Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse F

1 september 2012 15:00

Erkens, B.

pupil van de week: Twan Zieleman

Gemengde gevoelens bij beide partijen, direct nadat de kruiddampen langs de Lekdijk waren opgetrokken. Everstein koesterde halverwege het eerste bedrijf een 2-0 voorsprong, verloor vrijwel direct daarna middenvelder Geert Dokman met twee keer geel en zag voor de pauze de gasten uit Leerdam op 2-2 komen. Na de hervatting bracht Leerdam Sport ’55 eigenlijk te weinig om de manmeer situatie uit te buiten en zagen de gastheren drie dotten van kansen verloren gaan. Ofwel: beide teams hadden kunnen winnen, maar ook gelijkertijd kunnen verliezen. Daarom konden de meeste spelers en supporters na enig nadenken leven met een punt voor beide partijen. Al moest Leerdam Sport ’55 aanvoerder Kleijn daar nog wel even over denken. “In elk geval hebben we de eerste wedstrijd in de tweede klasse niet verloren”, om daarna even in gesprek te gaan met een voetbalmaatje van vroeger, nu uitkomend voor Everstein.

Gemoedelijk, zo was ook de sfeer langs de lijn, terwijl er toch sprake was van een heuse streekderby. Lang geleden, zo vonden ook de talrijke toeschouwers, die er een leuk spektakel van maakten. Bovendien was de wedstrijd voor iedereen zeer onderhoudend, gebeurde er van alles en bleef het tot het laatste fluitsignaal, ver in de extra tijd, van arbiter Erkens, bloedstollend spannend.

Everstein begon gehavend aan de eerste ontmoeting van het nieuwe seizoen. Doelman Bas van Stralen geniet van een vakantie, terwijl Arjan Cornelisse en Dennis Heijkamp (respectievelijk met een schouderblessure en terugslag na het herstel) niet konden spelen. Verdediger Ronald Meering was nog niet geheel wedstrijdfit en begon op de reservebank. Het technische duo Dennis van der Steen en Wim Tersteeg lieten de volgende elf beginnen tegen Leerdam Sport ’55: Doelman Jimmy van Veen, de verdedigers Mark den Hertog, Harry Harskamp, Tim van Breukelen en Rick Fierens, op het middenveld Jamal Ouassif, Geert Dokman en Sander Bergshoeff, terwijl de aanval werd gevormd door Guillermo Ooft, André van der Veer en Mark Daalderop. Naast Ronald Meering namen op de reservebank plaats: Thimo Beunis, Peter Verwolf, Erik Bergshoeff en Max Broekhoff. Als assistent van scheidsrechter B. Erkens uit Gouda fungeerde namens Everstein Harold Temminck en had was werkelijk prachtig weer aan de Lekdijk in Everdingen: blauwe luchten, veel zon en een heerlijke temperatuur. De grasmat ligt er perfect bij en dan is alles vooraf gezegd.

Leerdam Sport ’55 liet vanaf het begin zien dat het een aanwinst kan zijn voor de tweede klasse F. De ploeg voetbalt graag, combineert veel en de spelers kunnen elkaar gemakkelijk vinden. Zo begonnen de mannen uit de Glasstad ook aan deze wedstrijd. Niet dat de thuisclub direct in de problemen kwam, maar voetballend hadden de gasten licht de overhand. Toch moest er een foutje van Harry Harskamp aan te pas komen om de eerste echte kans te noteren. De verdediger liet de bal “gewoon liggen”, waardoor deze kon worden meegepikt door een Leerdamse voorwaart. Hij omspeelde doelman Jimmy van Veen, maar treuzelde daarna te lang, waardoor de bal alsnog kon worden verwerkt tot een corner voor de bezoekers. Na een klein kwartier kregen de bezoekers een tweede goede mogelijkheid, toen de roodwitte verdediging niet resoluut ingreep, ook nu werd middels een corner het gevaar afgewend.

En dan, als een donderslag bij heldere hemel: een vrije trap van Mark Daalderop, genomen vanaf de linkerkant. De bal wordt in de muur geschoten, maar arbiter Erkens had achter de muur een overtreding gezien van een Leerdamse verdediger. De leidsman aarzelde geen moment en deponeerde de bal op de stip: aanvoerder André van der Veer zorgde voor de 1-0 voorsprong. Vijf minuten later bereikte een prachtige dieptepass de op snelheid liggende Mark Daalderop. Die kwam inderdaad het zestien meter gebied van Leerdam Sport ’55 binnen, maar middels een sliding werd zijn inzet omgezet in een hoekschop voor Everstein.

In de twintigste minuut verdubbelde de thuisclub de voorsprong. De uitstekend op dreef zijnde Guillermo Ooft verzorgde vanaf rechts een prima voorzet, die door André van der Veer met een tegendraadse kopbal werd omgezet in een doelpunt, de Leerdamse goalie stond als aan de grond genageld: 2-0.  Even later pakte Geert Dokman geel (een kaart met gevolgen), door op dat moment professioneel een tegenstoot te voorkomen.

Vijf minuten later een onschuldige situatie op het middenveld. Een kreet van een Leerdammer en tot ontsteltenis van roodwit toonde de scheids Geert een tweede gele en dus rode kaart. Everstein moest met tien man verder, met nog een uur te gaan. Het laatste kwartier van de eerste helft werd de thuisclub dus achteraf noodlottig. Vrijwel direct na het wegsturen van Geert Dokman lag de bal (doorgekopt na een vrije trap vanaf de linkerkant) achter doelman Jimmy van Veen: 2-1.

En uiteraard wilden de gasten nu meer. Eerst bracht trainer Dennis van der Steen Ronald Meering voor Sander Bergshoeff, dit om het evenwicht wat te herstellen. De thuisclub wankelde, maar Leerdam Sport ’55 vergat het af te maken. Twee vrije kopkansen waren niet besteed en het mocht van geluk spreken dat André van der Veer zijn inzet, net voor rust, nog net kon worden geblokt tot een corner, anders had Everstein wederom op voorsprong gestaan. Laatste feit om te vermelden: het vernielde doel door een wat wilde actie van de Leerdamse aanvoerder, die daarvoor geel ontving.

Na de pauze dacht iedereen dat Leerdam Sport ’55 snel zaken wilde doen. Maar hoe anders kan dan een wedstrijd lopen. Everstein had zich gehergroepeerd, speelde met een versterkt middenveld en loerde op de counter. En die kwamen er: drie in getal zelfs. Eerst twee keer voor de (nogmaals gezegd ongrijpbare) Guillermo Ooft en een keer voor Mark Daalderop, maar beide spelers kregen de bal niet langs de Leerdamse doelman. Er volgde daarna een half uur waarin de bezoekers uiteraard wel domineerden, maar slechts zelden dreigend voor doelman Jimmy van Veen verschenen. Na vijfendertig minuten kwam Thimo Beunis voor de moegestreden Guillermo Ooft en hiermee verdween het directe gevaar uit de Everdingse counter. Mark Daalderop kreeg nog geel en beide ploegen kregen in de hectische blessuretijd nog mogelijkheden op de zege. De grootste kans was een minuut voor tijd voor de bezoekers: een lage voorzet vanaf de rechterkant werd door iedereen gemist en Mark den Hertog kon de bal (overigens op onnavolgbare wijze) over het eigen doel werken.

Daarom bleef het aan het eind 2-2 en de reacties, zoals in de aanhef beschreven, zorgden ervoor dat beide ploegen konden leven met een punt. Rest nog te vermelden dat Erik Bergshoeff nog n de ploeg kwam voor Rick Fierens en dat de thuisclub de complimenten verdient voor de inzet en beleving in de tweede helft. Vol overtuiging werd geprobeerd een punt over de streep te trekken en is het vermelden waard. Volgende week een nieuwe afspraak in Breda bij de Gunners. Daar zullen de mannen van Dennis van der Steen moeten proberen de eerste zege van het seizoen te behalen.