3 december 2011 15:00

Scheidsrechter

Drunen, A.H. van

De weersomstandigheden van deze 3e december voerden de spanning rondom de ontmoeting tussen Everstein en Oranje Wit nog wat verder op. Dik na de klok van twaalf uur werd eindelijk het verlossende sein gegeven: Everstein tegen Oranje Wit gaat door.

En ook vanmiddag maakten de beide ploegen er weer een uitermate boeiend spektakel van aan de Lekdijk, waar het laatste gedeelte alweer bij kunstlicht diende te worden gespeeld. Eindresultaat was dat Everstein ook de eenentwintigste ontmoeting tussen beide ploegen in competitieverband niet verloor. Sterker nog, het leek er tot het einde van de officiële speeltijd op dat de volle driepunter in Everdingen zou blijven, maar in de blessuretijd volgde alsnog de dikverdiende gelijkmaker van de bezoekers. Hierdoor deelden de ploegen de punten en dat was met name een beloning voor het harde werken van de thuisclub, als leek het, zo direct na afloop, wel op een zuur puntenverlies. Realiteitszin hoort echter ook bij het voetbal en de bezoekers verdienden het punt ook, zeker gezien het feit dat zij de beste ploeg waren over de gehele wedstrijd.

Trainer Dennis van der Steen beschikte vanmiddag over een vrijwel compleet fitte selectie.

Uitzondering was Sander Bergshoeff, die wegens een hamstring blessure niet inzetbaar was. Zo’n complete groep houdt automatisch in dat er keuzes dienen te worden gemaakt. Vanmiddag begonnen de volgende spelers aan de wedstrijd: doelman Sebastiaan van Stralen, de verdedigers Vincent Johnson, Ronald Werndly, Ronald Meering en Mark den Hertog, op het middenveld Geert Dokman, Ruben de Gans en André van der Veer, terwijl Guillermo Ooft, Edin Sylejmani en Bobby Reyerse de aanval vormden. De volgende wisselspelers namen op de bank plaats: Erik Bergshoeff, Rick Fierens, Efrem Shiferaw, Mario van de Wetering en Frank Bouwman. De vlag werd gehanteerd door Harold Temminck en hij assisteerde scheidsrechter van de dienst, de heer van Drunen, die even drie uur af liet trappen op een zwaar, maar prima bespeelbaar veld. Het was winderig en fris op Lekkinello, maar gedurende de match werd verdere regen spelers en publiek gespaard.

Everstein begon prima aan de wedstrijd en probeerde zo snel mogelijk druk te zetten op de verdedigers van Oranje Wit, als zij in balbezit waren. “Dat was ook ons plan”, zo reageerde Dennis van der Steen, direct na afloop, “Ze moesten nu wel de lange bal hanteren en omdat wij verdedigend goed stonden ontstonden er weinig problemen”. De kansjes in het begin waren wel voor de bezoekers, al moesten daar toch weer de kleine foutjes van Eversteiners aan te pas komen. Gelukkig verdwenen de inzetten van de bezoekers twee keer langs de verkeerde kant van de paal. Daar stond tegenover dat wanneer Guillermo Ooft wat slimmere keuzes had gemaakt ook Everstein haar kansen had gekregen.

Omdat geen van beide ploegen echt vat kreeg op het gebeuren werd het eerste halfuur gespeeld, zonder spectaculaire momenten. De spanning vergoede echter veel en het bleef boeiend om naar te kijken. Net voor het half uur schreeuwde de thuisclub om een strafschop bij arbiter van Drunen, nadat André van der Veer, na een doorkopbal van Geert Dokman, vermeend onderuit werd getrokken. De leidsman liet doorspelen en leek het gelijk aan zijn kant te hebben. Ruim vijf minuten voor de rust leken de bezoekers op voorsprong gekomen. De rechtervleugelverdediger van Oranje Wit werd even uit het oog verloren en leverde een harde en lage voorzet af. Deze werd ingebracht, maar tot geluk van Ëverstein, belande de bal op de paal. Twee minuten later lag de bal wel aan de andere kant in het netje. Een lange bal van Mark den Hertog werd gedragen door de wind, waardoor een Oranje Wit verdediger het aan de stok kreeg met Edin Sylejmani. Die drong zich voorbij de verdediger en toen de doelman zijn doel uit kwam, plaatste de Everstein spits de bal tegendraads in de lange hoek: 1-0 op een prachtig moment. Ruben de Gans kreeg daarna nog geel, maar de roodwitte combinatie bracht de voorsprong in de rust.

Na de pauze verschenen de gastheren ongewijzigd aan de start, maar de bezoekers brachten een extra aanvaller in, teken dat zij de zaken snel recht wilden zetten. En zo ontstond een uitermate boeiend, maar ook vermakelijk, schouwspel, waarbij van alles gebeurde. Vol energie en passie probeerden de bezoekers de gelijkmaker te zoeken, waarbij Everstein bleef loeren op haar kansen. Hierdoor leek het ook een copy te worden van de thuiswedstrijd van twee seizoenen geleden (toen nog in de tweede klasse), waar Everstein ook op voorsprong stond, Oranje Wit de betere ploeg was en alles uit de kast haalde, maar toch met lege handen bleef staan. Maar, zoals gezegd, Oranje Wit begon furieus aan het tweede bedrijf. Al na drie minuten moesten er twee Everstein verdedigers aan te pas komen om de gelijkmaker te voorkomen. De daaruit volgende corner werd (overigens geheel ongehinderd) rakelings over gekopt door de gasten. Even later bemoeide Ronald Meering zich met een aanval. Hij speelde drie Dordtenaren uit, waarna hij Guillermo Ooft over rechts in de diepte stuurde. De voorzet bleef tussen wat spelers hangen, waarbij Geert Dokman het eerst begreep wat er aan de hand was. Hij speelde de bal met een simpele voetbeweging naar de geheel vrijstaande Edin Sylejmani. Het had wellicht het breekpunt in de wedstrijd kunnen zijn, maar de bal verdween op de lat, boven de kansloze doelman van Oranje Wit.

In de elfde minuut was Oranje Wit weer gevaarlijk voor het doel van Bas van Stralen te vinden, maar wederom bracht een Eversteiner redding op de doellijn. Omdat Guillermo Ooft even daarna voor een vrije trap ging staan, ontving hij geel van arbiter van Drunen. Net op het kwartier kwamen de bezoekers weer door het centrum. Het harde schot werd door doelman Bas van Stralen (in twee keer) onschadelijk gemaakt.

De volgende kans was voor Everstein. Een lange bal werd door de linkerverdediger verkeerd beoordeeld, waardoor Guillermo Ooft richting doel van Oranje Wit kon vertrekken. Dit kon alleen worden voorkomen door Guillermo naar de grond te trekken. Scheidsrechter van Drunen trok geel en de vrije trap werd door Vincent Johnson dermate hard ingebracht dat de doelman zich er bijna op verkeek en een corner moest toestaan. Even later kopte André van der Veer een corner recht in de handen van de Oranje Wit doelman, hetgeen Edin Sylejmani enkele minuten later ook overkwam, al was de poging dit keer met de voet. Geert Dokman probeerde het ook nog een keer vanuit de draai, maar ook nu bracht de keeper uit Dordrecht redding.

Tussen deze mogelijkheden door bleef Oranje Wit steeds dreigend en met steeds meer haast op zoek naar de gelijkmaker. Dat haast hierbij meestal niet het beste redmiddel is bleek al snel. Passes kwamen even niet meer aan en verder dan een paar afdwalende afstandschoten kwam men even niet, dus leek een mooi resultaat voor Everstein in het verschiet. Ronald Meering ontving nog geel en Efrem Shiferaw kwam in de ploeg voor Bobby Reyerse. Oranje Wit liet nog eens dreiging zien vanuit een hoekschop, waarbij Bas van Stalen redding bracht (rebound werd hoog over geschoten) en Rick Fierens kwam Mark den Hertog vervangen. Deze hoekschop was wellicht de voorbode van wat nog moest komen. In de extra tijd kregen de Dordtenaren nog een hoekschop te nemen. Uit deze voorzet werd de gelijkmaker spijkerhard achter de kansloze doelman Bas van Stralen gekopt. De ontlading bij de gasten was groot, de thuisclub bleef wat zuur kijkend achter. “Maar ik kan absoluut leven met dit punt”, zo oordeelde Dennis van der Steen, “Oranje Wit heeft een prima ploeg en de gelijkmaker was verdiend, al valt hij op een moment dat het toch nog zuur is”. Even later blies arbiter van Drunen voor de laatste keer en mochten beide partijen de punten delen.

“Vooral de eerste helft kan ik de ploeg de complimenten maken, met name verdedigend staat het goed en dan geef je weinig weg”, zo analyseerde Everstein’s trainer verder, “wellicht had het na de bal op de lat van Edin anders gelopen, daar lag dan ook het breekpunt in deze wedstrijd. Daarna kregen we het moeilijker, moesten we steeds vaker de lange bal hanteren en voerde Oranje Wit (met een extra aanvaller) de druk op. De inzet en beleving waren ten opzichte van de wedstrijd in Sliedrecht weer volop aanwezig en daar zit een groot winstpunt”.

Volgende week besluiten de mannen de eerste helft van de competitie (ijs en weder dienende uiteraard, dus volg de berichten) met een uitwedstrijd bij het sterke VVGZ in Zwijndrecht. Ook een team uit de hogere regionen, zoals onze tegenstander van vandaag. Als we het punt van vanmiddag een winstpunt noemen en we nemen de positieve zaken mee naar Zwijndrecht, dan hoeft Everstein daar zeker niet kansloos te zijn. Trouwe aanhang, voor de laatste keer dit jaar mee naar Zwijndrecht en, let op, aanvang is 14.30 uur! Tot volgende week.