Seizoen 2008 - 2009, Het Eerste

24 januari 2009 14:30

Pupil van de week:
Danny de Heus

Ik denk dat een aantal van onze vaste lezers zich nog eens in de ogen wrijven bij het zien van de uitslag van de eerste wedstrijd na het Kerstreces. U leest het goed: de roodwitten kwamen prima uit de startblokken in dit nieuwe jaar en trakteerden de bezoekers uit Kinderdijk op een klinkend pak slaag. Nadat de kruiddampen waren opgetrokken en scheidsrechter Kreté voor het laatst had gefloten stond een eindstand van 4-0 op het bord. En daar hadden slechts weinigen binnen de club rekening mee gehouden, eerlijk is eerlijk.

Het is de technische staf en de ploeg na te geven: er stond vanaf het eerste fluitsignaal een echt team op het veld, met veel strijd en inzet en, wellicht hét winstpunt van hedenmiddag, een team dat voor elkaar door het vuur wilde gaan. Het begin was voor de vaste kern dan ook een verademing ten opzichte van de “martelgang”, welke we eind 2008 hebben doorgemaakt. Gelukkig maar en net op tijd: meer puntenverlies kon Everstein zich zeker niet meer permitteren en de concurrenten sprokkelden eind 2008 wel de nodige punten bij elkaar. Natuurlijk is de uitslag wel wat geflatteerd. Sterker nog, de bezoekers waren technisch duidelijk een stapje beter. Maar gelukkig voor de thuisclub bleef men ook volharden in het verzorgde en technische spelletje: veel ballen terug, lang balbezit en (eigenlijk) weinig gevaar afdwingend voor het vijandelijke doel. Bovendien zat het Everstein nu wel eens mee en bij de eerste de beste goed verzorgde aanval was het direct raak. In de 12e minuut ontving aanvoerder André de bal op links. Zij verre voorzet werd door Francois prachtig onder controle gebracht en ook nog eens langs de doelman van de Zwerver in het doel gewerkt: 1-0 en een lekkere opsteker voor de gastheren. Zo’n tien minuten later dachten de gasten aan buitenspel van de Everstein aanvallers. Dit bleek niet het geval, maar eigenlijk geen probleem: de bal kwam bij een van de rood-zwarten terecht. Die speelde echter hopeloos tekort terug richting zijn doelman en Richard verschalkte de uitlopende keeper met een prachtige lob: 2-0 binnen twintig minuten, wat een weelde!Tot deze tijd hield Everstein gelijke tred met de bezoekers, die bij de 2-0 eindelijk wat meer grip leken te krijgen op het wedstrijdverloop. Het laatste kwartier was dan ook duidelijk voor de Zwerver. In deze fase verzuimden ze echter de aansluiting te verzorgen en legden ze eigenlijk de basis voor hun eigen nederlaag. Eerst volgden vier corners achter elkaar op het doel van Martin, doch nu liep alles goed af. Even later mocht de spits alleen op Martin afgaan, na een inschattingsfout van de Everstein verdediging. Alleen hij wist waarschijnlijk niet wat te doen, want alleen voor Martin wachtte hij net zolang tot de goalie zijn hand tegen de bal kon krijgen. Een zekere kans om zeep dus, geluk voor de thuisclub. Vanuit deze corner ontstond wederom een levensgrote kans op de aansluitingstreffer, maar door een woud van benen verdween de bal uiteindelijk uit het Everstein strafschopgebied. De partij werd ook wat feller (Francois haalde rond het half uur een gele kaart) en ruim vijf minuten voor de rust sloeg de vlam in de pan. Nadat Everstein terecht een vrije trap was toegekend richtten zich de schijnwerpers in één keer op aanvoerder André: hij zou een kopstoot hebben uitgedeeld aan een Zwerver verdediger, die op de grond bleef liggen. Elf tegen elf dus, ook nu, bij de massale duwpartij, waarbij de vredestichters aan het eind gelukkig weer de overhand kregen. Scheidsrechter Kreté bekeek de zaak van een afstand en hervatte kort daarna het spel weer. De beste oplossing: iedereen was weer met voetbal bezig en da’s altijd beter dan geweld op het voetbalveld. Door dit oponthoud duurde de eerste helft echt lang en het lukte Everstein, in deze fase, veel pijn en moeite om de kostbare 2-0 mee te nemen naar de kleedkamer.Na de pauze kwam de thuisclub ongewijzigd aan de start. En na ruim drie minuten kwam de kans al op een nog groter voorsprong. Richard werd de ruimte ingestuurd, controleerde prachtig, doch de keeper van de Zwerver voorkwam een treffer. Na dik tien minuten kwam Everstein goed weg. Een situatie die niet echt op buitenspel leek, werd wel als zodanig beoordeeld door grens- en scheidsrechter. Dit ontnam de bezoekers een vrije doortocht richting Martin. Opvallend was dat de bezoekers, ondanks de achterstand, bleven volharden in het verzorgde voetbal, zonder enige vorm van diepte in het spel. Kort op het half uur dook André weer op links op en legde de bal terug op Richard. Zijn knal verdween echter recht in de handen van de keeper van de bezoekers. Kort hierop moest een middenvelder van de Zwerver met een vervelende blessure (per brancard) het veld verlaten. In deze fase liet de thuisclub zien dat, als het enigszins een beetje meet zit en loopt, het ook voetballend weer in staat is een partijtje mee te blazen.  De roodwitten bleven werken, passes kwamen weer aan en er kwam rust in het spel. De beloning zou volgen!In de 37e minuut werd André diep gestuurd. Frank raakte een achtervolgende Zwerver verdediger, doch de scheidsrechter zag hierin geen overtreding. Nu was André het eerst bij de Zwever keeper, die echter nog voor redding kon zorgen. Hij moest echter wel een rebound toestaan en die werd door invaller Frank tegen de netten gewerkt: 3-0. Nadat Geert vanuit een prachtige aanval nogmaals de kwaliteiten van de goalie van de gasten had getest, scoorde ook André weer. Richard werd op links weggestuurd en bediende de Everstein aanvoerder dermate op maat dat hij de bal alleen nog maar in het hoekje binnen hoefde te schieten. Een ongekende 4-0 voorsprong was het gevolg. Daarna kreeg André nog een kans, maar strandde op de keeper. Richard probeerde het net voor tijd nog met een geplaatst schot dat net naast verdween. En de Zwerver: zij zijn niet gewend tegen zulke nederlagen aan te lopen en probeerden het meest verhaal te halen bij de scheidsrechter van dienst. Ze hadden beter aan de laatste twintig minuten voor de pauze kunnen denken, toen ze wel degelijk de kansen hadden op meer. Nu leidde de frustratie nog tot een rode kaart, waardoor men met tien spelers het einde bereikte.Na het laatste fluitsignaal was de opluchting groot. De eerste drie (o zo nodige) punten zijn binnen. De wijze waarop geeft echter goede hoop voor meer. Als de instelling van de ploeg zo blijft en het blijft ook de komende wedstrijden even meezitten, dan zullen er nog meer punten behaald worden. En dat is nodig ook! Deze zijn echter binnen en gezien de spirit (ook na afloop) herkende ik zelfs een vastberadenheid om zo snel mogelijk weg te komen van de onderste plaatsen. Dat maakt de komende confrontatie bij Meerkerk uit alleen maar interessanter……Vanmiddag behaalden de volgende spelers die prachtige resultaat: Martin (doel), Mark Steenbeek, Ronald, Peter en Bart Hugo (verdediging), Mark den Hertog, Jeroen, Geert en Richard (middenveld), André en Francois (aanval). Op de bank namen plaats: Frank (ingevallen voor Francois), Hamid (ingevallen voor Mark den Hertog), Rick Fierens (A junior en ingevallen voor Richard), Paul en Arjo (reservedoelman). Michel was op vakantie, terwijl Jan Willem afgelopen week een blessure had opgelopen.Verdere bijzonderheid was het feit dan de wedstrijd begon met één minuut stilte i.v.m. de gebeurtenissen bij Everstein de afgelopen maand en bij de Zwerver de afgelopen week.