. En direct sloeg de schrik weer om het hart van de trouwe aanhang. De gasten kregen een corner en weer greep niemand van de thuisclub in. Gelukkig kopte een Stedoco aanvaller de bal net voorlangs. Het antwoord van Everstein volgde echter snel! Een vrije trap vanaf rechts door Vincent genomen, werd door Efrem in het doel gewerkt. Helaas had Jeroen de bal net daarvoor beroerd, waardoor Efrem buitenspel stond, op moment van scoren. Dit feest ging dus helaas niet door. Nadat Jeroen nog een corner laag op de buitenkant van de paal had gelegd, begon een periode van hoop. Misschien zou het net zo kunnen als vorig jaar tegen Alblasserdam? En de hoop werd beloond, al duurde het tot het laatste kwartier, voordat de thuisclub afstand ging nemen.

Net voor het half uur gaf André eerst nog een kans weg aan Efrem, maar ook nu trof de ijverige spits geen doel. Wel lag hij even later aan de basis van de bevrijdende treffer. Een mooi opgezette aanval werd door Efrem verlengd op Guillermo. Er volgde een geweldig misverstand tussen de doelman van Stedoco en de laatste verdediger, waardoor Guillermo de bal in het lege doel mocht deponeren: 2-1. Vijf minuten later volgde de genadeklap voor de bezoekers. Een vrije trap werd door André feilloos ingekopt, 3-1 en een gelopen wedstrijd. Wat we gehoopt hadden gebeurde nu ook: de mannen van Stedoco geloofden het verder wel en deden geen echte inspanningen meer om het de thuisclub nog moeilijk te maken.

Ook de laatste kansen waren voor de bevrijde Everstein ploeg. Eerst werd Guillermo weggestuurd over rechts en kon recht naar het doel van Stedoco. Eerst stuitte zijn inzet op de doelman, maar ook in tweede instantie was het vervolg onvoldoende. Het was echter uitstel van executie want een paar minuten later volgde wederom een vloeiende aanval. André mocht over links doorgaan en legde de bal langs de meetlat in de lange hoek: 4-1, wie had daarover gedroomd?

Sander kwam de (licht) geblesseerde Vincent vervangen en André kreeg van coach Arjo een uiterst verdiende publiekswissel (wat ook resulteerde in een groot applaus van de trouwe aanhang). Kort daarna maakte arbiter Onsterk een einde aan deze ontmoeting en kon de thuisclub, na kort rekenwerk, een feestje gaan vieren.

Het seizoen kan nu volgende week rustig worden afgemaakt bij Wilhelmia ’26 in Wijk en Aalburg. Maar, zo verzekerden de mannen ons, ook daar willen we de drie punten pakken. Om definitief te laten zien dat we met dit elftal veel te laag op de ranglijst staan en meer in onze mars hebben. Coach Arjo was uiteraard zeer in zijn nopjes, direct na afloop. “Het eerste kwartier was voor ons, daarna kwam Stedoco. Toen hebben we even kunnen zien hoe goed deze ploeg kan voetballen! Op basis van de tweede helft hebben we de overwinning zeker verdiend”. Zelf vond Arjo de aanpassing door Guillermo vanaf het middenveld, waardoor hij duels ging winnen, cruciaal voor het vervolg van de strijd. “Maar de overwinning is vandaag zeker een teamprestatie”,  zo besloot hij zijn betoog. En daar sluit uw verslaggever zich gaarne bij aan!

Tot volgende week vanuit Wijk en Aalburg en ik hoop vurig dat ons tweede op hetzelfde tijdstip, thuis tegen concurrent Heukelum, een prachtig seizoen kan afsluiten met een kampioenschap. Succes mannen van het tweede!!