Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse F

26 maart 2011 14:30

Harskamp, M.

“Traditie gebroken”, zo hoorde ik iemand in mijn oor fluisteren. Ik keek recht in het gezicht van een van oor tot oor lachende trainer-speler van Everstein, Dennis van der Steen. Jarenlang hadden de uitwedstrijden bij Meerkerk voor ons weinig tot niets gebracht, maar juist vandaag, aan het begin van de o zo belangrijke laatste loodjes voor het einde, klopte de puzzel wel. Zal u dan ook wel duidelijk zijn dat uw verslaggever niet alleen trots naar Meerkerk kwam, maar ook gedurende de strijd en (zeker) na afloop nog trotser ’t Hoog verliet, op weg naar de auto. De lange weg naar de parkeerplaatsen kon niet lang genoeg duren: er liepen nog wat verlaten (met alle respect “oudere”) Meerkerk supporters voor en achter me. Ook bij hen was de adrenaline wat gezakt en ook zij constateerden dat Everstein een “goede ploeg” heeft. Geen wonder dus, die trots. Maar goed, nu weer over naar de orde van de dag!

Everstein vertrok compleet en zonder blessures en/of schorsingen naar Meerkerk. Da’s natuurlijk ook weer even wennen voor de staf: compleet aantreden. Dan moeten er soms keuzes gemaakt worden, na ampel beraad liet coach Arjo de volgende elf aan de start verschijnen voor deze uitermate belangrijke confrontatie: Bas (doel), Mark (terug van weg geweest), Dennis H, Peter en Ronald M (verdediging), op het middenveld Ronald W, Geert, Ruben en Dennis S, terwijl André en Guillermo de aanval vormden. Scheidsrechter vanmiddag was Maarten Harskamp uit Lexmond, assistent namens Everstein Harold Temming en zij zagen Rick, Sander, Erik, Vincent, Frank en Arjo op de bank plaatsnemen. Het weer was wat aan de frisse kant, maar het miezeren stopte net voor aanvang en even half drie kon de strijd beginnen.

Meerkerk brengt altijd een goede ploeg op de been, ook al ontbraken vandaag de broertjes van der Hagen door schorsingen. Dat scheelt natuurlijk wel een slok op een borrel, maar ook Everstein verdiende de complimenten in het eerste kwartier. Juist toen werd duidelijk dat de roodwitten niet voor niets de trotse lijstaanvoerder zijn in de tweede klasse F. De ploeg oogde fel, geïnspireerd en drong Meerkerk direct terug. Al na twee minuten bracht Ronald M de bal voor het doel van Meerkerk. De bal viel precies tussen de doelman en de laatste verdediger, maar André kon de bal alleen maar schampen, waardoor het leder over de achterlijn verdween. Maar ook vandaag kwam Everstein snel op voorsprong en dat vormt natuurlijk een lekkere basis voor de rest van het duel: een voorzet van André zou (de keeper van Meerkerk gelovend) een prooi voor hem worden. Ronald M dacht daar anders over en kopte de bal, net voor de grijpende handen van de keeper, voor het doel. Wie anders dan Geert stond op de juiste plaats om de bal in het doel te koppen: 0-1.

Everstein hield, zoals gezegd, het eerste kwartier het heft in handen, maar echte uitgespeelde kansen kwamen er niet meer. Guillermo bleef wel dreigend, het middenveld speelde, waar mogelijk, zover als het kon naar voren, waardoor ook de duels veelal voor de bezoekers waren. Na zo’n kleine twintig minuten kreeg Everstein een corner te nemen. De bal bleef in een woud van benen liggen, plotseling voor de voeten van André. Het daaropvolgende “schotje” kwam kracht tekort en verdween in de handen van de Meerkerk keeper.

Langzamerhand begon het tij iets te keren en kreeg ook Meerkerk meer aandeel in het spel. Dit leidde dan ook tot een eerste goede kans. De bal werd vanaf rechts knap voorgegeven, waarna de derde vrijstaande speler de bal alsnog naast kopte. Daar kwamen we goed weg. Weer even later kreeg de thuisclub vanaf links een vrije trap te nemen, welke in één keer op het doel werd gepegeld. Bas redde ons met een uitstekende reflex, waardoor de kleine voorsprong behouden bleef. Het volgende moment was weer voor Everstein. Dennis S ondernam vanaf het middenveld een solo en zijn schuiver verdween maar net langs de verkeerde kant van de paal.

Tot het half uur gebeurde er niet veel meer, totdat Ruben dacht Meerkerk een handje te helpen. Hij raakte een bal totaal verkeerd met het hoofd en de spits van Meerkerk kon alleen op Bas afgaan. Ook nu bleef de uitstekende Everstein doelman, dit keer met het been, de situatie meester! Net daarna ontving Mark geel van arbiter Harskamp, die een prima wedstrijd leidde tussen twee sportief met elkaar omgaande ploegen. Net voor rust volgde een herhaling van de vrije trap, zojuist omschreven van Meerkerk aan de linkerzijde van het veld. Ook nu bracht Bas knap redding op de inzet van de thuisclub. Net voor het laatste fluitsignaal van het eerste bedrijf nam Dennis S nog een “strakke” corner voor het doel. De Meerkerk doelman loste, maar dit keer zonder consequenties.

Everstein kwam ook goed uit de kleedkamers voor de tweede helft. Een “grapje” van Cees zorgde ervoor dat Sander nog niet behoefde in te vallen, terwijl de jonge middenvelder dit wel dacht. Het maakte Mark niets uit, hij beoordeelde een prachtige pass van Dennis S op waarde en bracht de bal voor het doel. Helaas was er niemand om het karwei af te maken, nu resteerde alleen nog maar een (niets opbrengende) corner. Even later belande een klutsbal toch nog op het hoofd van Ronald M, wiens inzet echter werd gepakt door de Meerkerk doelman. Na zo’n tien minuten kreeg de thuisclub eigenlijk “de kans” om terug te komen in de wedstrijd. De buitenspelval klopte niet helemaal en de aanvaller van Meerkerk mocht alleen op Bas af. Hij twijfelde echter en wilde de bal voorgeven. Nu volgde, zoals zo vaak bij twijfel, een mix van een schot en een voorzet, maar de bal verdween ruim voorlangs het doel van Bas.

Daarna volgde een lange periode van druk van de thuisclub. Door wat wisselingen probeerde de geelzwarten nog meer aanvalskracht in de strijd te gooien. Wonderbaarlijk genoeg was, althans voor het gevoel langs de lijn, het tegenovergestelde het geval. Everstein ging ook wisselen: gedurende de tweede helft kwam Erik voor Ronald M (lichte blessure), Sander voor Dennis (lichte blessure) en Frank voor André (moegestreden). De bezoekers gaven echter geen krimp en kregen toch nogal wat op zich af. Doordat de gaten tussen verdediging, middenveld en aanval erg groot werden en Meerkerk in deze fase veel afvallende ballen afdwong, werd het toch nog even knijpen. Maar, zoals al eerder deze succesvolle competitie, ook nu stonden we niet langs de kant te wachten tot de goal zou vallen. Integendeel: de hoop op een tweede treffer was groter. Zoals gezegd: echt uitgespeelde kansen kwamen er niet meer, hoewel Guillermo, na zijn zoveelste geslaagde aanvalspoging, Geert bijna nog in stelling bracht voor de tweede treffer.

Het mocht niet zo zijn en was ook niet meer nodig, want na een aantal minuten blessuretijd floot leidsman Harskamp voor het laatst. “Traditie gebroken” dus en weer drie heerlijke punten erbij in de strijd naar iets moois. Coach Arjo was, direct na afloop, goed te spreken over (wederom) de teamprestatie. “Het eerste deel van de eerste helft speelden we goed, daarna zag je dat Meerkerk mee ging doen en de strijd soms overnam, dan is het lekker dat er toch zo weinig wordt weggegeven”. Over het tweede bedrijf was hij kort: “Meerkerk heeft het geprobeerd, maar we stonden, als team, wederom als een huis! Hoeveel echte kansen hebben we weggegeven?”, zo luidde zijn vraag. “Ik moet nog wel kwijt dat Bas ons de eerste helft in de wedstrijd hield”, zo doelde Arjo op de reddingen van de Everstein sluitpost in het eerste bedrijf.

Nu even een periode van rust inbouwen. Zaterdag 2 april a.s. zijn er voor het eerste geen competitieverplichtingen en kunnen we de kampioenswedstrijd van het tweede elftal gaan bijwonen. Op 9 april volgt dan weer een zeer lastige uitwedstrijd tegen Sliedrecht. Om 14.30 verwachten we de “trouwe aanhang” en overige supporters in het Baggerdorp om onze mannen langs deze lastige klip te loodsen. Afspraak aldaar en nu even trots genieten van de winst, de stand en dromen van de mogelijkheden.