Seizoen 2009 - 2010, het eerste

10 april 2010 14:30

Rutgers, H.G.J.

Klik hier voor de wedstrijdfoto's

Vragende ogen keken elkaar aan, zo direct na afloop van de uitwedstrijd tegen Almkerk. Voor de zoveelste keer een nederlaag met één doelpunt verschil! Maar voor het resultaat maakte het niets meer uit: de situatie is er, met nog twee loodzware wedstrijden voor de boeg, alleen maar slechter op geworden. Eigenlijk is er nog maar één remedie voor de roodwitte formatie: de thuiswedstrijd tegen Stedoco en de uitwedstrijd bij het reeds gedegradeerde Wilhelmina’26 dienen gewoonweg gewonnen te worden! Dit om niet op de voorlaatste plaats te eindigen in de tweede f, hetgeen promotie-degradatie voetbal zal betekenen.

Of de trouwe aanhang, ook vanmiddag weer in grote getale opgekomen, dit boven het hoofd hangt, zal de komende weken duidelijk worden. Everstein heeft het duidelijk lastig: de schorsingen breken nu op, blessures steken de kop op, de kansen gaan er niet in en verdedigend blijven we volharden om niet afdoende in te grijpen bij hoge voorzetten vanaf de flanken. Evenals een aantal weken geleden bij de Zwerver uit (het winnende doelpunt voor de Zwerver in de tweede helft) betekende vanmiddag een kopdoelpunt vanuit een corner de enige goal van de wedstrijd. Dat deze viel voor Almkerk, terwijl deze ploeg even tevoren met tien man kwam te staan, dat geeft nog het meest te denken! Waar Everstein door het rood van de Almkerk verdediger (neerhalen van de doorgebroken Guillermo) de bovenliggende partij zou moeten zijn, daar stroopten juist de gastheren, aangemoedigd door een fanatiek publiek (en reservebank), de mouwen wat extra op. Het resultaat is zojuist gememoreerd: vanuit de eerste de beste hoge voorzet (corner vanaf rechts) scoorde Almkerk, gadegeslagen door de complete verdediging van Everstein, inclusief keeper Martin.

In de aanloop naar deze wedstrijd heeft het werkelijk aan niets ontbroken. “Als ik alleen al zie hoe er getraind is en welke trainingen de mannen voorgeschoteld kregen, dan is het onvoorstelbaar om de ploeg zo bezig te zien”, aldus een duidelijk aangeslagen coach Arjo, direct na afloop van de wedstrijd. Hij zag, en velen met hem, dat er eigenlijk twee breekpunten lagen in de wedstrijd tussen Almkerk en Everstein: “De kans die Dennis al redelijk in het begin van de eerste helft kreeg had er in gemogen: dan spelen we eens met het resultaat in de rug”, zo vervolgde de coach zijn relaas. “En we zijn wat hardleers bij hoge voorzetten en het vervolg hierop! Vanmiddag was één zo’n moment direct fataal”.

Maar veel om over na te denken is er niet meer: de opdracht voor de maand april zal duidelijk zijn: alles in het werk zetten om degradatiewedstrijden te voorkomen, dat is het enige devies. Vandaag waren er natuurlijk nog de nodige personele problemen: Jan Willem was geblesseerd (gekneusde ribben), terwijl Geert (hierna nog één wedstrijd) en Efrem (zijn laatste) geschorst toekeken. Op de bank namen naast Arjo en Olaf plaats Frank Kers en Jeroen. Daardoor kwamen de volgende elf aan de start: Martin (doel), Mark, Peter, Ronald en Bart Hugo (verdediging), Vincent, Dennis en Michel (middenveld) en in de (aanval): André, Frank Bouwman en Guillermo. Scheidsrechter van dienst was de heer van de Rest uit Dordrecht, die de touwtjes, in zijn algemeenheid, goed in handen had. Een lekker zonnetje scheen af en toe en om even half drie werd afgetrapt op een hobbelig en moeilijk bespeelbaar veld.

Het eerste wat opvalt (en wat uw verslaggever afgelopen mag zijn) waren de witte shirts (voor de tweede keer), die door Everstein werden gedragen. We kijken toch naar Everstein, mogen we hopen en niet naar bijvoorbeeld Lekvogels! Maar goed, de eerste twintig minuten waren niet eens onaardig voor de gasten. Almkerk werd vanaf het begin redelijk onder druk gezet (volgens afspraak), waardoor zij hun gevaarlijke voorhoede niet aan het werk konden zetten. De eerste (en tevens beste) kans van de wedstrijd kwam nog voor het kwartier: Dennis mocht door het centrum richting Almkerk doel (geen sprake van buitenspel) en probeerde de doelman met een lob te verschalken. Helaas raakte de goalie de bal nog, waardoor deze net over het doel verdween. Even later was het aan de andere kant bijna fout: Peter kopte een vrije trap van Almkerk zelf voor het eigen doel, maar de spits van de thuisclub kopte de bal daarna over het doel van Martin.

Voor de rest gebeurde er niet veel meer: Ronald pakte nog wel een gele kaart (vasthouden) en het duurde tot rond het half uur eer er weer iets noemenswaardig in aantocht was: een sterke periode van Everstein. Een aantal hoekschoppen en, met name, vrije trappen werden door de arbiter toegekend aan de dominerende bezoekers. Uit een van die hoekschoppen schoot Dennis de rebound te zacht in, terwijl Vincent even later een vrije trap nam, welke ternauwernood tot corner kon worden verwerkt door Almkerk. Even later mocht Peter het nog eens proberen van zo’n twintig meter (Bart Hugo werd vastgehouden), maar zijn inzet verdween voorlangs het doel van de blauw-witte formatie. Uit een volgende poging van Peter moest de Almkerk doelman lossen, maar er was niemand in de buurt om dit af te straffen. Op slag van rust kwam André min of meer toevallig helemaal vrij in balbezit, links van het doel. De aanvoerder, die ook zeker zijn dag niet had, rekende hier niet op en schoot de bal te slap in om gevaar te stichten.

Na de hervatting gaf de thuisclub (die nog steeds in de slag is om promotie) direct een visitekaartje af. De corner werd nog wel afgeslagen, maar op inzet speelde een middenvelder zich vrij. Martin stopte de inzet met zijn voet, waarna de bal kon  worden weggewerkt. De volgende aanval van Everstein leidde tot het wegzenden van de centrale verdediger van Almkerk. Weer een paar minuten later werd (achteraf gezien) het vonnis voltrokken. Almkerk mocht een corner nemen en (terwijl een paar Eversteiners nog poogden te waarschuwen: “meespringen”!) Mark van Noorloos mocht bij de eerste paal ongehinderd inkoppen: 1-0 op een lastig moment.

Mark kreeg nog geel en Jeroen en Frank Kers kwamen nog in de ploeg voor Frank Bouwman en Bart Hugo, maar het mocht allemaal niet meer baten. Everstein probeerde het nog wel, maar de countermomenten van de thuisclub waren zeker zo dreigend. Telkens kon Peter van achteruit opbouwen, maar de passing en het vervolg was gewoon niet goed genoeg om de thuisclub onder druk te zetten (c.q. te houden). Zij kregen, nogmaals gezegd, wel met tien man, inclusief bank en publiek de “wil om de punten over de streep te brengen” en, zoals zo vaak: dan lukt dit ook! Nadat de scheidsrechter nog een paar minuten tot staking van de wedstrijd overging (geel en rood voor de bank van Almkerk, waarna hij de gemoederen wat wilde bedaren) blies hij enkele minuten later definitief voor het einde: de overwinning werd door de thuisclub echt gevierd en men hield aansluiting bij de derde plaats.

Door het verlies van Altena en het punt dat Meerkerk pakte bij Stedoco, zal het, voor wat betreft die vervelende voorlaatste plaats, gaan tussen Altena, Meerkerk en Everstein. Rekenen en puntjes hebben geen zin meer: de laatste twee ontmoetingen zullen, zoals eerder gezegd, echt punten moeten brengen. Anders zal er ergens in mei nog een vervelende wedstrijd gaan volgen. We gaan er echter (nog steeds) vanuit dat de mannen het zover niet willen laten komen. Eerst weer een weekje rust en dan kunnen de beslissende duels beginnen! Waarvan akte!