Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse F

25 april 2011 15:00

Scheidsrechter

Elissen, B.L.J.M.M.

Everstein pakte vandaag de eerste prijs van dit seizoen: met 25 punten uit 9 duels werd de tweede periode met glans binnengehaald. Het feestje werd echter bescheiden (wat vuurwerk, een klein bloemetje en champagne) gevierd, de mannen vonden het (en dat is uitermate begrijpelijk) veel belangrijker dat de kloof naar de nummer twee in de totale ranglijst, Almkerk, weer is opgelopen tot zes punten. Omdat Drechtstreek verloor bij Meerkerk valt ook deze ploeg af en zal de titelstrijd in de tweede klasse F definitief gaan tussen Everstein en Almkerk. Leuk detail natuurlijk dat de roodwitte formatie aanstaande zaterdag, Koninginnendag 2011, op bezoek gaat bij datzelfde Almkerk, aanvang 14.30 uur (EN DUS NIET OM 17.00 UUR, ZOALS EERDER BEKEND GEMAAKT!!!). Met zes punten voorsprong is het uitgangspunt voor beide ploegen duidelijk: winst voor Everstein, dan kan de vlag in top, bij gelijkspel kan het volgende duel (thuis tegen Good Luck op 7 mei a.s.) uitsluitsel brengen en bij verlies zullen de mannen nog flink aan de bak moeten, al is er dan niets verloren. Belangrijkste detail: in alle gevallen houdt Everstein de troeven in eigen hand.

Vanmiddag, op een zonovergoten sportpark aan de Lekdijk (Lekkinello), stond de ploeg aan een herhaling van zetten. Na de teleurstellende remise bij Good Luck moest de thuiswedstrijd tegen Sleeuwijk gewonnen worden. Dat geschiedde prompt. Na het gelijkspel van afgelopen zaterdag bij Wieldrecht was het ook nu taak voor de mannen van coach Arjo om de punten thuis te houden. En aldus geschiedde, ook hedenmiddag tegen WNC uit Waardenburg. De thuisclub bleef met 2-1 aan de goede kant van de score en bewees zich hiermede een prima dienst met het oog op meer.

Na het duel bij Wieldrecht, afgelopen zaterdag, bleek dat Dennis H (enkel) en André (lies) met blessures af moesten haken. Daarentegen was Peter wel weer van de partij en verbeten (o.a. Ruben en Geert) wat pijntjes om toch te kunnen spelen. De technische staf kwam met de volgende basiself aan de start voor dit belangrijke duel: Doelman Bas, de verdedigers Mark, Ronald W, Ronald M en Erik, op het middenveld Sander, Geert, Ruben en Dennis S, terwijl Guillermo en Peter de aanval vormden. De reservebank liep vol met Thimo, Frank, Vincent, Sebastiaan en André. Arbiter van dienst was de heer Elissen, geassisteerd namens Everstein door Harold, die de ploegen even na drie uur liet aftrappen op een hard en hobbelig veld, maar onder perfecte weersomstandigheden: zon en weinig wind.

De bezoekers beschikken over een goede ploeg, voornamelijk leunend op een scherpe aanval met bijsluitende middenvelders. Zeker in de beginfase speelde het geheel zich af rondom het middenveld, zonder dat er echte kansen ontstonden. Wel duidelijk was dat de beleving (lees: en dus de inzet en wedstrijdinstelling) van de thuisclub weer in orde was, waardoor de trouwe aanhang wat geruster langs de lijn kon staan. Het eerste gevaar kwam van de bezoekers. Na een kleine tien minuten kregen ze een vrije trap te nemen op 25 meter van het doel van Bas. De gemaakte afspraken over deze vrije trap was voor de betrokken WNC’ ers zo moeilijk dat de bal pardoes over de achterlijn werd gespeeld. Het antwoord van de thuisclub volgde: Dennis S, duidelijk beter in zijn sas dan afgelopen zaterdag, stuurde Guillermo voor het eerst in de ruimte. De snelle vleugelaanvaller schoot de bal echter voorlangs het doel van WNC. Uitstel van executie, want twee minuten later lag de bal in de WNC netten. Een lange bal werd door de doelman van de Waardenburgers volledig verkeerd beoordeeld: hij liet de bal door zijn handen schieten, waardoor het voor Peter een koud kunstje was om de score te openen: 1-0 en vroeg in de wedstrijd, dat geeft vertrouwen en rust.

Op de twintigste minuut weer wat gevaar aan de andere kant. Na een vrije trap vanaf links werd de bal ingebracht en liepen Everstein verdedigers Bas in de weg. Er ontstond een korte scrimmage, alvorens de bal tot corner werd verwerkt. De volgende mogelijkheid weer aan de andere kant. Wederom stuurde Dennis S met een prachtige pass een medespeler weg, ditmaal Geert. De middenvelder wilde met zijn sterke been afwerken, waardoor de doelman nu wel kon redden. En Dennis S bleef een plaag voor zijn tegenstanders: in de zesentwintigste minuut kwam hij weer op over het middenveld. De pass op Sander was van grote schoonheid, wat te zeggen van de prachtige afwerking van de jonge middenvelder. Na de aanname schoot hij het leder tegendraads in de lange hoek, achter de grabbelende handen van de WNC doelman 2-0.

Na de drinkpauze kwam de periode van Guillermo: drie keer mocht hij richting Waardenburgs doel gaan, tot een goal kwam het (nog) niet. Op het half uur mocht Everstein van zo’n twintig meter een vrije trap nemen, Geert schoot helaas in de muur. Even later maakten Sander en Geert het de WNC verdedigers zo lastig dat Geert met de bal naar de achterlijn mocht oprukken. Zijn voorzet bereikte Guillermo, waarna een WNC verdediger hands maakte. Arbiter Elissen twijfelde geen minuut en wees naar de stip. De anders zo trefzekere Dennis S verzuimde de kloof te slaan. De zwakke inzet werd door de WNC goalie gestopt, jammer anders was de strijd gestreden.

Dit half uur was de thuisclub oppermachtig: Guillermo en Dennis S bleven de afweer bestoken, maar tot uitgespeelde kansen kwam het niet meer. Pas in de blessuretijd van de eerste helft kwamen de gasten nog een keer gevaarlijk door. Door een misverstand mocht een middenvelder het halve veld oversteken. Het schot werd echter, middels een prima duik, onschadelijk gemaakt door Bas. Direct daarna hield scheids Elissen het, voor wat betreft de eerste helft, voor gezien.

Na de pauze een ongewijzigd Everstein. Maar ook nu het eerste gevaar van de gasten. Uit een corner volgde een kopbal over het doel van Bas. Na tien minuten bediende Guillermo Peter, die wegdraaide van zijn tegenstander en direct (net naast) schoot. Even later lieten de bezoekers zien gevaarlijk te kunnen zijn bij vrije trappen. De eerste streep verdween maar net over het doel van Bas. Weer even later kwamen de bezoekers opnieuw door, nu verdween het schot echter ruim naast het doel van Everstein.

U begrijpt al dat WNC de tweede helft nadrukkelijker meevoetbalde. Ruben nam i.v.m. zijn blessure geen verder risico meer en liet zich vervangen door Vincent. Tot halfweg de tweede helft ging de strijd gelijk op, zonder de nodige kansen. Net op de helft kwam de kans wel: uit een corner kreeg Dennis S een rebound. Het schot ging echter zowel over als naast het WNC doel. Nu was het weer tijd voor twee vrije trappen van de gasten. De eerste werd verknoeid in de muur, de tweede was van een geheel ander gehalte: Bas stond aan de grond genageld en de bal spatte op de lat uiteen, daar kwam Everstein goed weg. Sander werd nu vervangen door Frank en later kwam Thimo ook nog voor Guillermo.

In deze fase verzuimde Everstein de zaak te beslissen. Op de cruciale momenten werden verkeerde keuzes gemaakt, waardoor de gasten konden blijven hopen op beter. Net op de veertigste minuut verdween eerst nog een “klutsbal” in de handen van Bas, voordat de tegentreffer een feit was. Een vrije voorzet vanaf de linkerkant werd uitermate zuiver onder de lat gewerkt, waarbij Bas kansloos was: 2-1, met nog een paar minuten te gaan. Even billen knijpen dus voor het grote aantal supporters van de thuisclub.

Hoe je niet moet omgaan met arbiter Elissen ondervond een centrale verdediger van WNC een paar minuten voor tijd: na zijn aanmerkingen ontving hij geel van de scheids, hetgeen hem noopte om nog een opmerking te maken! Niet bij de heer Elissen dus, hij trok nu direct rood, in een tijdsbestek van tien seconden. Daarna kregen beide ploegen nog wat mogelijkheden en kon de trouwe aanhang op slag van tijd nog één keer bibberen: WNC kreeg op zo’n vijfentwintig meter van het doel van Bas een vrije trap te nemen. Gelukkig verdween deze bal ver voorbij het doel van Everstein, einde gevaar. Direct daarna blies de arbiter af en kon het periode-feestje worden gevierd.

“De eerste helft stond er weer een team op de been, dat miste ik zaterdag”, zo concludeerde een blije coach Arjo na afloop. “De eerste helft hebben we WNC laten leven, als de strafschop er in gaat is de strijd gestreden”, vond ook Arjo. “In de rust hebben we het nog over de verdediging gehad. Als je kijkt hoe verdedigend is opgetreden, hoe weinig kansen we hebben weggegeven, terwijl we er zelf nog wat hebben gecreëerd, dan is de overwinning in orde, nu de afwerking nog”, zo eindigde Arjo zijn visie op de strijd.

Mannen, staf en begeleiding: van harte proficiat met deze titel. Ik hoop echter op korte termijn een nog mooiere felicitatie te kunnen uitdelen! In elk geval kunnen we de confrontatie van zaterdag a.s. (let op: 14.30 uur!!!) met veel vertrouwen tegemoet zien. De mannen hebben vijf dagen om de pijntjes weg te werken. Hopelijk kunnen we compleet afreizen naar Almkerk.