Seizoen 2009 - 2010, het eerste

12 september 2009 14:30

Klik hier voor de wedstrijdfoto's

Pupil van de week: Jelle den Hartog

Het was maar goed dat we vanmiddag aan de Lekdijk niet naar het boksen stonden te kijken! Immers, bij een knock out na 17 seconden is het bij boksen gepiept, nu konden we na de tik, die de thuisclub al na 17 seconden uitdeelde aan Oranje Wit, nog negentig minuten genieten van een prima pot voetbal, waarbij alle ingrediënten aanwezig waren, doch niet meer werd gescoord.

Gevolg was natuurlijk dat er na afloop blije gezichten te zien waren bij de thuisclub: twee duels gespeeld en zes punten, beter kan het eigenlijk niet.

Grootste winst zat hem (althans voor uw verslaggever) vanmiddag in de ambiance, waarin deze wedstrijd werd gespeeld. Everstein “leeft” weer! Steeds meer toeschouwers die de weg naar de Dijk weer weten te vinden en achter het “team” staan. Want een team staat er, dat bleek ook vanmiddag weer. Dit in combinatie met de prachtige onthaal, die de spelers bij het betreden van het veld kregen (de kleinste Eversteiners met grote rood-witte vlaggen vormden een haag voor de spelers), bezorgden – met name – de oudere garde langs de zijlijn kippenvel.

De complimenten gaan dan ook uit naar de spelers en begeleiding van ons eerste: je ziet per week nog progressie en dat belooft iets voor de toekomst. Michel was nog steeds op vakantie en Bart Hugo was geschorst voor deze wedstrijd. Dientengevolge mochten de volgende elf spelers beginnen aan de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen: Martin (doel), Mark, Peter, Ronald en Jan Willem (verdediging), een middenveld met Dennis, Geert, Vincent en Jeroen, terwijl Efrem en André de aanval vormden. Op de bank namen Frank Kers, Harry, Paul en Guillermo plaats en de arbiter van dienst van hedenmiddag was de heer Erkens, die een prima middag kende.

Nogmaals het beslissende moment: vanaf de aftrap hanteerde Geert een automatisme (lange bal over de rechterflank), de bal werd volledig verkeerd beoordeeld door de linkerverdediger van Oranje Wit, die de bal bij Efrem bezorgde. De inzet van Efrem kwam weer in de voeten van André, die de bal langs de volledig verbouwereerde keeper van Oranje Wit schoot. Na zeventien seconden dus al 1-0 en een geweldige opsteker.

Het antwoord van de goede ploeg van Oranje Wit kwam snel: liefst vier corners mochten de Dordtenaren op een rijtje nemen, zonder dat er overigens gevaar ontstond voor het doel van Martin. Dit waren overigen ook de twintig minuten waarvan coach Arjan vond dat Everstein het moeilijk had met de strijdwijze van de bezoekers. Nam overigens niet weg dat de thuisclub steeds maar bleef prikken in de verdediging van Oranje Wit. Na ruim tien minuten ontfutselde André de bal van de rechtsback van Oranje Wit, maar Efrem kwam een teenlengte tekort om zijn voorzet in het doel te werken. Na een kwartier werkte Peter een vrije trap net over het vijandelijke doel. Toch was Oranje Wit in deze fase de bovenliggende ploeg. Met technisch verzorgd combinatievoetbal bleef men zoeken naar de mogelijkheden. Omdat Everstein in deze fase moeizaam schakelde van balbezit naar balbezit tegenstander, kwamen de bezoekers soms dreigend richting doel. Probleem is echter dat men weinig diepgang in het spel heeft zitten, waardoor het soms een langdurig schuiven van zetten is, zonder werkelijk op te stomen in de richting van het doel van de tegenstander. De grootste kans van de eerste helft kregen de bezoekers op het half uur: een corner vanaf rechts werd rakelings over het doel van Martin gekopt. Even daarna leidde een combinatie door het midden tot de volgende kleine mogelijkheid, doch het rollertje verdween naast het doel.

Vijf minuten voor rust was Everstein weer eens dreigend. Een vrije trap vanaf de rechterkant verdween over alles en iedereen, doch voor de voeten van de meegekomen Jan Willem. Doordat er geen controle mogelijk was verdween de bal naast. Even daarna pakte dezelfde Jan Willem zijn tweede geel van dit seizoen en kreeg Oranje Wit nog een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. De inzet verdween echter in de Everstein muur.

Na de pauze verschenen dezelfde spelers binnen het veld namens de thuisclub. De bezoekers hadden de mouwen (van de werkelijk “oer”lelijke lichtblauwe shirts) nog maar eens opgestroopt en probeerden het tij te keren. Maar ondanks alle inspanningen: Everstein bleef (gezien het aantal kansen) de baas. Na vijf minuten kwam de eerste: een vrije trap van Peter werd helemaal achterin nog ingekopt door André, doch diens inzet trof geen doel. Even later kwam het eerste “momentje” voor de leidsman: vermeend hands van Oranje Wit in eigen strafschopgebied werd weggewuifd. Weer even later volgde nog een kopkans voor André (vanuit een verre ingooi van Peter), waarna Geert wellicht de beste mogelijkheid kreeg van de tweede helft. Het leder stuitte echter vervelend op, waardoor Dokkie’s inzet geblokt kon worden.

Direct daarop kreeg Peter (volledig ten onrechte overigens) geel voor ruw spel. In deze fase tekende zich al af dat de genadeklap voor de bezoekers elk moment kon komen. Efrem pakte geel door de bal, nadat de scheids had gefloten, nog in het netje van Oranje Wit te deponeren en direct daarna kwam het tweede “moment” van de scheids. Hij schrok kennelijk zo van vier vrijstaande Eversteiners dat hij affloot voor buitenspel, dit terwijl de grensrechter de vlag keurig naar beneden hield (en het ook echt geen buitenspel was!). Dennis had hierna de strijd kunnen beslissen, maar hij stuitte op de doelman van Oranje Wit.

Rond het half uur kwam Paul in het veld voor Jan Willem, waarna een onrustig kwartiertje kon beginnen. Immers, doordat de thuisclub de wedstrijd niet in het slot gooide, bleven de bezoekers hun kans ruiken. Efrem kwam nog een keer vrij voor de keeper, maar de krachten waren op, waardoor het “schotje” in de handen van de keeper verdween. André was de volgende die zijn inzet gestopt zag door de prima keeper van Oranje Wit.

Met nog een paar minuten te gaan leken de bezoekers alsnog aan de gelijkmaker te komen. Na een vlot lopende combinatie verdween de bal in de verre hoek. Gelukkig dacht Martin er anders over: hij ranselde de bal uit zijn doel en voorkwam hiermede een zekere gelijkmaker.

In de spannende slotfase kwamen Frank Kers en Guillermo nog voor Efren en Dennis, doch er wijzigde niets meer: na het laatste fluitsignaal van de arbiter waren wederom drie punten een feit. Een heerlijke start van de competitie, zo vond ook coch Arjo, maar hij waarschuwde voor teveel optimisme: “laten we met de benen op de grond blijven”, aldus de winnende coach, “er is nog genoeg werk aan de winkel”. Grote pluspunt is dat je iedere week zaken beter ziet gaan en dat de prestaties van het team steeds meer impact hebben op de totale vereniging. Ook het feit dat we, voor de tweede keer, de nul hebben gehouden deed Arjo goed. Er worden maar weinig kansen weggeven, jammer alleen dat we het de tweede helft zelf niet hebben afgemaakt.

Zonder iemand overigens tekort te doen wil ik (als verslaggever) mijn complimenten maken aan Mark den Hertog die, na een aantal moeizame wedstrijden, vanmiddag als rechtsback liet zien uit het juiste hout gesneden te zijn.

Samen met Stedoco en SVW zijn we nu de trotse koplopers, dat neemt niemand meer af. Volgende week dan ook al direct de grote kraker op het kunstgras van SVW, waar Everstein opnieuw kan laten zien mee te doen voor de prijzen. Voor die tijd wordt dinsdag a.s. reeds de strijd aangebonden met de sterke eerste klasser Huizen. De oefenwedstrijd in Huizen begint om acht uur. De winst van vandaag zorgde er echter, in combinatie met het prachtige weer en het overvolle terras bij de kantine, voor dat velen een prettig weekend hebben. Waarvan akte en op naar de volgende klus, volgende  week in Gorinchem.