Geert Dokman (schot)

Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse F

12 maart 2011 15:00

Bos, C.W.

“Oppassen geblazen”, zo had uw verslaggever nog op de website gewaarschuwd voor de wedstrijd van hedenmiddag, uit bij degradatiekandidaat Sleeuwijk. Ook de thuisclub waardeerde deze waarschuwing ten zeerste en plaatste deze ongewijzigd in het programmaboekje, voorafgaande aan de wedstrijd Sleeuwijk-Everstein. En ondanks de  uiteindelijke ruime zege heeft zelfs coach Arjo deze tekst nog kunnen gebruiken in de rust van deze partij! Want de eerste helft was het allemaal zeer matig wat de lijstaanvoerder liet zien op de (op zijn zachtst gezegd) hobbelige grasmat in Sleeuwijk. En omdat de thuisclub de schade wist te beperken tot 0-1 bij de rust bleef men (wellicht tegen beter weten in) geloven in een verrassing tegen de koploper. Zelfs voor rust werden de gastheren twee keer de gelegenheid gegeven iets terug te doen, maar dit keer hield doelman Bas ons Everstein in de race met een spectaculaire redding op een ziedend schot van een “lijvige” Sleeuwijk middenvelder. Uiteindelijk tekende de thuisclub zelf voor het vonnis door de bal na de rust, binnen één minuut, in eigen doel te deponeren. De bezoekers kwamen hierdoor op hun geruststellende 0-2 voorsprong en het verzet van de thuisclub was gebroken. Pas daarna lieten de gasten zien wel degelijk te kunnen voetballen en toonde men het klassenverschil tussen de nummer één en laatst feilloos aan.

Wedstrijden als vanmiddag vergen veel van een team dat de lijst in de competitie aanvoert! Iedereen voelt zich “klein duimpje”, maar iedereen wil wel de “reus” neerhalen. Mentaal klopt het bij Everstein uiteraard wel, waardoor ook deze confrontatie, achteraf gezien, nog gemakkelijk in het voordeel werd beslist. De selectie is (bijna) volledig fit en omdat er nog geen schorsingen in het verschiet liggen kon coach Arjo keuzes maken. Hij stuurde de volgende basiself het veld in: Bas (doel), de verdedigers Mark, Peter, Ronald W en Ronald M, de middenvelders Geert, Ruben, Dennis S en Dennis H, terwijl Sebastiaan en Guillermo de aanval vormden. Het tweede en de A jeugd was vrij van verplichtingen, dus was ook de bank weer prima bezet: Erik (terug van een blessure), André (terug van blessure), Thimo, Frank, Sander en Beer moesten inschikken voor een plaatsje. Harold assisteerde leidsman van dienst, de heer Bos, die een niet al te moeilijke middag had, doch voor de rust wellicht wat doortastender had moeten optreden om “kleine binnenbrandjes” te voorkomen. De strijd begon even na de klok van drie uur, prima weersomstandigheden (bijna voorjaar) en het veld, zoals gezegd, zeer hobbelig.

De gasten wilden direct de toon zetten. Sleeuwijk moest vanaf de aftrap terug en met name Guillermo snelde over rechts een paar keer langs zijn tegenstander. Eén van zijn (lage) voorzetten werd op een teenlengte gemist door Sebastiaan, die even later een kopbal, na een vrije trap van Peter, recht in de handen van de Sleeuwijk doelman zag belanden. Nog voor de tiende minuut kwam Everstein dan ook verdiend op voorsprong. Vanaf links mocht Dennis S een vrije trap nemen. De inkomende Geert kopte de bal tegendraads naar de verre hoek en de doelman had geen antwoord: 0-1, lekker aan het begin van de wedstrijd.

Weer enkele minuten later had Guillermo de strijd al kunnen beslissen. Hij mocht alleen op de doelman af, doch speelde de bal net te ver voor zich uit. Nu ontstond een vervelende botsing tussen de doelman en Guillermo, waarbij de eerstgenoemde het minst fortuinlijk was: hij moest halverwege de eerste helft (na zijn derde behandeling) het veld ruimen. Everstein werd in deze fase slordig, de passing was onverzorgd en de dekking was niet 100% in orde. Alle geluk hadden we halfweg de eerste helft. Sleeuwijk mocht een vrije trap nemen, welke werd breed gelegd op een middenvelder. Diens pegel diende door Bas onschadelijk te worden gemaakt. De Everstein doelman kweet zich uitstekend van deze taak en verwerkte de bal tot corner. De thuisclub kreeg weer wat geloof en de bezoekers maakten zich het onnodig moeilijk. De laatste tien minuten voor de rust gaven de roodwitten nog een kans weg aan Sleeuwijk. Een vrije trap vanaf links werd snel genomen en de bal werd hard en laag ingebracht: zelfs twee benen van wit-zwarte aanvallers kwamen een teenlengte tekort.

Toch was de beste kans wederom voor Everstein. Guillermo demarreerde wederom weg en werd aan zijn shirt vast gehouden. Het ontging de scheids volledig, waardoor de strafschop ook niet werd gegeven. Voor de rust rest verder nog te vermelden dat André in de ploeg kwam voor de geblesseerde Sebastiaan (door de enkel gegaan), dit na een blessure van vijf weken.

Na de pauze was de strijd snel gestreden. Coach Arjo heeft ongetwijfeld zijn keurkorps toegesproken en dat was te merken. Vanaf de aftrap stoomde Guillermo weer op langs de rechterflank. Zijn lage voorzet werd door een Sleeuwijk verdediger pardoes achter zijn verbaasde doelman geschoten, direct in het “kruis”: 0-2 en einde oefening.

Een paar minuten later zetten Geert en Ruben een aanval op door het midden. Dennis S werd aangespeeld en nadat hij zijn tegenstander had uitgekapt, plaatste hij de bal precies in de rechterbenedenhoek. De keeper raakte de bal nog licht, maar was kansloos: 0-3. Nog een paar minuten later joeg Peter een vrije trap van zo’n dertig meter net over de lat. Gevolg: je kunt het al raden: de bezoekers gingen weer wat verslappen. Sander kwam Dennis H vervangen, maar de actie van Guillermo was kenmerkend voor het spel op dat moment: hij mocht weer direct naar het doel van Sleeuwijk opstomen, André stond geheel vrij, maar dan komt (tot nu toe!) de makke van de ongrijpbare rechtsbuiten van Everstein: rendement! Het “even niet weten” net voor de doelman was voor deze genoeg om de bal van de schoen van Guillermo te halen.

Na vijfenzeventig minuten nam Peter vanaf rechts een vrije trap. De keeper zat mis en André hoefde de bal maar in het lege doel te leggen. Gebrek aan ritme zorgde ervoor dat de bal hopeloos verkeerd werd geraakt en naast het doel verdween. Vijf minuten later volgde de mooiste aanval van deze wedstrijd. Geert kwam door het midden op, speelde André aan en maakte daarna zelf de ruimte aan de linkerkant. Precies op tijd kreeg hij de bal mee en schoot die diagonaal over de grond in de verre hoek. Keeper kansloos en 0-4 op het bord.

In deze fase werden de gastheren overlopen en werd het verschil op de ranglijst pas echt duidelijk. Net na de tachtigste minuut gaf Dennis S vanaf rechts nog een keer gas. De gehele verdediging van Sleeuwijk lag open en de doelman kon niets anders doen dan Dennis ten val brengen. Het leverde hem geel op en Everstein een strafschop. Dennis S voltrok het vonnis zelf en bepaalde de eindstand op 0-5. Een klinkende zege dus, maar dat het niet altijd even gemakkelijk was heeft u reeds kunnen lezen.

Frank kwam nog voor Guillermo, André kreeg nog een mooie kans en zette op zo’n manier in, dat we mogen geloven dat hij volgende week weer 100% fit zal zijn en Sander volleerde nog een keer net over het vijandelijke doel, alvorens arbiter Bos een einde maakte aan deze ongelijke strijd.

Weer drie punten erbij, zowel in de tweede periode (nu 21 punten uit 7 duels!) als in de reguliere stand (36 punten). De directe concurrenten wonnen ook, zodat de thuiswedstrijd volgende week tegen Altena van zeer groot belang gaat worden. Kan Everstein een kloofje slaan, of komen de oranjehemden uit Nieuwendijk weer nadrukkelijk in de race? Hoe dan ook, het zal een zeer boeiende confrontatie worden en Everstein zal tot op het bot gemotiveerd aan de start verschijnen. Was er niet iets recht te zetten als gevolg van de uitwedstrijd?? Juist na, de 2-0 nederlaag van destijds zullen de mannen zeker weg willen poetsen. Mark zal er dan, in verband met een vakantie, niet bij zijn.

“Het was een uitermate matige eerste helft”, aldus coach Arjo, die in de rust de nodige zaken had recht te zetten. “Het eigen doelpunt deed Sleeuwijk doen knakken, waardoor de wedstrijd was gespeeld en toen pas kon je zien dat wij veel verder zijn dan de thuisclub! Op naar volgende week, dan gaat het er echt om”, zo besloot de winnende coach zijn verhaal. Waarvan akte!