1 - 0

Sc Everstein 1

Seizoen 2009 - 2010, het eerste

27 maart 2010 14:30

De o zo belangrijke confrontatie van hedenmiddag, uit bij s.v. Meerkerk, door velen met gemengde gevoelens tegemoet gezien, heeft Everstein in diepe problemen gebracht. Ondanks het feit dat coach Arjo zijn ploeg telkenmale opriep tot vertrouwen in elkaar en in een goed resultaat, straalde de ploeg, die geplaagd wordt door vele schorsingen, blessures en andere afwezigen, dit in de wedstrijd niet uit. Veel invallers dus, teveel spelers die onder de maat blijven en het hardnekkig ongeloof in eigen kunnen zorgen ervoor dat de staart nu, met de week, dichterbij komt.

En als je de roodwitte formatie zo bezig ziet en in het achterhoof het feit dat een aantal spelers voorlopig nog niet terug zullen keren i.v.m. schorsingen, dan ziet het er niet naar uit dat een spoedig herstel mogelijk is. De conclusie moet na vanmiddag zijn dat de selectie gewoon te klein is om het gemis van vijf of zes basisspelers op te vangen. Daarnaast zul je, als je tenminste wil scoren, eerst in balbezit moeten komen; met name de tweede helft konden we wat dat betreft veel te weinig brengen.

Meerkerk zit al het gehele seizoen in de zorgen. Maar nu, aan het eind van de rit en als de balans wordt opgemaakt, lijkt het net op tijd in de juiste trein te zijn gesprongen. Met twee overwinningen achter elkaar bedraagt de achterstand op Everstein nog slechts twee punten. Om echter de conclusie te trekken dat het team van de afscheid nemende trainer Chris van den Dungen het “lek” nu boven heeft gaat, zeker gezien de eerste helft, veel te ver.

Eigenlijk besliste een (overigens prachtig) “zondag-schot” de ontmoeting in het voordeel van de gastheren. Een kwartier na rust viel deze beslissende treffer nadat de Everstein verdediging in eerste instantie de corner had afgeslagen. Het leder werd in één vloeiende beweging en met veel snelheid achter de kansloze Martin gedeponeerd. Omdat de geelzwarten daarna nog wel meerdere kansen konden creëren en Everstein niet meer in staat was om nog maar één mogelijkheid uit te spelen, was de overwinning achteraf verdiend.

Ook zelfs gezien het feit dat de bezoekers het gebeuren in de eerste helft bepaalden. Op basis van de kansen in de eerste helft (één voor Meerkerk in de laatste minuut) en de tweede helft (één voor Everstein in de derde minuut) had een gelijkspel misschien nog wel terecht geweest. Maar nogmaals: in het tweede bedrijf kregen de gastheren zeker drie opgelegen mogelijkheden om de score nog verder op te voeren. Gezien dat feit kunnen we aan de overwinning niet veel afdingen.

De technische staf krijgt het uiteraard elke week moeilijker om de puzzelstukjes weer in elkaar te leggen. Vandaag ontbraken Efrem, Vincent, Geert en Thimo in verband met schorsingen (alleen Vincent zal de eerstvolgende partij weer terugkeren!), terwijl Jeroen en Michel in verband met familieomstandigheden afwezig waren. Ofwel: zes plaatsen in te vullen! Toch verdienen de keuzeheren alle lof, want in de eerste helft konden de volgende elf het spel van Meerkerk prima volgen, sterker nog: in de eerste omgang waren de bezoekers de bovenliggende partij: Martin (doel), een verdediging met Bart Hugo, Peter, Ronald en Jan Willem, op het middenveld Sander, Dennis en Mark, terwijl de aanval werd gevormd door André, Frank Kers en Frank Bouwman. Na de matige prestaties van de laatste weken zak Guillermo op de bank, geflankeerd door Erik, Arjan en Arjo. Scheidsrechter van dienst was de heer Elissen uit Udenhout en om half drie werd er in Meerkerk afgetrapt. Het veld was hobbelig, maar goed bespeelbaar en de weersomstandigheden redelijk: een zonnetje, maar een stevig windje (in de rug voor Everstein in de eerste helft).

Zoals gezegd begonnen de gasten goed aan deze wedstrijd. Meerkerk kwam er in de beginfase niet aan te pas en kwam al na drie minuten voor het eerst in de problemen. De keeper van de thuisclub riep “los” en liet ook “los”. André rekende daar niet direct op en kon dit foutje niet omzetten in meer.

Toch kwam de roodwitte formatie in de tiende minuut (verdiend) op voorsprong. De scheidsrechter liet vermeend buitenspel doorgaan. Frank Kers zette goed door en via de kluts kwam de bal bij André. Die omspeelde de doelman van Meerkerk en deponeerde de bal in de lange hoek: 0-1 en de arbiter wees echt naar het midden. Terwijl de ploegen alweer klaar stonden om af te trappen ging de scheids toch nog even verhaal halen bij de grensrechter van Meerkerk. Wat er besproken is weet ik niet, maar de uitslag was (zoals zo vaak dit seizoen!) onheilspellend voor Everstein. De treffer werd geannuleerd en Meerkerk mocht een vrije trap nemen.

Tot op het halve uur gebeurde er daarna praktisch niets meer. Het werd steeds slechter, van beide kanten. Enige om te vermelden is de gele kaart voor Frank Bouwman.

Net op het half uur kreeg André weer een ingeving. Hij zag de keeper iets voor zijn doel staan en plaatste een aangespeelde bal direct richting doel van Meerkerk. Helaas verdween de bal net over de lat van het vijandige doel.

Wat deed Meerkerk dan? Eigenlijk niets, pas in de vierendertigste minuut kreeg men een vrije schop op zo’n twintig meter van het doel van Martin. De bal werd hoog over geschoten.

Vijf minuten voor rust toch nog een wapenfeit namens Everstein: een vrije trap, prachtig en hard ingeschoten door Peter, werd door de keeper van Meerkerk fraai uit de hoek geranseld. Hieruit kregen we twee corners, die geen resultaat brachten.

Op slag van rust dus nog de eerste echte kans voor Meerkerk. Een aanval over rechts bracht de bal voor het doel, de bal werd keurig teruggekopt, maar de inzet van de spits was te slap en bovendien recht op Martin af. Tijd voor de thee dus!

Frank Bouwman kwam na de rust niet meer terug, in zijn plaats kwam Guillermo. Direct vanaf de aftrap kregen de bezoekers eigenlijk de beste mogelijkheid van de tweede helft. Een aanval over links bracht de bal uiteindelijk bij Ronald, doch diens inzet werd geblokt door een geelzwarte verdediger.

Na een kwartier viel dus, zoals hierboven al aangegeven, de beslissing. Vijf minuten later kogelde een Meerkerk middenvelder de bal, na een doorkopbal, direct hoog en hard richting Martin. De Everstein goalie pareerde de inzet net zo knap als zijn collega in de eerste helft. Jan Willem liep in deze fase ook nog tegen geel op.

Tien minuten voor tijd kwam er nog een toevalskans voor Everstein. Een Meerkerk verdediger raakte de bal volledig verkeerd, Dennis strandde op de uitgekomen keeper van Meerkerk en de bal verdween over de achterlijn. De rest van het verhaal is bekend: de thuisclub heerste en verzuimde eigenlijk om de genadeklap toe te dienen. Hierdoor kon Everstein blijven hopen op een beter resultaat, maar eerlijk is eerlijk: gezien het spel in de tweede helft hadden we hier ook geen recht op.

Door wat omzettingen bij Meerkerk namen zij het middenveld in bezit en Everstein kwam er niet meer aan te pas. De aansluiting tussen verdediging en aanval was ver te zoeken en de afstanden veel te groot. Met de wind “tegen” kom je dan ook niet zover en dat was een kolfje naar de hand van Meerkerk. En nogmaals gezegd: als je wil scoren zul je eerst de bal moeten veroveren. En dat zat er gedurende de tweede helft niet meer in. Nadat scheidsrechter Elissen keurig een ruime blessuretijd had bijgevoegd, blies de man af en was de ontlading bij Meerkerk groot. En zo ook de teleurstelling bij Everstein.

Er komt wat tijd om de zaken weer eens goed op de rit te krijgen. Dan komende de drie laatste en cruciale wedstrijden, waarschijnlijk beginnend met de uitwedstrijd bij Almkerk. Hier zal beslist niet verloren mogen worden om nog enigszins zicht te houden op een plaats buiten de nacompetitie. Want inmiddels zijn we wel rondom deze fatale laatste plaatsen terecht gekomen. Er is nog niets verloren, maar ik kan alleen maar hopen dat de voortekenen zullen liegen! De mannen kunnen ervoor zorgen dat ik kan afrekenen met deze voortekenen. Ik wens ze daarbij, inclusief technische staf, uitermate veel succes. En voor iedereen: Prettige Paasdagen!