3 - 0

Mannen KNVB beker Amateurs poule, 1, Groep 1 L2

20 augustus 2011 14:30

Kroon, J.J.P. de

Het seizoen 2011-2012 is vanmiddag definitief begonnen. Na een periode van voorbereiden, trainen en oefenwedstrijden, nu de eerste officiële wedstrijd van het seizoen, de ouverture in de eerste ronde van de KNVB beker. De tegenstander was gelijk niet minder dan hoofdklasser LRC Leerdam, naast het klassenverschil ook nog eens een soort van derby. Logisch dat vele Everstein supporters, gezien de laatste weken, niet gerust afreisden naar de Glasstad. Niet terecht, dat mogen we direct na afloop al constateren. Tot de 83e minuut bleef Everstein er een wedstrijd van maken, waarna twee persoonlijke fouten direct de uiteindelijke, maar enigszins geflatteerde, 3-0 eindstand op het bord brachten.

De belangrijkste kaarten lijken voorlopig geschud en trainer/speler Dennis van der Steen zette vanmiddag een ploeg neer met het oog op de toekomst (lees: de competitiestart op zaterdag 03 september a.s. tegen de Zwerver). Er zullen nog wel wat plekken worden bijgeschaafd, maar in grote lijnen stond er een elftal. De (voorlopig) afgevallen spelers speelden  vooraf in het tweede elftal (dat wel met 1-5 wist te winnen van hetzelfde LRC Leerdam). Dit betekende dat de volgende elf namen aan de aftrap stonden: doelman Bas van Stralen, de verdedigers Mark den Hertog, Dennis Heijkamp, Ronald Werndly en Vincent Johnson, op het middenveld Dennis van der Steen, Geert Dokman en Ruben de Gans, terwijl we drie aanvallers konden noteren: Guillermo Ooft, André van der Veer en Edin Sylejmani. Op de reservebank namen plaats: Sander Bergshoeff, Rick Fierens, Bobby Reyerse en Ronald Meering (bijna hersteld van een enkelblessure, vandaag alleen in noodgevallen inzetbaar). Koos den Braber hanteerde de vlag en de wedstrijd stond onder leiding van arbiter de Kroon, die een matige indruk maakte. De weersomstandigheden bijna perfect en dus lekker veel toeschouwers, goed om er een echte strijd van te maken.

En hoofdklasser LRC Leerdam (vanaf nu: LRC) en Everstein maakten er een goeie wedstrijd van, met name in de eerste helft. Het klassenverschil was weliswaar zichtbaar in het veld, maar de roodwitte formatie stelde daar veel werklust, en soms ook goed voetbal, tegenover. LRC speelde gemakkelijker, gewiekster en vaak wat slimmer. Stuk voor stuk goede voetballers, maar nog geen echt team, daar zal nog we iets aan gesleuteld moeten worden. Maar op voorhand wel de betere ploeg in het veld. Maar het was geenszins wachten op een treffer van de thuisclub. Integendeel, de betere mogelijkheden waren voor Everstein.

Al in de 5e minuut mocht Edin richting doel van LRC opstomen. Hij verkoos zelf te schieten (voorlangs), terwijl André wellicht een betere optie geweest zou zijn. In de 10e minuut weer een prima aanval van de gasten. Dennis S werd nu in stelling gebracht, maar zijn schot werd net geblokt door een Leerdamse verdediger. Pas na 15 minuten een echte aanval van de thuisclub, welke door Ruben werd verstoord ten koste van een overtreding. De vrije trap, op kansrijke positie zo’n 20 meter van het doel, werd recht in de handen van Bas geschoten.

Halverwege de eerste helft incasseerde Everstein de eerste tegenvaller. André moest het veld geblesseerd (hamstrings) verlaten en werd vervangen door Bobby. Die stond nog maar net in het veld toen LRC weer eens aanzette. Resultaat: een vlammend schot op de lat, boven de kansloze Bas. Net op het half uur deponeerde Dennis S de bal, vanuit een vrije trap, op het hoofd van Geert, maar zijn kopbal was ook recht in de handen van de Leerdamse keeper.

En om aan te geven dat Everstein goed meedeed drukte Dennis S zijn stempel bijna voorgoed op deze wedstrijd. Nadat Edin geel had gekregen (commentaar op de leiding) en LRC Bas nog een keer op haar weg vond, kwam de bal, net over de middellijn, voor zijn voeten. Hij zag de doelman van LRC te ver voor zijn doel staan en aarzelde geen moment. De lange trap verdiende beter, maar scheerde rakelings over de lat. Daar kwamen de gastheren goed weg.

Maar het kostte wel kracht en veel energie. En dan zijn de laatste vijf minuten van zo’n helft net in het voordeel van LRC. Verkeerd instappen bezorgde de thuisclub een mannetje meer en dat werd direct uitgebuit: vanaf de rechterflank verdween de bal met een droge bal achter Bas, die kansloos was: 1-0, op slag van rust. Een echte tegenvaller dus.

In de tweede helft kwam Dennis S niet meer terug (spierverrekking) en werd vervangen door Sander. We waren nog maar net bezig, of we de gelijkmaker leek in het verschiet. Guillermo lanceerde Edin, die alleen op de goal van LRC mocht afgaan. Helaas bracht de prima doelman met de voeten redding.

Nadat Ruben zich blesseerde (ijsbeentje) werd hij vervangen door Rick en waren de wissels voor Everstein op. Het peil zakte terug en er ontstond een matte periode: LRC Leerdam hoefde niet zo nodig meer en Everstein moest wennen aan de nieuwe mensen en de posities, waar sommige spelers terecht kwamen. Toch kwamen er nog kansjes: Geert kopte nog een keer in de handen van de keeper,na een vrije trap van Guillermo, alvorens een gele prent te ontvangen (praten). Dit naar aanleiding van een ronduit vervelende (en onnodige) overtreding op Mark (elleboog), waar blijkbaar niets over gezegd mocht worden tegen de arbiter.

Dezelfde man leidde uiteindelijk de definitieve nekslag van Everstein in: een overtreding op Guillermo aan de linkerflank wuifde hij weg, waarna LRC supersnel schakelde. De bal kwam uiteindelijk bij de geheel vrijstaande spits terecht en die haalde de trekken over: laag over de grond in de lange hoek, doelman Bas wederom geen kans: 2-0.

Binnen een minuut lag ook de derde in het netje. Mark werd aan de zijkant dermate in het nauw gebracht dat hij de bal verspeelde. Vanuit de voorzet werd de 3-0 binnen geschoten. Nadat Edin nog een klein schietkansje kreeg (doelman redt) blies de scheidsrechter voor het eind en werd het toch nog een zure nederlaag. Niets op af te dingen overigens, dat was ook voor trainer Dennis S duidelijk. “In de 1e helft deden we goed mee, we vergaten de kansen te benutten. Vooral met de inkomende mensen van LRC hadden we moeite, velen hadden het met hun eigen tegenstander al moeilijk genoeg. De 2e helft ontstaan dan wat ongemakken, pijntjes en kleine blessures en dat eist zijn tol tegen een hoofdklasser. Kom je eind van de 1e helft toch achter en zorgen twee persoonlijke fouten voor de geflatteerde eindstand”, zo luidde zijn commentaar. “Er zijn in elk geval, zeker in de 1e helft veel zaken waar we verder mee kunnen, maar de slordigheden moeten eruit, die kun je je op dit niveau echt niet permitteren”.

Dinsdag a.s. wordt de bekercompetitie vervolgd. Dan komt SVL uit Langbroek (ook een 1e klasser, vanuit district West) naar Lekkinello, aanvang 20.00 uur. Kijken of inderdaad het goede van vandaag wordt meegenomen en uitgebouwd naar het begin van de competitie.