Houten 1

3e klasse D

28 september 2019 14:30

R. Wagtelenberg

We kunnen ons voorstellen dat de fans van SC Everstein de uiteindelijke 1-2 nederlaag tegen kampioenskandidaat nummer één, SV Houten, een plaatsje moesten geven. Gezien het eerste bedrijf was er niets op de nederlaag af te dingen, want de gasten heersten en bepaalden hetgeen op het speelveld gebeurde. Met de 0-1 ruststand konden we ook allemaal vrede hebben. Maar in de tweede helft voltrok zich een (kleine) metamorfose en toen kon de thuisclub zich redelijk meten met deze sterke opponent. Het resulteerde zelfs in een wonderschone gelijkmaker en Everstein toonde, zoals ook de wens van de fans, veerkracht en karakter en er moest uiteindelijk een (zeker niet onbetwiste) strafschop aan te pas komen om uiteindelijk het verschil te maken. En zo kwamen de mannen van de ‘overkant’ met de schrik en de benutte penalty vrij in Everdingen. En dan denk je natuurlijk: als we in de eerste helft… Maar ‘als’ is geen graadmeter in het voetbal. Met de nodige voorkennis had de staf het elftal, bij aanvang van Everstein tegen Houten, wat voorzichtigjes neergezet en gezien het beeld van de eerste helft  was dat een verstandige keuze.

Opstelling SC Everstein:

Ricardo de Keijzer, Wessel Bergshoeff, Rick Fierens, Klaas Hazendonk, Sven de Blok, Sander Bergshoeff, Simon van Zante, Gerwin het Lam, Yently Lemmer, Guillermo Ooft en Bjorn Stathi

Wisselspelers: Jort Binnenveld, Erik Bergshoeff, Walter Snoek en Nader Mechichi

Geschorst: geen

Geblesseerd: meerdere spelers niet helemaal wedstrijdfit

Scheidsrechter: de heer R. (Robert) Wagtelenberg uit Utrecht

Assistent namens SC Everstein: Koos den Braber

Robbie de Roos en Arjan Cornelisse waren vanmiddag niet beschikbaar en Victor Snoek reisde met het tweede elftal af naar Vuren om wedstrijdritme op te doen (0-5 overwinning trouwens, proficiat mannen). Daarentegen waren Erik en Wessel Bergshoeff weer present, alsmede Jort Binnenveld. Puzzelen dus voor het duo Versteeg-Kers om de juiste opstelling uit de hoed te toveren. Wessel betrok de rechtsback positie en Guillermo startte op zijn bekende positie, rechts op de flanken. Yently fungeerde als spits en Brian verhuisde naar de linkerflank. Op deze wijze dacht de thuisclub het sterke Houten van zich af te houden. En dat lukte de eerste tien minuten uitstekend. De gasten waren de bovenliggende en gemakkelijker voetballende partij, maar tot echt grote uitgespeelde kansen kwam het niet. Everstein verdedigde met een extra slot op de deur en daar hadden de gasten niet direct antwoord op. Pas in de elfde minuut het eerste gevaar: een voorzet vanaf rechts was net te hard, waardoor de bal achterwaarts werd gekopt in plaats van tussen de palen.

Wat ook direct duidelijk was: Everstein kon zich geen balverlies permitteren, zeker niet op het middenveld of in de defensie. Toen dat door een slippertje van Bjorn wel gebeurde was het bijna raak. Na de razendsnelle voortzetting over rechts, volgde een voorzet op maat, maar de bal werd alsnog voorlangs het doel van Ricardo geschoven. Bijna op de helft van de eerste doorgang was het toch nog raak. Een aanval door het midden leidde toe een schot van zestien meter. Ricardo redde wel, maar moest een rebound toestaan. Een aanvaller van Houten was er als de kippen bij om de 0-1 in het lege doel te tikken.

Vijf minuten later een vreemde beslissing van de leidsman. Sander was eerder bij de bal dan zijn tegenstander, maar die liet een enorme schreeuw, waardoor de vrije trap, op zo’n achttien meter, naar Houten ging. Via de muur werd het slechts een hoekschop. Daarna lieten de bezoekers de teugels iets vieren, waardoor Guillermo over links mocht slalommen door de defensie van Houten. Zijn assist werd doos Simon volledig verkeerd geraakt, daar had meer ingezeten. Ook richtte Guillermo, na een actie van Yently, te hoog, waardoor het schot over het doel verdween. En Everstein haalde de rust bij 0-1.

Inmiddels was Nader in de ploeg gekomen voor de aangeslagen aanvoerder Sander, wederom een tegenslag voor Everstein. Klaas nam de band over en net na rust kreeg Guillermo een prima mogelijkheid. Diep gestuurd over links door Yently, stormde hij de zestien meter binnen. De poging was ook prima en gemikt, maar de doelman kon nog net redding brengen. Maar het werd nog mooier voor de gastheren. In een sterke fase, zo direct na de rust, fabriceerde Simon een wonderschone assist vanaf de achterlijn. Ook de afwerking van Guillermo, volley genomen, mocht er wezen en onder luid applaus kwam de 1-1 op het bord. Er ontspon zich nu een wedstrijd waarbij Houten nog steeds de bovenliggende partij was, maar Everstein dapper meevoetbalde en ook kansjes kreeg.

Yently werd vervangen door Jort en even later kwam Erik in de plaats van Gerwin. Direct na de laatste wissel had de thuisploeg het even lastig, want Erik ging in het hart van de defensie spelen en Klaas schoof een positie naar voren. Maar men bleef kansen creëren: eerst werd een inzet van Bjorn, nadat Guillermo had teruggelegd, maar ternauwernood geblokt en met nog twaalf minuten op de klok een prima actie van Simon, maar de daarop volgende inzet werd door de doelman, als wist hij dit zelf waarschijnlijk niet, geblokt. Maar ook Houten bleef het proberen. Met nog negen minuten volgde dé redding van Wessel, die op het laatste moment een zekere treffer voorkwam. Een paar minuten later leek Rick, middels een sliding op de bal, die ook werd geraakt en tot corner verdween, onverwacht bestraft met geel en een strafschop tegen. Dit cadeautje had Houten achteraf nodig om het verschil af te dwingen: 1-2

In de absolute slotfase gaf Everstein meer ruimte weg, maar Ricardo bleef, gesteund voor zijn defensie, de situatie, soms met kunst en vliegwerk, meester. En toen Guillermo nog geel kreeg (hij stond al in het veld alvorens de arbiter toestemming had gegeven) en de blessuretijd al lang was ingegaan, leek Everstein alsnog gelijk te komen. Na een vrije trap kwam de bal voor de voeten van Jort. Zoals een echte spits betaamd twijfelde hij niet en haalde direct uit. Door een woud van spelers werd de bal, met een uiterste krachtsinspanning, uit de doelmond gekopt. Hiermee ging de laatste kans van de wedstrijd verloren, want even later floot de scheidsrechter voor het laatst.

“Een belabberde eerste helft, waarin we veel te weinig brachten, c.q. konden brengen, gevolgd door een veel betere tweede helft”, zo luidde dan ook de slotsom van trainer Remko Versteeg, die zijn oude club uiteindelijk met drie punten zag vertrekken. Maar de mannen van Everstein zitten op het juiste spoor. Met het vooruitzicht wie er allemaal nog bijsluiten en de tegenstand, die topfavoriet Houten vanmiddag (met name in de tweede helft) werd geboden, stemmen de fans positief voor het vervolg. Aan de mannen en staf de taak dat het begin van het seizoen 2019-2020 geen eendagsvliegen geweest zijn. Volgende week op naar wederom een sterke opponent: Hercules, dat de beide eerste ontmoetingen wist te winnen. Ik ben er een weekje niet bij in verband met vakantie, maar Jan de Gier zal de honneurs zeker met verve waarnemen. Succes mannen en tot over twee weken.