HSSC'61 1

4 - 4

3e klasse D

8 februari 2020 14:30

Ondanks het feit dat de weersgoden niet echt mee wilden werken (gedurende de wedstrijd een gestaag neervallende miezerige regen), was na afloop van de Enige Echte Derby der Lage Landen als snel duidelijk wie de winnaars waren: de talrijke toeschouwers, die (de een met wat meer sympathie voor oranje en zwart, de ander meer aanhanger van rood en wit) op kwamen draven voor de tweede editie van de derby dit seizoen. Waar de heenwedstrijd eigenlijk pas in de laatste tien minuten een echt spektakel werd, zo boeide deze HSSC ’61 tegen SC Everstein over de volle negentig minuten. Was het dan een demonstratie van goed voetbal? Nee, dat zeker (gelukkig) niet, maar eens temeer blijkt dat, als er links en recht (en over en weer) wat foutjes gemaakt worden, dit soort wedstrijden in het amateurvoetbal de krenten uit de pap zijn! Zelfs verslaggever Bas Rikkers van Regio Voetbal glunderde van oor tot oor, toen hij zijn platform verliet. “Hier kunnen wat mee, er zat werkelijk van alles in”, zo luidde ook zijn commentaar. Omdat beide partijen zich tenslotte moesten overgeven aan het behalen van één punt, konden we een paar minuten later gezamenlijk de derde helft in.

Opstelling SC Everstein:

Ricardo de Keijzer, Wessel Bergshoeff, Erik Bergshoeff, Rick Fierens, Klaas Hazendonk, Victor Snoek, Walter Snoek, Jort Binnenveld, Simon van Zante, Bjorn Stathi en Robbie de Roos

Wisselspelers: Arjan Cornelisse, Gerwin het Lam, Guillermo Ooft en Yently Lemmer

Geschorst: geen

Geblesseerd: Sander Bergshoeff, Nader Mechichi en Sven de Blok

Scheidsrechter: de heer Karam el Hajjaji uit Amsterdam

Assistent namens SC Everstein: Niels van Ewijk

Deze derby begon voor Everstein werkelijk voortreffelijk. Ondank het feit dat Sven de Blok wegens een blessure moest afhaken, bepaalde de rood witte formatie wat op het veld gebeurde. Door vroeg druk te zetten probeerde men de opbouw bij HSSC ’61 te ontregelen, om daarna uit de reactie zelf gevaarlijk te worden. En al na vier minuten was het raak: een voorzet van Wessel werd door Robbie gecontroleerd en terug gelegd op Simon. De droge schuiver verdween in de verre hoek, achter de kansloze doelman: 0-1 en al zo vroeg in de wedstrijd. De gasten bleven de bovenliggende partij en na een kwartier had de voorsprong verdubbeld moéten worden. Na wat vreemde stuiters mocht Robbie alleen op het HSSC ’61 doel afgaan. De spits wachtte helaas net te lang, waardoor de doelman alsnog redding kon brengen.

Maar de thuisclub liet het er uiteraard niet bij zitten en gedurende de eerste helft kantelde het geheel licht in het oranje zwarte voordeel. Drie minuten na de kans van Robbie en even zo grote mogelijkheid aan de overkant. Een uitstekende voorzet vanaf links kon, van dichtbij, worden binnen gelopen, maar nu redde Ricardo miraculeus. Vier minuten later nog een grote kans voor HSSC ’61, maar wederom redde Ricardo, nu ten koste van een corner, die gevolgen zou hebben: na zwak uitverdedigen werd de rebound ingeschoten en van dichtbij tot de gelijkmaker gepromoveerd: 1-1. De gastheren roken bloed en wilden direct doordrukken. Erik moest hiervoor geel pakken en net op het half uur viel dan ook de tweede treffer. Er stonden drie spelers van HSSC ’61 vrij voor de goal van Ricardo, maar de voorzet had nooit mogen komen. Door slap verdedigen van Everstein kwam die wel en nadat Ricardo in eerst instantie nog kon redden, was het daarna wel raak: 2-1. Het enige wat Everstein er voor de pauze nog tegenover kon stellen was een schuiver van Jort, die te zacht was om de keeper in de problemen te brengen.

Na de pauze kwam Walter niet meer terug, hij werd vervangen door Gerwin. Het siert Everstein dat men bleef knokken voor een beter resultaat. Omdat het ook bij de gastheren niet helemaal soepel liep, kwamen de bezoekers steeds beter in de wedstrijd. Na elf minuten de eerste mogelijkheid, maar Jort (bij de eerste paal) en Robbie (bij de tweede paal) konden net niet het beslissende tikje geven. Uitstel van executie dachten de beide heren, want drie minuten later mocht de prima spelende Jort een voorzet geven vanaf rechts. Robbie was nu ter plekke om de 2-2 achter de doelman te koppen.

Vanaf nu konden de toeschouwers genieten van een echte derby, met twee hard werkende ploegen, de nodige fouten en dus ook de nodige kansen en doelpunten! Na negentien minuten een vrije trap van HSSC ’61 en ondanks het feit dat de bal heel lang onderweg was, anticipeerde er geen Everstein verdedigers. Wel een speler van HSSC ’61 bij de tweede paal en de 3-2 achterstand was een feit. Lang hoefden we niet op de gelijkmaker te wachten, twee minuten later werd Bjorn binnen de zestien meter (licht) aangetikt. De arbiter aarzelde geen moment en de bal ging op de stip. Bjorn benutte zelf dit buitenkansje optimaal: 3-3. Weer even later draaide Robbie prima weg van zijn tegenstander, maar het schot was te zacht, waardoor de doelman kon pakken. Dit was ook de laatste actie van Robbie, hij werd vervangen door Guillermo.

Met nog negen minuten op de klok een prachtige aanval van Everstein. Met aan het eind Bjorn, die Jort bediende, wiens schot net nog onder de lat vandaan kon worden getikt door de doelman van HSSC ’61. Maar even later leek het doek alsnog te vallen voor Everstein. Wederom een vrije trap, nu vanaf de linkerflank, werd bij de tweede paal ongelukkig door Erik in het eigen doel gewerkt, sneu om op deze wijze met 4-3 achter te komen. Maar Everstein rechtte wederom de rug en drie minuten later was de gelijkmaker een feit. Yently was in de ploeg gekomen voor Erik en bij diens eerste balcontact werkte hij een vrije trap van Simon in het HSSC ’61 doel: 4-4 in een knotsgekke fase van de derby. Beide ploegen wilden daarna nog wel, maar de krachten vloeiden weg en na het laatste fluitsignaal van de prima arbiter Karam el Hajjaji konden de meesten wel leven met het gelijkspel.

HSSC’ 61 slaagde er dus niet in om langszij te komen en Everstein pakte die seizoen vier punten van onze vrienden. Naast het resultaat had Everstein trainer Remko Versteeg zich ook uitstekend geamuseerd bij deze fraaie derby. Niet dat alles even  goed ging, maar wel op het verloop van de strijd, de omgang met elkaar en de vele doelpunten. Propaganda voor het amateurvoetbal, zeker op dit niveau, zo evalueerde de oefenmeester. Zoals gezegd, de meeste bezoekers hadden zich uitstekend vermaakt met deze versie van de Enige Echte Derby der Lage Landen. Voldoende stof ook om gezellig na te babbelen, te drinken, te eten en te dansen tijdens de aansluitende derde helft. Gezien de stand op de ranglijst kunnen we eigenlijk voor zeker vanuit gaan: tot de volgende derby in het seizoen 2020-2021. Nu op naar Hercules thuis, hetgeen weer een strijd van vol gas geven zal gaan worden. Succes mannen bij de trainingen en tot volgende week!