Seizoen 2009 - 2010, het eerste

20 maart 2010 15:00

Klik hier voor de wedstrijdfoto's

Pupil van de week: Bram van de Giessen

Het was al te lezen in de wedstrijd info, uitgedeeld aan elke bezoeker van de thuiswedstrijd tegen Hardinxveld: “Er op of er onder!” De verliezer van hedenmiddag kan nog enkele bibberende momenten verwachten in de tweede klasse f. En om maar met de deur in huis te vallen: we zitten er midden in! De sterk in opkomst zijnde gasten kaapten de punten weg uit Everdingen en de thuisclub kon direct de wonden likken: met name het feit dat we de wedstrijd eindigden met negen spelers (!) zegt eigenlijk genoeg: er is veel frustratie aanwezig en de acties, welke hieruit voortkomen voorspellen meestal niet veel goeds.

Everstein zit duidelijk in een (diep) dal en dat heeft ook zijn weerslag op de spelersgroep: (te)veel spelers brengen niet wat zij zouden moeten brengen. Vanmiddag haalden minimaal vier spelers niet het vereiste niveau om in de tweede klasse f te kunnen presteren. Daardoor ontstaat bij andere spelers weer “opgefokte frustratie”, welke leidt tot onbesuisde acties. Geel en rood krijgen dan de overhand en de schorsingen volgen elkaar in snel tempo op. “Dom, dom, dom”, zo redeneerde iedereen in de rust over de rode kaart (2x geel), die de ingevallen linkerverdediger van Hardinxveld ten deel viel. “Stom, stom, stom”, zou de reactie in de tweede helft moeten zijn voor de rode kaarten, welke de thuisclub ten deel vielen.

Ten opzichte van de uitwedstrijd bij de Zwerver keerden weer een aantal spelers terug binnen de selectie van Everstein. Vincent was geschorst (eerste van twee wedstrijden) en Ronald nog niet geheel wedstrijdklaar. De technische staf zat dus wet ruimer in de mogelijkheden en kwam met de volgende beginopstelling: Martin (doel), Mark, Peter, Jan Willem en Michel (verdediging), Geert, Efrem en Jeroen (middenlinie) en in de aanval Dennis, André en Guillermo.

Als wisselspelers fungeerden Bart Hugo, Ronald, Frank Bouwman en Arjo. Het was gezellig druk aan de Lekdijk en om even drie uur begon de strijd op een prima bespeelbaar veld onder leiding van scheidsrechter Uitterhoeve (die een prima wedstrijd in petto had).

De wedstrijd ging direct van start want al in de tweede minuut werd Martin vanuit een vrije trap op de proef gesteld. De harde schuiver noopte hem tot een rebound, die gelukkig door Peter tot corner kon worden verwerkt. Direct in de tegenaanval stuurde André Guillermo de diepte in, maar ook diens inzet werd door de gasten tot corner gebombardeerd. De toon was gezet. De bezoekers hebben duidelijk vertrouwen, doch beschikken echt niet over een topteam. Lovenswaardig wel de beleving en inzet, waardoor veel goed gemaakt kan worden, zo bleek ook vanmiddag. Na een dikke vijf minuten werd de roodwitte verdediging geheel uitgespeeld. Martin was ook al gepasseerd, maar de bal week (gelukkig voor ons) teveel naar links uit, waardoor geen echte mogelijkheid tot scoren ontstond.

Net voor het kwartier schoot Dennis vanuit een rebound over het doel van Hardinxveld en spoedig daarna kwam Everstein op achterstand. Na een beoordelingsfout van Mark resteerde niets anders dan een inzet in eigen doel van de ongelukkig spelende rechter verdediger. Martin was kansloos: via de binnenkant van de paal verdween de bal in het doel: 0-1. Binnen een paar minuten was het pleit eigenlijk al beslecht. Een steekpass over links (waarbij Everstein dacht aan buitenspel, wat het overigens zeker niet was) zorgde voor een vrije doorgang. De bal werd strak voor het doel van Martin getrokken en ingeschoten door de inkomende rechtsbuiten van de gasten: 0-2 en de eerste donkere wolken pakten zich samen.

Hierna ontspon zich een (zeker voor de toeschouwers) vervelend partijtje voetbal: de gastheren gingen onmachtig op zoek naar beter en voor Hardinxveld hoefde het uiteraard niet meer. Het duurde dan ook tot de vijfendertigste minuut eer er weer wat vermeldenswaardig gebeurde. De gasten beleefden een opleving, speelden de gehele verdediging van Everstein zoek en troffen de buitenkant van de paal. Direct daarop kreeg Efrem een goede kans, maar zijn geplaatste inzet verdween net over het vijandelijke doel.

Op slag van rust nog even spektakel aan de dijk: eerst kopte Jan Willem uit een vrije trap van Geert “vliegend” naast het doel, waarna de ingevallen linksback zich (voor de tweede keer) ruw opstelde, dit keer ten opzichte van Dennis. De scheidsrechter twijfelde geen moment, trok het tweede geel en dus rood. Nadat Hardinxveld ook nog eens op de “eigen” lat had gekopt uit de aansluitende vrije trap brak de rust aan.

Ronald kwam Jan Willem aan het begin van het tweede bedrijf aflossen. Het eerste kwartier was weer om snel te vergeten. Er gebeurde voor beide doelen eigenlijk helemaal niets. De strijd leek een beetje in slaap te sussen, maar, zoals zo vaak, er gebeurde iets “geks”, wat iedereen weer wakker schudde. Een lange voorzet leek door Efrem in het doel te worden gekopt, doch de Everstein middenvelder gebruikt hierbij zijn hand. Het ontging de arbiter niet en geel was Efrem’s deel. Twee minuten later elimineerde dezelfde Efrem zichzelf (en natuurlijk zijn ploeg). Bewust doorgaan op zijn tegenstander (op een plaats die je niet voor mogelijk kan houden) leidde tot zijn tweede geel en aftocht. Strijd weer in evenwicht, maar de stand zeker niet!!

Het tweede deel van de tweede helft kwamen Frank Bouwman en Bart Hugo nog voor Guillermo (die niet in het stuk voorkwam vandaag) en Mark. Frank kreeg de eerste goede kans na het incident met Efrem. Een voorzet vanaf de rechterflank door Mark bracht hem in goede schietpositie. De inzet was echter te zwak om de doelman van de gasten in problemen te brengen. Een paar minuten later leek de thuisclub alsnog aan te sluiten. Dennis demarreerde over rechts en zou de bal voorbrengen op Frank. Helaas schoot hij nu zelf en kon de keeper met de benen redding brengen.

Maar de aansluiting kwam toch nog! Een corner van Everstein verdween langs iedereen in het strafschopgebied van Hardinxveld. Echter niet bij Ronald: zijn droge knal verdween rechtstreeks in het doel: 1-2 en nog tien minuten tijd. Slechts een paar minuten mochten we hopen op meer. Toen beging Geert een forse overtreding op een tegenstander in de hoek van het veld. De scheids nam de overtreding zeer ernstig op en trok direct rood uit de achterzak. Velen dachten eerder aan geel, maar het besluit van de arbiter dient gerespecteerd te worden.

Toch kregen we nog een kans op de eventuele gelijkmaker. Frank speelde zich op links knap vrij en trok de bal scherp voor. André zag zijn inzet net naast de verkeerde kant van de paal gaan. Het slokakkoord van voor de gasten. Vanuit een scherpe counter verdween de bal net over het doel van Martin. Kort daarna maakte de scheidsrechter een eind aan deze ontmoeting.

De gezichten stonden, uiteraard begrijpelijk, niet vrolijk, zo direct na afloop van deze wedstrijd. De komende confrontatie met Meerkerk (volgende week, 27 maart om 14.30 uur) wordt nu cruciaal. Het zal zaak worden om zeker niet te verliezen, om zodoende nog lucht te houden voor de laatste drie wedstrijden, waarvan er twee tegen directe concurrenten plaats zullen hebben. Welk team deze klus moet gaan klaren, dat zal een grote vraag worden, maar voor de technische staf zou ik willen zeggen: “als de nood op zijn hoogst is, dan is de redding vaak nabij”. Laten we het daar voor deze keer maar eens voorzichtig bij houden! Kom jongens, laten de echte mannen nu opstaan en de rug krommen, het is de hoogste tijd!