Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse F

25 september 2010 15:00

Scheidsrechter

Harskamp, M.

Everstein herstelde zich vanmiddag knap van het vervelende gelijkspel vorige week bij Noad ’32. De thuisclub was gedurende de negentig minuten steeds de bovenliggende partij en de 2-0 zege, na een 1-0 ruststand, was dan ook logisch en verdiend. Wel dienen we ons te beseffen dat de tegenstand van het gehavende GJS soms erg pover was, er zullen nog zeker wat zwaardere klussen wachten. De bezoekers werkten wel keihard, maar kwamen duidelijk kracht en inzicht tekort om het de thuisclub echt moeilijk te maken. Het enige wat Everstein zich kan aanrekenen is het feit dat het na een dik kwartier voetbal nog geen 3-0 stond! Dan had de wedstrijd al in de beginfase gespeeld geweest. Nu bleef het, door de kleine 1-0 voorsprong, steeds spannend en hielden we de druk vol op de ketel.

Vanaf het begin kon je merken dat de roodwitte formatie iets goed te maken had. De “koppen” stonden dezelfde kant op, de inzet en wedstrijdinstelling waren in orde en de bezoekers moesten direct terug in de verdediging. Dit goede begin duurde zo’n twintig minuten, waarna de ploeg toch weer enigszins inzakte. Hier constateren we ook weer een groot verschil met vorige seizoenen: als het wat minder gaat en er is sprake van een terugval in de wedstrijd, dan is deze dip lang niet zo diep en lang als voorgaande jaren. Dat geldt ook voor de selectie in de breedte: de bank is goed bezet en alle invallers doen weinig of niet onder voor de spelers, welke vanaf het begin meedoen. Dat schept weer hoop voor de toekomst.

Negatief waren de vele gele kaarten, welke werden ontvangen. Je kunt erover van mening verschillen, volgens onze gegevens waren alle prenten in orde en terecht gegeven door arbiter Harskamp. Wellicht iets teveel van het goede, maar daar was de scheids zelf mede debet aan, hierover meer later in dit verslag.

De volgende ploeg verscheen aan de start van deze belangrijke wedstrijd, waar het uitgangspunt duidelijk was: mee blijven doen en aansluiting houden bij de kop of terugzakken in de middenmoot:

Bas (weer terug van zijn schorsing) in het doel, de verdedigers Mark, Ronald W, Dennis H en Erik (die wederom het vertrouwen genoot van de staf), op het middenveld Geert, Ruben, Vincent en Guillermo en als aanvallers André en Efrem. Door deze opstelling namen Frank B, Dennis S, Wessel (Scherpenzeel) en Ronald M plaats op de bank. Het veld had al duidelijk geleden van de regenval van de afgelopen dagen en de weersomstandigheden waren redelijk: droog met een dreiging van buien, maar de echte regen bleef gelukkig uit. Om even over de klok van drie blies scheidsrechter Harskamp voor het begin van deze wedstrijd.

Zoals gezegd begon Everstein veel scherper en overtuigender dan vorige week. De gasten moesten terug en het duurde niet lang alvorens de gastheren op voorsprong kwamen. André werd over rechts aangespeeld in de diepte, speelde zijn verdediger uit en schoot de bal beheerst in de lange hoek: 1-0. Na deze vroege treffer zake de thuisclub wat in en kreeg Ronald W geel. Toch was Everstein in de eerste helft veel beter dan GJS. In de 13e minuut had de voorsprong uitgebeid moeten worden! Een prachtige aanval over rechts, via Guillermo en Efrem kwam de bal voor de voeten van André. De aanvoerder had de hoek voor het uitzoeken, maar schoot op een ongelooflijke wijze over het doel. Twee minuten later volgde de situatie, zoals eerder bedoeld in het verslag: Efrem werd in de diepte gestuurd en de doelman van GJS kwam uit zijn doel. Een keeper mag zich in zo’n situatie verdedigen, maar een karatetrap op “hoofdhoogte” is wel erg veel van het goede. Arbiter Harskamp gaf slechts geel (waarmee de toon was gezet) en Everstein een vrije trap buiten het strafschopgebied. Het schot van Geert werd geblokt.

Net op het half uur kreeg dezelfde Geert (die een bedrijvige en goede wedstrijd speelde) het hoofd net niet genoeg achter een vrije trap van Vincent. Nu verdween het leder over het doel van de bezoekers. Twee minuten later gingen Geert en André samen aan de haal. In plaats van de bal terug te plaatsen naar Geert ging André voor eigen succes en liep zich vast op de keeper van GJS. Weer even later onthield Efrem zich van een goede kans voor Everstein. Hij bevond zich zeker niet in buitenspel positie, maar zag de grensrechter vlaggen voor buitenspel van André. Scheidsrechter Harskamp liet terecht doorspelen, maar Efrem wachtte op het fluitje en schoot de bal op goed geluk weg. En ook weg kans dus!

Everstein bleef de bovenliggende partij en kon het zich dus kwalijk nemen dat het pas 1-0 stond. Bijna brak dit, in de blessuretijd van de eerste helft, nog op: niet krachtig ingrijpen in het linker verdedigingsblok gaf een GJS speler de kans de bal hard en laag voor te geven. Tot opluchting van iedereen slaagde geen van de Dalemse spelers erin de voet tegen de bal te krijgen.

Na de pauze verscheen Everstein ongewijzigd voor het tweede bedrijf. Vanaf de aftrap ging de thuisclub weer richting GJS doel, de inzet van de mee opgenomen Erik verdween voorlangs het vijandelijke doel. Een paar minuten ging Vincent wat stoeien met zijn tegenstander: beiden kregen geel. De actieve (en tevens goed spelende) Vincent ging even later, op inzet, richting doel van de gasten. De overtreding vond net buiten het strafschopgebied plaats en Vincent nam zelf de vrije trap, welke door de GJS doelman knap werd gekeerd en tot corner verwerkt.

Na ruim een kwartier volgde weer een keurige aanval van de thuisclub. André, Efrem en Guillermo stoomden op naar het doel van GJS, maar in plaats van het samen uitspelen van de kans, schoot Guillermo zelf. De bal verdween voor het doel langs.

Daarna kreeg GJS de tweede (en tevens laatste) echte mogelijkheid. Wederom greep de defensie van Everstein niet afdoende in en de punter van een van de GJS aanvallers verdween maar net naast het doel van keeper Bas, die verder een rustige middag kende.

Het antwoord van de thuisclub volgde snel. Vincent en André combineerden door de defensie van GJS en Vincent schoot verrassend in de korte hoek, ook nu redde de doelman fraai. Nu volgden de minuten van kaarten en wissels: Wessel (Scherpenzeel) kwam voor Ruben, Frank B voor Efrem en Ronald M voor Erik. Daar tussendoor ontvingen Guillermo en Dennis H nog eens de gele kaart van arbiter Harskamp.

Een kleine tien minuten voor het einde viel alsnog de beslissing! Een voorzet van Frank B werd door André (eigenlijk vrij kansloos) tussen de laatste man en de keeper gelegd. Omdat beiden echter niet reageerden deed Geert dit wel: hij tilde de bal over de GJS doelman en tekende hiermede de 2-0 eindstand aan.

Ook in de laatste fase van de strijd bleef de thuisploeg de betere van de twee. In dit kader waren de punten dan ook uitermate verdiend. Na wat blessuretijd maakte scheids Harskamp een einde aan deze ontmoeten en kon Everstein drie dik verdiende punten bijschrijven. Door dit resultaat nestelden de roodwitten zich, samen met SVW, voorlopig om een mooie tweede plaats in de stand. Dat biedt perspectief voor de toekomst, als zal de tegenstand van Hardinxveld, volgende week tegenstander en gastheer, beduiden groter zijn dan vandaag. Deze wedstrijd kan echter wel met vertrouwen tegemoet gezien worden!

Coach Arjo kon na afloop dan ook kort zijn in de reactie: “We speelden gewoon een goeie eerste helft!”. “Ik heb in de rust dan ook gezegd dat de ploeg het zich kon aanrekenen de trekker niet te willen overhalen! Dan had de strijd al lang eerder beslist geweest”. En met deze conclusie kunnen we het roerend eens zijn.