88'

Mannen Zaterdag standaard, 1, 1e klasse C

29 oktober 2011 15:00

Smit, W.

Everstein deed vanmiddag goede zaken aan de Lekdijk. Op een sfeervol Lekkinello werd de cruciale wedstrijd tegen de nummer laatst, Rijsoord, met 3-1 gewonnen. Vooraf waren de beide partijen zich uitermate bewust van het belang van deze confrontatie: voor beiden gold dan ook maar één devies: winnen! Om zodoende de aansluiting met de middengroep te behouden en met wat meer lichtpuntjes de komende donkere dagen in te gaan.

Bovendien worstelde Everstein zich (voor wat het nu waard is) naar een “veilige” plaats op de ranglijst en dat moet het nodige vertrouwen geven voor de toekomst. Op basis van het vertoonde hedenmiddag, was de overwinning, op basis van inzet en wilskracht (en na de gelijkmaker ook mentale weerstand) in orde, al ontliepen de beide ploegen elkaar in het veld niet veel. Grote probleem voor de bezoekers zat hem in het feit dat men in de voorhoede bijna geen kansen kan afdwingen en dat werd uiteindelijk ook vandaag weer noodlottig.

Het was me het weekje weer wel bij Everstein. Na allerlei verwikkelingen is het meespelen van trainer Dennis van der Steen in het eerste elftal niet meer toegestaan. De regels van de KNVB zouden dit ergens verbieden. Een hard gelag voor een liefhebber van het spelletje bij uitstek. Het is allemaal nog vers en wellicht kan de komende dagen gekeken worden in hoeverre deze uitsluiting definitief te noemen is. Vanaf heden nam hij dus de trainingen en coaching voor zijn rekening, vanmiddag in gezelschap van Wim Tersteeg.

Daarnaast vond in de rust nog een plichtpleging plaats: het contract tussen de gemeente Vianen en s.c. Everstein werd, aan tafel op de middenstip, getekend. Symbolisch was wel dat het zonnetje plotseling van achter de wolken vandaan kwam: onze club gaat zonnige tijden tegemoet. De overwinning van de mannen, hedenmiddag, gaf hieraan nog wat meer feestvreugde en ook tijdens de tweede helft kwam de zon steeds vaker tevoorschijn, alsof er ook voor ons eerste elftal zonnige tijden aanbreken.

Genoeg melancholie, over naar de wedstrijd tegen Rijsoord. Wie mochten er wel aan deze uiterst belangrijke confrontatie beginnen: in het doel (Se)Bas(tiaan) van Stralen, de verdedigers Mark den Hertog, Ronald Meering, Ronald Werndly en Rick Fierens, op het middenveld Geert Dokman, Ruben de Gans, Vincent Johnson en Bobby Reyerse, terwijl de aanval werd gevormd door André van der Veer en Edin Sylejmani. De terugkeer van Ronald Werndly en Ruben de Gans ging ten koste van Sander Bergshoeff en Guillermo Ooft, die op de bank plaats namen, naast Erik Bergshoeff en Efrem Shiferaw. De vlag werd weer gehanteerd door Harold Temming en de leidsman van dienst was de heer Smit uit Nunspeet, die een prima wedstrijd floot. Het weer was bij aanvang een beetje druilerig, de mat was in orde en om even drie uur werd de strijd aangevangen, waarbij Everstein gelukkig weer werd gesteund door het “Pride and Proud” spandoek van Lekkinello.

Het eerste gedeelte van dit duel bracht weinig goeds. “Rijsoord speelde ook iets anders dan dat we verwacht hadden”, aldus trainer Dennis van der Steen, “en daar moesten we even goed aan wennen”. Duidelijk was dat er grote belangen op het spel stonden en sommige momenten wat het spelpeil bedenkelijk. Maar de thuisclub stroopte de mouwen op en kreeg meer grip op de tegenstander. Die beperkte zich de eerste twintig minuten op wat afstandschoten, maar deze waren een gemakkelijke prooi voor doelman Bas van Stralen. Net op het kwartier werd Everstein voor het eerste gevaarlijk: een lange ingooi van Edin werd tot twee keer toe doorgekopt, maar Bobby Reyerse kon net niet genoeg kracht zetten, waardoor de bal in de handen van de Rijsoord doelman belandde. Net daarna mocht Vincent Johnson aanleggen van zo’n vijfentwintig meter, maar de inzet verdween in de blauwwitte muur van Rijsoord.

Halverwege het eerste bedrijf de beste kans tot dan toe: André van der Veer legde een voorzet vanaf rechts met het hoofd terug op Edin Sylejmani, maar diens inzet verdween, uit de draai, naast het vijandelijke doel. Even later herhaalde de scene zich, maar nu had André vooraf een duwtje uitgedeeld, wat arbiter Smit overigen was ontgaan. Ook nu trof de actie geen doel. In het vervolg kregen beide ploegen nog een vrije trap op redelijke afstand van het doel te nemen, in beide gevallen werd de bal in de handen van de doelman geschoten. Zo’n zeven minuten voor de pauze wederom een tegenvaller voor de thuisclub: aanvoerder André van der Veer moest zich geblesseerd laten vervangen door Guillermo Ooft. Het werd wel een wissel met gevolgen. Twee minuten voor rust mocht Guillermo, na een actie over links, een voorzet afgeven, welke volledig fout werd verwerkt door een centrale verdediger van Rijsoord. De bal kwam nu voor de voeten van Edin Sylejmani en die wist wel raad met zo’n kans: 1-0 op een prachtig moment.

Na de pauze geen wijzigingen bij Everstein. Maar de deceptie kwam al snel. Waar Rijsoord geen, tot weinig, kansen kon afdwingen, vanuit standaardsituaties (ingooi, corner en vrije trap) was men wel dreigend, zeker met de lange mensen voorin. De eerste de beste corner vanaf rechts werd dan ook onhoudbaar ingekopt achter de kansloze Bas van Stralen: 1-1.

Het siert de thuisclub dat men bleef geloven in een goed resultaat. De koppies bleven omhoog en men ging wederom op zoek naar de voorsprong. En die kwam weer vrij snel: Vincent Johnson mocht vanaf de rechterflank een vrije trap nemen. Edin Sylejmani zorgde voor veel onrust in het strafschopgebied, sprong tijdig aan de kant en de bal verdween, zonder dat iemand hem verder nog raakte, in de verre hoek: 2-1 en weer de voorsprong.

Halverwege de tweede helft kregen de bezoekers weer een paar corners te nemen en uit één daarvan kwam Everstein goed weg: er ontstond een rebound, maar gelukkig gooide een verdediger zich in de baan van het schot, nu liet het met een volgende corner, die niets meer opleverde, af. Inmiddels kwam Efrem Shiferaw, halfweg het tweede bedrijf, in de ploeg voor Rick Fierens, waardoor Vincent Johnson als linksback ging spelen. Deze wissel gaf niet direct het gewenste resultaat. “We wilden met Efrem wat meer controle over het middenveld krijgen, met name balbezit”, zo verklaarde Dennis van der Steen, “dit had echter even tijd nodig, maar daarna ging het beter”. In deze fase kregen de bezoekers hun beste mogelijkheden. Eerst soleerde Edin Sylejmani richting zijn eigen doelman Bas van Stralen, om daarna ook nog balverlies te leiden (liep overigens goed af) en even later kopte een geheel vrijstaande spits de bal, uit een afgemeten voorzet vanaf links, tegendraads naast het doel van Everstein.

Het werd nagelbijten tot de laatste minuten. Maar de roodwitte combinatie deed het duel gelukkig een paar minuten voor tijd op slot: Edin Sylejmani kwam vanaf de rechterkant en legde de bal terug op Efrem Shiferaw, die het leden op zijn beurt breed gaf op Geert Dokman. De middenvelder aarzelde geen moment en knalde zijn ploeg naar de 3-1 overwinning. Het vieren met de trouwe aanhang achter het doel en het doorbrekende zonnetje: het kon niet op!

Sander Bergshoeff kwam nog voor Bobby Reyerse, maar het veranderde niets meer. Na drie minuten blessuretijd floot de heer Smit voor het laatst en kon de overwinning gevierd worden.

Hopelijk volgende week het vervolg: dan gaan we op bezoek bij een oude bekende uit de vorige seizoenen: Almkerk. En tegen deze ploeg hebben we altijd leuke wedstrijden gezien. Even genieten mannen, proficiat en volgende week vol aan de bak in Almkerk.

“Over het geheel genomen is de zege op basis van inzet in orde”, zo oordeelde Dennis van der Steen achteraf, “op een paar spelhervattingen na hebben we weinig tot niets weggegeven en dat is de basis voor de overwinning geweest”.