... (penalty)

Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse F

11 september 2010 15:00

Elissen, B.L.J.M.M.

Zaterdag 11 september 2010                Everstein – SVW                    2-2

In een aantrekkelijke en soms ook attractieve wedstrijd deelden Everstein en SVW de punten. De 2-2 eindstand was (met name) voor de gastheren even “slikken”. In eerste reactie was het dan ook balen van dit puntenverlies. Ook met tien man was de thuisclub de bovenliggende partij, maar het bevrijdende derde doelpunt viel niet meer. Toch dient gezegd te worden dat de progressie in de teamprestatie wederom was waar te nemen en dat biedt voldoende vertrouwen voor de toekomst.

Het was een prachtige zaterdag, deze gedenkwaardige elfde september. De zon hoog aan de hemel, weinig wind en een temperatuurtje van net op de twintig graden. De talrijke toeschouwers genoten dan ook volop, dit keer niet alleen van het weer, zoals gezegd, ook de wedstrijd was het aanzien meer dan waard. Voeg daarbij het uitstekende optreden van scheidsrechter Elissen, de arbiter van dienst van hedenmiddag, en er was dus echt niets te klagen.

De complete Everstein selectie (met uitzondering van Jan Willem) was fit voor de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen. Dat is gemakkelijk (en ook weer niet!) voor de keuzeheren, die de volgende elf spelers lieten beginnen: Bas (doel), Mark, Ronald W, Dennis H en Ronald M (achterhoede), Ruben, Geert, Vincent en Guillermo (middenveld), André en Efrem (aanval). De bank was goed bezet met Dennis S, Sander, Erik, Frank B en coach Arjo.

Om drie uur trapte Everstein af tegen SVW uit Gorinchem. Een ploeg die al jarenlang meedraait in de diverse competities en vorig seizoen wederom de nacompetitie afdwong in deze afdeling. Een sterke tegenstander dus om thuis te beginnen. Maar de roodwitten begonnen goed en geconcentreerd aan deze klus. Nadat de kat, door beide teams, in de prille beginfase wat uit de boom was gekeken, kwam na vijf minuten de eerste (kleine) mogelijkheid voor de thuisclub. Een lange bal werd door de defensie van SVW verkeerd beoordeeld, waarna André en Efrem beiden opdoken voor het vijandige doel. Ze schrokken wellicht van elkaar, waardoor beiden ook niets deden en de keeper van SVW de bal gemakkelijk kon oprapen.

De gasten, voor de gelegenheid gekleed in blauwe “streepjes”, zaten echter ook niet stil en na foutief uitverdedigen werd het eerste Gorinchemse schot bekwaam onschadelijk gemaakt door Bas. Maar al snel zou Everstein op voorsprong komen: In de tiende minuut nam Geert een hoekschop vanaf rechts. Hij bereikte achter de tweede paal (waar hebben we dit vaker gezien) André, die de bal weer tegendraads voor het doel kopte. Daar waren zowel Ruben als Ronald M attent, waarbij laatstgenoemde de bal over de lijn kopte: 1-0.

Het duurde daarna tot de twintigste minuut voordat er weer iets noemenswaardig gebeurde: SVW kreeg een vrije trap toegekend, welke door Bas met een prachtige snoekduik werd gekeerd (van die lekkere ballen voor een keeper, juist ja). Het antwoord van Everstein was fraai: Efrem draaide met een prachtige beweging weg van zijn tegenstander en stuurde André in de diepte: het schot verdween naast het SVW doel.

Tot op het half uur was de thuisclub nu de bovenliggende partij. De gasten moesten terug en tot drie keer toe ontbrak het bij Everstein aan een goede beslissende eindpass. Telkens werd de defensie van SVW uitgespeeld tot de achterlijn en (nogmaals gezegd) toe drie keer toe was er niemand op de “penaltystip” om het karwei te klaren. Dat was jammer, want in deze fase was een tweede goal zeker verdiend geweest. En als de kansen dan niet benut worden, dan gebeurt het vaak aan de andere kant, zo luidt een voetbalwet. Ook nu was het niet anders. De defensie greep, tot twee keer toe, niet krachtig genoeg in, waardoor SVW vanaf rechts een aanval en één-tweetje kon opzetten. De bal werd daarna kiezelhard langs Bas geschoten boven in het doel: 1-1 en dat was een domper.

Everstein was even van slag en in deze korte periode moesten alle zeilen worden bijgezet om verdere averij te voorkomen. Maar het herstel volgde snel. Zo’n vijf minuten voor rust snelde Guillermo (voor het eerst) langs zijn tegenstander en bediende André op maat. De aanvaller wilde de afwerking verzorgen met een geplaatst schot, dat werd nog net geblokt door een SVW verdediger. Toch kwam de thuisclub enkele minuten later toch weer op voorsprong. Geert verzond een steekpass op André die van achter de verdediging van SVW vertrok. Ondanks heftige pogingen van de grensrechter liet scheidsrechter Elissen terecht doorspelen. De daarna volgende lob van André was van grote schoonheid. Als aan de grond genageld zag de Gorinchemse doelman de bal over zich heen in het doel verdwijnen: 2-1 op een mooi moment.

Daarna kreeg Everstein nog twee mogelijkheden, maar de rust werd bereikt met deze minimale voorsprong.

De tweede helft bracht meteen, vanaf de eerste minuut, spektakel. Eerst snelde Guillermo langs de lijn en vond André (inzet over het doel), daarna viel de bal, na een beoordelingsfout in de verdediging van SVW plots voor de voeten van de Everstein aanvoerder. Hij had een zee van tijd, maar wachtte wellicht net te lang, waardoor de keeper met de voeten kon redden tot corner. Dit was een belangrijk moment, zo bleek achteraf. “Ik had deze gewoon moeten maken”, aldus André na de wedstrijd, “dan is het 3-1 en de strijd eigenlijk al beslist, nu werd het een dure misser”.

De ellende werd net daarna nog iets groter! Doelman Bas snelde bij een SVW aanval zijn doel uit. De aanvaller was net iets eerder bij de bal en struikelde over de vallende doelman. Arbiter Elissen gaf een strafschop en tevens rood (neerhalen van een doorgebroken speler) voor keeper Bas. Vanaf de bank kwam coach Arjo nu het doel verdedigen en als taktische wissel werd Ronald M naar de kant gehaald. Toen de penalty onberispelijk was ingeschoten (2-2) moest de thuisclub dus ook nog eens met tien man verder.

Wonderwel begon Everstein met tien man steeds beter te voetballen. Men hield SVW ver weg van eigen doel, waardoor de gasten vaak de lange bal moesten hanteren en dat was een kolfje naar de hand van de solide verdediging van de gastheren. Ook bij de gasten moet dit signaal zijn overgekomen, gezien de wissels, waarbij verdedigers en middenvelders werden ingebracht, waar je, bij een numerieke meerderheid, wellicht een extra aanvaller had verwacht. En ook de kansen en kansjes waren vanaf dat moment voor Everstein. Terecht kreeg men een aantal vrije schoppen toegekend, welke telkens voor gevaar zorgden voor het SVW doel. Met name Vincent had pure pech toen zijn volley uit een vrije trap van Geert op het laatste moment werd geblokt door een SVW verdediger. Efrem en André bleven loeren op de counter en beiden bleven ze het de defensie van SVW lastig maken. De keren dat ze elkaar in stelling konden brengen bleef de Gorinchemse goalie echter overeind.

Wissels kwamen er ook nog: eerst kwam Sander voor Efrem en Dennis S kwam in de laatste minuten (iets te laat?) Guillermo vervangen. Een ? bij iets te laat, want toen Dennis S kwam, kreeg Everstein nog twee prachtige mogelijkheden om de winst alsnog te pakken. Eerst verdween de bal vanaf het hoofd van Geert (uit een vrije trap van Vincent) nog naast het doel, alvorens Dennis S twee keer vanaf rechts kon voorgeven. Vooral de tweede keer, op slag van tijd, verdween de bal net aan de verkeerde kant van de paal. Direct daarop floot scheidsrechter Elissen af en moesten beide ploegen tevreden zijn met een punt.

“Da’s even flink balen”, zo oordeelde coach (en invaller) Arjo, direct na afloop en handen schuddend van de tegenstander (na een overigens zeer sportief duel van beide kanten). “Dit hadden drie punten moeten zijn, zeker met het oog op komende zaterdag”. “Het was echt jammer van die kans van André, net na rust, dat was eigenlijk het cruciale moment, zo bleek achteraf”. Toch denk ik dat we, zoals eerder gezegd, de teamprestatie niet mogen onderschatten. Ook in ondertal bleef de defensie bijvoorbeeld moeiteloos overeind (gaf eigenlijk geen enkele echte kans weg), terwijl we voorin toch nog steeds gevaarlijk konden worden.

Het was dus balen van de efficiëntie, maar niet van de prestatie. Het lijkt dus ook een mooi moment om zaterdag a.s. een flinke sportieve revanche te halen. Tegenstander hiervoor is het gepromoveerde Noad ’32 in Wijk en Aalburg. Dat de mannen van trainer Dennis S en coach Arjo hier wat willen rechtzetten lijkt voor de hand liggend. Laten we hopen dat ze deze plannen ook in daden kunnen omzetten.