... (schot)
...

3e klasse D

10 oktober 2020 14:30

Drie factoren hadden vanmiddag grote invloed op de wedstrijd tussen Haaften en Everstein, in competitieronde nummer vier. Factor één was de grote hoeveelheid neerslag, die uit de hemel naar beneden viel. Het zorgde niet alleen voor een koude en kille ambiance (er waren ook nu geen supporters welkom langs de lijn), maar ook een speelveld, dat na verloop van tijd, steeds moeilijker werd om te bespelen. Tweede factor was de scheidrechter van dienst, de heer Antoon Fitters uit Nieuwkuijk. De Brabantse zeventiger (!) maakte er een vervroegde carnaval van door niet alleen twee 100% buitenspel goals – op eigen houtje – goed te keuren, maar ook de spelregels niet meer te hanteren – maar meer de eigen regels – en, als klap op de vuurpijl, onze eigen Cees Bosman tot grote woede dreef (zoals ik nog nooit had ervaren, maar wel kon begrijpen).

Denk dat de KNVB er goed aan zou doen deze man, in elk geval, op het verdachtenlijstje te plaatsen, dit gaat op veel velden nog grote problemen geven. Maar de derde factor moeten we niet vergeten: na een 1-2 ruststand, waarbij Everstein eigenlijk heer en meester was, zoals ook de eerste tien minuten van het tweede bedrijf, verzaakten te veel spelers, liet men de organisatie los en werd de wedstrijd het laatste half uur volledig uit handen gegeven. En omdat we aan de factoren één en twee niet veel kunnen doen, maar wel aan factor drie, ligt daar toch de belangrijkste rede, waarom we uiteindelijk met lege handen huiswaarts konden keren.

Opstelling SC Everstein:

Ricardo de Keijzer, Wessel Bergshoeff, Rick Fierens, Klaas Hazendonk, Erik Bergshoeff, Gerwin het Lam, Jort Binnenveld, Simon van Zante, Sven de Blok, Robbie de Roos en Mark Fierens

Wisselspelers: Jeffrey Burgers, Hendrik van Hazendonk, Davey Diks en Dennis Heijkamp

Geschorst: geen

Geblesseerd: Sander Bergshoeff en Nader Mechichi

Afwezig wegens werkzaamheden: Bjorn Stahti

Scheidsrechter: de heer A.J.M. (Antoon) Fitters uit Nieuwkuijk

Assistent namens SC Everstein: Cees Bosman

Tijdens de beginfase van Haaften tegen Everstein waren de wolken nog gesloten en er kon een droge start gemaakt worden. En de gasten wilden ook snel zaken doen, gezien het eerste afstand schot van Simon, dat naast het doel verdween. Drie minuten later kon rood en wit al juichen: een afvallende bal viel voor de voeten van Gerwin en zijn schot verdween, tegendraads, in de verre hoek: 0-1 en een lekker begin. Maar twee minuten later drukte de leidsman zijn eerste stempel op deze wedstrijd. Vanuit een 100% buitenspel situatie mocht een aanvaller van de thuisclub toch doorgaan. De schuiver was niet hard, maar omdat Ricardo half weg gleed, verdween de bal toch in het doel: 1-1 en alles weer in evenwicht. Vier minuten later een eerste interpretatie van de eigen regels van de arbiter: de doelman van Haaften riep ‘los’ op een hoge bal en liet deze daarna ook ‘werkelijk’ los. Voordat Mark verder kon gaan blies de beste man af voor een vrije trap voor de doelman.

Everstein begon nu aan de beste fase van de wedstrijd. De bal ging redelijk snel rond, het middenveld kwam steeds meer in balans en vrijwel elke aanval zorgde voor enig gevaar. De gastheren moesten het hebben van een paar vaardige spelers, die zo snel als mogelijk de snelle voorwaartsen aan de gang willen helpen. Dat had Everstein vanaf het begin moeten weten en/of anders daarna moeten constateren. Maar in deze fase van de strijd niets te duchten van de thuisclub, het was allemaal Everstein wat de klok sloeg. Een fraaie aanval over rechts bracht de bal bij Simon, maar de keeper kon redding brengen op diens inzet. Na vijfentwintig minuten wilde Wessel zijn teamgenoten de nodige aanwijzingen geven, maar vergat zelf even zijn man. De doortocht werd door Ricardo op prachtige wijze onderschept.

Op het half uur een volgende mogelijkheid. Na weer een fraaie aanval over rechts mocht Simon opnieuw aanleggen: de lob was net te kort en kon nu door de doelman worden gepakt. Gerwin forceerde nog een schuiver voorlangs, alvorens een heftige fase aanbrak: nog negen minuten op de klok en een vrije trap van Simon van zo’n twintig meter. De doelman redde fraai tot hoekschop, van waaruit Erik de lat raakte. De omschakeling bracht drie spelers van Haaften tegen twee van Everstein. Gelukkig wierp Ricardo zich op het juiste moment voor de voeten van een aanvaller en voorkwam hiermee de tegentreffer. Aan de andere kant was het daarna wel raak: na een vlotte aanval over links, over meerdere schijven, werd Jort in stelling gebracht. De inzet was nog niet eens zo moeilijk, maar wel moeilijk genoeg om de bal daarna in eigen doel te lopen door een verdediger van Haaften: 1-2 op slag van rust.

Na de pauze kwam Everstein ongewijzigd uit de kleedkamer en vanaf dat moment viel de regen onafgebroken naar beneden. Everstein bleef, voor alsnog, ook de bovenliggende partij en ging op zoek naar een derde treffer. Maar steeds meer bleek dat de counters van de thuisclub niet alleen talrijker werden, maar ook gevaarlijker. In de achtste minuut moest Ricardo de bal op de vuisten weg boksen uit een van die counters. Twee minuten later dacht Jort aan de overzijde, dat kan ik ook en ook nu won de doelman met de vuisten. Weer even later had het over en sluiten moeten zijn, maar Simon strandde, na een fraaie actie, op de lat, het zat even niet mee. Even later wederom een nieuwe regel van de leidsman: Wessel werd in eigen strafschopgebied volledig onderuit gewerkt door een Haaften aanvaller. De beste man floot wel, maar gaf Haaften de corner! Mark verliet nu het veld, voor het kwam Davey de aanval compleet maken. Na twintig minuten nog een eigen regel: Rick haalde een doorgebroken Haaften aanvaller onderuit, de beste man gaf geel in plaats van rood, geluk voor Rick.

Met nog twintig minuten voor de boeg kantelde de hele wedstrijd. Spelers zochten andere posities, dan daar waar ze werkelijk zouden moeten staan, de duels werden verloren en wellicht dan men toen de match met 1-2 over de streep te brengen. Niets was minder waar! Een volledig mislukt defensief kopballetje van Gerwin bracht de bal zomaar voor de voeten van een aanvaller van Haaften. Die wist wel raad met dit buitenkansje en de 2-2 stond op het bord. Drie minuten later had Rick slimmer moeten zijn, maar nadat de arbiter zijn assistent wederom ‘liet staan’, wilde Rick daar toch iets over zeggen. Tweede keer geel dus en met rood naar de kant. En dat op het moment dat de bezoekers in zwaar weer terecht kwamen en de thuisclub bloed rook. Dennis moest nu komen voor Jort om de verdediging weer in tact te krijgen. Tien minuten voor tijd ontplofte de bom helemaal: voor de derde keer (en ook dit keer 100% zeker) wilde de scheidsrechter eigenwijs zijn en handelen tegen de regels. Nu kon ook Ricardo geen redding meer brengen: de bal verdween onder hem door in het doel: 3-2 voor de thuisclub.

Hendrik kwam Erik nog aflossen, maar het maakte allemaal niet veel meer uit. In blessuretijd mikte Simon nog een vrije trap van zo’n vijfentwintig meter over en naast het doel en dezelfde Simon had even later geluk dat de scheidsrechter wederom zijn eigen regels hanteerde: een trappende beweging (waarvan hij overigens, gezien zijn reactie, direct spijt had) leverde slechts geel op. In dezelfde spelsituatie werd Dennis getorpedeerd door een speler van de thuisclub, die geen kaart zag passeren. Na het laatste fluitsignaal een gefrustreerd Everstein, dat het veld verliet. Deels terecht, daar hebben we genoeg over geschreven, maar deels ook door eigen toedoen. Lijkt ons dat hier de komende week hard aan gewerkt moet worden, want ook de komende opponent NOAD ’32 zal de mouwen opstropen, om aan de Lekdijk in Everdingen zo goed mogelijk voor de dag te komen. Die extra krachten ontbreken bij een aantal Everstein spelers nog, maar het seizoen is nog maar net begonnen. Feit blijft dat alle opponenten in deze derde klasse arbeid hoog in het vaandel hebben staan.

Hopelijk volgende week wat betere weersomstandigheden, als we tenminste nog voetballen. Voor alsnog gaan we daar vanuit en zullen we weer proberen u, middels een zo uitgebreid mogelijke samenvatting, op de hoogte te houden van de verrichtingen van onze mannen. Tot volgende week!